Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Προεδρικές Εκλογές Γαλλίας

Ν. Λυγερός
    •  Πώς είδατε συνολικά τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών;
    • Ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών ήταν εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου, με θέματα που αφορούσαν οικονομικές υποθέσεις, σπάνια μιζέρια, εσωκομματικά προβλήματα και παντελή απουσία διεθνούς εμβέλειας της Γαλλίας.

    •  Ποια είναι η ψυχολογία του μέσου Γάλλου ψηφοφόρου και γιατί παρατηρούνται ιστορικά οι μεταπτώσεις αυτές; (μεγάλη αποχή σε πρώτο γύρο με ενίσχυση ακροδεξιών υποψηφίων και συσπείρωση στον δεύτερο γύρο γύρω από τον αντίπαλο κάθε φορά)
    • Η ελευθερία των εκλογών, ο μη υποχρεωτικός χαρακτήρας τους επί της ουσία, η πανταχού παρουσία της έννοιας της κρίσης, η συνεχόμενη εντύπωση ότι η Γαλλία ως κράτος δεν μπορεί να κάνει τίποτα κι ότι όλα καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οδηγούν γενικά τον μέσο Γάλλο να έχει μία πεσμένη ψυχολογία και να μην θέλει να συμμετέχει ενεργά σ’ αυτό που θεωρεί ότι είναι του συστήματος.
    • Επίσης το γεγονός ότι υπάρχουν δύο γύροι, εκλαμβάνεται ως πρόσβαση στην ελευθερία χωρίς μεγάλο κόστος στον πρώτο γύρο και στη συνέχεια ανασυγκρότηση των δυνάμεων ανάλογα με τις δύο επιλογές που απομένουν. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η προσέγγιση ευνοεί τα ακραία στοιχεία που πάντα ψηφίζουν με τον ίδιο τρόπο. Βλέπουμε ότι το 2017 καταλήξαμε με τον πρώτο γύρο με το σχήμα που είχαμε το 2002, αφού είχαμε Chirac- Le Pen και τώρα έχουμε Macro-Le Pen.

    • Πιστεύετε ότι θα επαναληφθεί αυτό το σενάριο κι αυτή την φορά; Είναι δεδομένο ότι οι οπαδοί και ψηφοφόροι του Fillon θα ακολουθήσουν τις "οδηγίες" και θα ψηφίσουν Macron;
    • Το θέμα δεν είναι αν πιστεύω ότι πρέπει να επαναληφθεί, αλλά πρέπει να επαναληφθεί, διότι δεν μπορούμε να έχουμε στη Γαλλία μια κυβέρνηση ακροδεξιάς που θεμελιώνεται πάνω στον ρατσισμό και στην καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
    • Επίσης, το γεγονός ότι ο Fillon ξεκαθάρισε αμέσως ότι έπρεπε οι ψηφοφόροι του ν’ ακολουθήσουν τον μοναδικό υποψήφιο που είναι δημοκράτης, σίγουρα θα βοηθήσει. Ο Hamon έδωσε την ίδια οδηγία, ακόμα κι αν είχε πολύ μικρότερα ποσοστά. Βέβαια υπάρχουν δυσκολίες, γιατί ο Macron δεν συσπειρώνει εύκολα ένα τόσο ευρύ φάσμα ψηφοφόρων, αλλά θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις και στρατηγικές, αφού θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχει συμμάχους για να κυβερνήσει με κάποια σταθερότητα.

    • Πολλοί θεωρούν ότι ο Macron είναι ο άνθρωπος των Βρυξελλών, των αγορών, ένας νέος Hollande. Πιστεύετε το ίδιο;
    • Ο Macron είναι οπαδός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι άνθρωπος των αγορών και μάλιστα των τραπεζικών. Αυτά είναι γνωστά και μάλιστα αντικειμενικά δεδομένα. Αλλά δεν είναι ένας νέος Hollande. Ο Macron είναι πραγματιστής και δεν στέκεται πάνω σε θεωρητικά μοντέλα χωρίς εφαρμογές. Είναι επίσης πιο κεντρώος και παίζει ταυτόχρονα δεξιά και αριστερά. Με αυτήν την έννοια είναι θεμελιακά διαφορετικός.

  • Τι αντίκτυπο πιστεύετε ότι μπορούν να έχουν, αν έχουν, οι γαλλικές εκλογές και στην Ελλάδα;
  • Θα έχουμε θετικό αντίκτυπο με τον Macron και πολύ αρνητικό με τη Le Pen, άρα ξέρουμε που είναι το συμμαχικό μας πλαίσιο χωρίς καμία αμφιβολία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: