Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Συνεχείς συσκέψεις στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας για τη «φωτιά» στα Βαλκάνια

Η Τουρκία χρησιμοποιεί την Αλβανία και τους εξτρεμιστές του UCK όπως τον ISIS σε Συρία και Ιράκ

Η κατάσταση στα Βαλκάνια και στα ελληνοτουρκικά προκαλεί έκτακτες συσκέψεις στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας προκειμένου να ληφθούν προληπτικά μέτρα και να γίνουν οι απαιτούμενες διπλωματικές ενέργειες με στόχο να αποφευχθεί μια «κρίση» στο Αιγαίο και να φτάσει η «φωτιά» των Σκοπίων ενδεχομένως και του Κοσόβου στα βόρεια σύνορα μας.

Η ανησυχία είναι έκδηλη στην Αθήνα και υπάρχει τακτική επικοινωνία μεταξύ του Νίκου Κοτζιά (αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο εξωτερικό) και του Πάνου Καμμένου, ενώ ανοιχτή επικοινωνία υπάρχει και με το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο ΚΥΣΕΑ που έγινε την Τετάρτη αναλύθηκαν τα ελληνοτουρκικά και σύμφωνα με πληροφορίες του «pentapostagma.gr» έγιναν και συζητήσεις για το πώς η Ελλάδα μπορεί να αντιδράσει σε περίπτωση όχι πρόκλησης αλλά επιθετικής ενέργειας της Τουρκίας στο Αιγαίο ή ακόμη και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες η κατάσταση στα Βαλκάνια δεν συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ ιδιαίτερα και από χθες που ξέσπασαν τα επεισόδια στο Κοινοβούλιο της χώρας και έγινε πλέον κατανοητό πως στο παιχνίδι έχουν μπει και άλλες χώρες προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις και να αποκομίσουν οφέλη, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία επί της ουσίας δηλώνει την ετοιμότητα του και την ίδια στιγμή εκφράζει την ανησυχία του.

«Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε ότι η πΓΔΜ διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση. Κρίση που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου.

Σεβασμό -όπως ζητούμε εδώ και χρόνια- στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Χωρίς αυτές τις αρχές δημιουργούνται αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις», αναφέρει στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η δεύτερη παράγραφος της ανακοίνωσης ωστόσο είναι ακόμη πιο ενδεικτική της κρίσης που δημιουργείται. «Η Ελλάδα που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της πΓΔΜ».

Τι δηλώνει αυτό; Πως στην κυβέρνηση φοβούνται μια προσπάθεια αλλαγής συνόρων που θα επηρέαζε σαφώς και την Ελλάδα.
Αυτό φαίνεται πώς το επιδιώκουν τόσο οι γείτονες Τούρκοι όσο και οι ΗΠΑ. Θέλουν τα εδάφη των Σκοπίων και του Κοσόβου να «καταληφθούν» από την Αλβανία και να δημιουργηθεί ένα μεγάλο και ισχυρό κράτος το οποίο θα ελέγχεται απ’ αυτούς τους δύο. Μπορεί αυτό να μην γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη, αλλά βήμα βήμα προωθείται.

Η Τουρκία από περιφερειακή μεγάλη δύναμη έχει καταστεί πλέον περιφερειακός «τρομοκράτης». Ενισχύει με όπλα τους Αλβανούς και ιδίως των  προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους όπως έπραξε και με τον ISIS στη Συρία και του Ιράκ, με τη συνδρομή βέβαια και των ΗΠΑ.

Αφού κατάφεραν να βάλουν «φωτιά» σε όλη τη Μέση Ανατολή τώρα επιχειρούν να μοιράσουν τα εδάφη. Μόνο που εκεί υπολόγιζαν χωρίς τον «ξενοδόχο», που είναι η Ρωσία αλλά και το γεγονός ότι η ίδρυση ενός Κουρδικού ανεξάρτητου κράτους αποτελεί βασική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ.

Το ίδιο επιχειρούν τώρα ΗΠΑ και Τουρκία να κάνουν και στην περίπτωση των Βαλκανίων. Πάλι ωστόσο υπολογίζουν χωρίς τη Ρωσία, που αποκλείεται να αφήσει ανυπεράσπιστη τη Σερβία, αλλά η «φωτιά» έχει φτάσει πλέον πολύ κοντά στα σύνορα μας.

Δεδομένου ότι η Τουρκία τα βρίσκει μπαστούνια στη Συρία και στο Ιράκ και έχει στραφεί στο Αιγαίο διεκδικώντας εδάφη σφίγγει ακόμη περισσότερο τη μέγγενη της αστάθειας για την Ελλάδα.

Οι επόμενοι μήνες είναι πολλοί κρίσιμοι και όπως όλα δείχνουν συμβαίνει αυτό που είχαμε επισημάνει από την αρχή της εκλογής του Ντόναλντ Τράμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ.
Επιχειρείται να μοιραστεί ξανά η σφαίρα επιρροής μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, μόνο που το «βαθύ» σύστημα στην Αμερική κατάφερε να βάλει τον Τράμπ στη ρότα που ήθελε εκβιάζοντας τον με καθαίρεση λόγω των σχέσεων στενών συνεργατών του με τη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: