Τρίτη 25 Απριλίου 2017

«Σφαλιάρα» του Ντ. Τραμπ σε Τουρκία: «Μια από τις χειρότερες μαζικές σφαγές του 20ού αιώνα» η Γενοκτονία των Αρμενίων

«ΑΦΡΙΣΑΝ» ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε ένα ηχηρό «χαστούκι» στην Τουρκία *** χαρακτηρίζοντας τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 «μια από τις χειρότερες μαζικές σφαγές του 20ου αιώνα», αποφεύγοντας όμως να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία».

Ο Ν.Τραμπ αναφέρθηκε στους θανάτους 1.5 εκατομμυρίου Αρμενίων οι οποίοι «εξορίστηκαν, σφαγιάστηκαν ή πορεύθηκαν με την βία προς τον θάαντό τους» το 1915

«Ενώνομαι με την αρμενική κοινότητα σην Αμερική και σε όλο τον κόσμο στην θλίψη της για την απώλεια αθώων ζωών και για το μαρτύριο τόσων άλλων» είπε ο Πρόεδρος στην δήλωσή του. «Πρέπει να θυμόμαστε τις σφαγές για να εμποδίσουμε να μην ξανασυμβούν»
 
Σημειώνεται ότι ο πρώην πρόεδρος Barack Obama είχε αναγγείλει κατά την εκστρατεία του την προεκλογική του 2008 ότι θα γινόταν ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που θα αναγνώριζε επίσημα το γεγονός αυτό ως Γενοκτονία. Αλλά ο Μ.Ομπάμα απέτυχε να το κάνει αυτό αποφασίζοντας ότι δεν πρέπει να προκαλέσει την Τουρκία, έναν σύμμαχο-κλειδί για τα αμερικανικά συμφέροντα και απέρριψε να δώσει αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Οι πρόεδροι George W. Bush και Bill Clinton απέφυγαν τον όρο “Γενοκτονία” μετά και τις δικές τους προεκλογικές εξαγγελίες ότι θα έπρατταν έτσι.

Προφανώς οι ψήφοι των Αρμενίων είναι σημαντικοί πριην τις εκλογές αλλά μετά ποιος τους... υπολογίζει;

Ο Ν.Τραμπ τουλάχιστον προεκλογικά δεν έδωσε τέτοια υπόσχεση

«Σήμερα θυμόμαστε και τιμάμε τη μνήμη αυτών που υπέφεραν στη διάρκεια (…) μιας από τις χειρότερες μαζικές ωμότητες του 20ου αιώνα», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Από το 1915 ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν και περπάτησαν μέχρι να πεθάνουν στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», σημείωσε ο Τραμπ.

Οι Αρμένιοι εκτιμούν ότι ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι δολοφονήθηκαν συστηματικά την περίοδο εκείνη και πολλοί ιστορικοί καθώς και περισσότερες από 20 χώρες αναγνωρίζουν τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Από την πλευρά της η Τουρκία επισημαίνει ότι οι θάνατοι αυτοί οφείλονταν στον εμφύλιο πόλεμο και τον λιμό, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 300.000 με 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι ενώ υποστηρίζουν ότι βοηθούσαν τα ρωσικά-σοβιετικά στρατεύματα που είχαν εισβάλει στην ανατολική Τουρκία

«Οι προσπάθεις Τούρκων και Αρμενίων να αναγνωρίσουν την επώδυνη Ιστορία ένα κρίσιμης σημασίας βήμα για το κτίσιμο ενός πιο δίκαιου και ανεκτικού μέλλοντος».

Η Άγκυρα αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει «παραπληροφορηθεί» και «δίνει κακούς ορισμούς».
Η λέξη «σφαγή» τους ενόχλησε ιδιαίτερα καθώς ήταν πολύ κοντά στον όρο Γενοκτονία

«Αναμένουμε από την αμερικανική κυβέρνηση να μην επικυρώνει μια προκατειλημμένη εκδοχή της Ιστορίας και να λαμβάνει υπόψη της τα δεινά που υπέστησαν όλες οι πλευρές», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

  *** χαρακτηρίζοντας τη σφαγή των Αρμενίων το 1915

Δεν υπάρχουν σχόλια: