Ύβρη κατά των επτά νεκρών αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί η εντολή του Τούρκου αρχηγού τακτικής αεροπορίας Χασάν Κουγιουκακούζ, την ημέρα της τραγωδίας του ελικοπτέρου Χιούι που συνετρίβη στην Ελασσόνα.


Σύμφωνα με τη Real News, ο Τούρκος πτέραρχος έδωσε εντολή λίγη ώρα μετά τη συντριβή να απογειωθούν μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-4 και να εισέλθουν παράνομα στο Αιγαίο.
Ο ένας τουρκικός σχηματισμός αποτελείτο από έξι F-16 και ο δεύτερος από δύο F-4. Μαζί τους μπήκαν στο Αιγαίο και τρία αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235.


Οι εντολές που είχαν τα μαχητικά αεροσκάφη ήταν να κάνουν απλά παραβιάσεις. Ο στόχος ήταν η πρόκληση να έχει ένα μήνυμα. Τα F-16 και τα F-4 πέταξαν προς ένα νησί που έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία για τις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικά για το Πολεμικό Ναυτικό: Την Κίναρο.

Εκεί, στις 16 Φεβρουαρίου του 2016 συνετρίβη κατά τη διάρκεια νυχτερινής άσκησης ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Νεκροί τρεις αξιωματικοί: Ο Αναστάσιος Τουλίτσης, ο Κωνσταντίνος Πανανάς και ο Ελεύθεριος Ευαγγέλου.

Ποιος είναι ο Τούρκος πτέραρχος


Ο Τούρκος πτέραρχος Χ. Κουγιουκακούζ υπήρξε πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, πετώντας στην αρχή με τα αμερικανικά F-104. Την εποχή που πετούσε, ήταν τα πρώτα χρόνια που επιχειρούσαν να πετάξουν πάνω από θάλασσα. Στη συνέχεια μεταπήδησε στα F-16. Οι εξελίξεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου τον έφεραν στη θέση του αρχηγού τακτικής αεροπορίας.



Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα έχει συμπεριλάβει την Κίναρο στα νησιά που η Τουρκία θεωρεί ότι της ανήκουν.