Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί και τα αμφίβια πλοία  «Zubr» με το αερόστρωμνο L-182 «Κέρκυρα» έμφορτο με οπλισμό και ειδικές δυνάμεις ΟΥΚ να παίρνει μέρος σε μεγάλη άσκηση του ΠΝ με τους πολίτες να παρακολουθούν άφωνοι.

Το αμφίβιο «Κέρκυρα» του ΠΝ βρίσκεται από το πρωί στα νερά γύρω από τη Νάξο κάνοντας προσομοίωση απόβασης σε παραλία νησιού έφτασε έως να …»περπατήσει» στην άμμο στο Πυργάκι, νότια της Νάξου.

Ειδικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν από το σκάφος με φουσκωτές λέμβους και κατέλαβαν τον Αντικειμενικο Σκοπό, σε θαλάσσια περιοχή. Το σενάριο προέβλεπε την ανακατάληψη μικρονησίδας  που είχε κυριευθεί από εχθρικές δυνάμεις.

Όλα δείχνουν ότι οι ώρες είναι πολύ κρίσιμες. όπως έχουμε πει, ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί η πολεμική σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας δίνει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ο οποίος ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος ο Αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου, πήγε στην περιοχή που πλέει το Barbaros με την φρεγάτα TCG GAZİANTEP για να επιβλέψει ο ίδιος τις έρευνες!

Το τουρκικό ναυτικό έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες από τη φρεγάτα και το Barbaros τις οποίες μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Tαυτόχρονα και ο Στρατός Ξηράς έστειλε ένα μήνυμα από το Φαρμακονήσι.
Τα πολυβόλα της φρουράς «γάζωσαν» στόχους στην θάλασσα στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης της 80 ΑΔΤΕ, που πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017, βολή όπλων ευθυτενούς τροχιάς.

Στην άσκηση έλαβαν μέρος Εθνοφύλακες του Τάγματος Εθνοφυλακής Κω και προσωπικό του Επιτηρητικού Φυλακίου Φαρμακονησίου.

Πιο αναλυτικά, συγκλονιστικές στιγμές κατέγραψε Ναξιώτης, ο οποίος το πρωί της Πέμπτης (27/04) βρισκόμενος στο Πυργάκι της Νάξου είδε να εκτυλίσσεται μπροστά του άσκηση του πολεμικού Ναυτικού και τον ειδικών δυνάμεων (ΟΥΚ).

Συγκεκριμένα, όπως θα δείτε στα πλάνα, ένα χόβερκραφτ (αμφίβιο πλοίο) επιχειρεί στην παραλία του Πυργακίου ενώ από μέσα ξεπροβάλλουν αρκετά φουσκωτά με βατραχανθρώπους.

Το Zubr είναι σχεδιασμένο να μεταφέρει δια θαλάσσης αποβατικές επιθετικές μονάδες (όπως πεζοναύτες και άρματα μάχης) από εξοπλισμένα ή μη σκάφη σε μη προετοιμασμένες ακτές, για την ταχεία μεταφορά στρατευμάτων και υλικού από και προς το θέατρο των επιχειρήσεων, καθώς επίσης για την μεταφορά και πόντιση ναρκών.

Η υψηλή αντοχή και επιπλευσιμότητα του σκάφους οφείλεται σε ένα ορθογώνιο πλωτήρα που αποτελεί το κύριο τμήμα μεταφοράς φορτίου του σκάφους.

Η υπερκατασκευή που βρίσκεται πάνω στον πλωτήρα χωρίζεται σε τρία τμήματα, με 2 οριζόντια διαφράγματα (μπουλμέδες – bulkheads): το ενδιάμεσο τμήμα πολεμικού υλικού, που είναι εξοπλισμένο με ράμπες αρμάτων μάχης, και τα εξωτερικά τμήματα που περιέχουν τα κύρια και εφεδρικά συστήματα πρόωσης, τα τμήματα ενδιαίτησης και τα συστήματα προστασίας βιοχημικού πολέμου.

Για να βελτιωθούν οι συνθήκες στους σταθμούς μάχης και στα τμήματα ενδιαίτησης και μεταφοράς προσωπικού το σκάφος είναι εξοπλισμένο με συστήματα κλιματισμού και θέρμανσης, ηχομονωτικές και θερμομονωτικές επενδύσεις και κατασκευές από αντικραδασμικά υλικά.
Το πλοίο παρέχει πλήρεις συνθήκες διαβίωσης για το πλήρωμά του.

Να σημειώσουμε εδώ ότι το 2012 είχε καταστραφεί μετά από πυρκαγιά σε άσκηση στη βάση του στην Αμφιάλη αλλά επισκευάστηκε άμεσα και από τις αρχές του 2013 έχει επανενταχθεί στο στόλο του Πολεμικού Ναυτικού.

Είναι ρωσικής κατασκευής (Zubr) και κυκλοφορούν μόλις εννέα ανάλογα σε όλο τον κόσμο (Ρωσία, Ουκρανία και Ελλάδα).

Μπορεί να μεταφέρει τρία κύρια άρματα μάχης (μέχρι 131 τόνους), ή δέκα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΑ) με 140 στρατιώτες (μέχρι 115 τόνους), ή μέχρι 500 στρατιώτες (με τους 360 στο τμήμα φορτίου).

Με μέγιστο φορτίο το πλοίο είναι ικανό να ανέβει πλαγιές μέχρι 5% κλίση σε μη προετοιμασμένες ακτές και να υπερπηδήσει εμπόδια μέχρι 1,6 μέτρα ύψος.

Μπορεί να επιχειρεί σε κατάσταση θάλασσας μέχρι 4, με ταχύτητα 30-40 κόμβους.

Το προσωπικό προστατεύεται από όπλα μαζικής καταστροφής με αεροστεγή μόνωση των σταθμών μάχης και των τμημάτων του προσωπικού και του πληρώματος, όπως και με προσωπικές προστατευτικές μάσκες και στολές.

Το πλοίο είναι επίσης προστατευμένο από νάρκες καθώς το οριζόντιο στρώμα αέρα που δημιουργείται μέσα στη «φούστα» που περιβάλλει το σκάφος ελαττώνει το μαγνητικό ίχνος του πλοίου και των μεταφερομένων υλικών.
Mε πληροφορίες από: naxospresscycladesplus