Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Τι αποκαλύπτει η χρήση της “μητέρας όλων των βομβών” από τις ΗΠΑ - Γιατί έριξε την “μητέρα όλων των βομβών” ο Τραμπ στο Αφγανιστάν

Γράφει ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ
Πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΞΙΩΝ
Υποναύαρχος ΠΝ ε.α
Η ρίψη της μεγαλύτερης σε ισχύ μη πυρηνικής βόμβας στο Αφγανιστάν, σε μία ορεινή περιοχή όπου έχουν καταφύγια σε υπόγεια τούνελ οι φανατικοί ισλαμιστές, αποκάλυψε τα παρακάτω:
1. Είχε μία σοβαρή επιχειρησιακή λογική,
2. Ένα συμβολικό χαρακτήρα προβολής ισχύος
3. Μία σημαντική αλλαγή εφαρμοσμένου στρατηγικού δόγματος που εγκαθιδρύθηκε στον ψυχρό πόλεμο και κυριάρχησε μέχρι σήμερα.

Η επαρχία του Nangarhar βρίσκεται στα σύνορα με το Πακιστάν.

Σε αυτή την περιοχή κατέφυγαν οι Ισλαμιστές που ανακήρυξαν το «χαλιφάτο» στη Συρία και στο Ιράκ το 2014, από τις αρχές του 2015.

Από τον Αύγουστο του 2016, οι αμερικανικές δυνάμεις εκτελούν πολλές αεροπορικές επιθέσεις στις θέσεις τους χωρίς σημαντική επιτυχία.

Όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη και επί πολλά χρόνια, είναι αδύνατον να ελεγχθούν οι φανατικοί τρομοκράτες σε ένα τέτοιο επιχειρησιακό περιβάλλον, στα βουνά και σε τούνελ βαθιά σκαμμένα.

Η επιχειρησιακή δυνατότητα στο περιβάλλον αυτό είναι περιορισμένη με τα αεροπορικά μέσα, όπως επίσης και των επίγειων δυνάμεων.

Οι συμβατικοί βομβαρδισμοί ελάχιστα καταφέρνουν και στην ουσία δημιουργείται ένας επιχειρησιακός χώρος που είναι αδύνατον να ελεγχθεί από τις Αμερικανικές και τις συμμαχικές δυνάμεις.
Η επιχειρησιακή λογική απαιτεί όπως, αφού δεν μπορεί να ελεγχθεί ο χώρος από τις επίγειες δυνάμεις, τουλάχιστον να αποτραπεί ο εχθρός από το να μπορεί να τον χρησιμοποιήσει αυτός.

Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικά μόνο με τέτοια μέσα μεγάλης ισχύος & καταστροφικής ικανότητας στην επιφάνεια αλλά και σε βάθος.

Η περιοχή στην οποία ρίφθηκε η βόμβα ήταν ορεινή και με ελάχιστους βοσκούς και χωρικούς, οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί έγκαιρα όπως ανακοινώθηκε.

Συνεπώς πέραν του εντυπωσιασμού που δημιουργείται από την ισχύ της βόμβας στην συγκεκριμένη περιοχή που χρησιμοποιήθηκε, δεν επέφερε τις παράπλευρες απώλειες όπως επέφεραν οι χιλιάδες άλλες συμβατικές βόμβες που έπεσαν σε πολλές περιοχές του κόσμου (ΝΑΤΟ στην Πρώην Γιουγκοσλαβία, ΗΠΑ και διεθνής συμμαχία στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, Ρωσία στο Αφγανιστάν, Ρωσία και διεθνής συμμαχία μαζί με μουσουλμανικές χώρες στην Συρία, ΗΠΑ στην Συρία, ΗΠΑ και συμμαχία στην Λιβύη, Ρωσία στην Τσετσενία πρώτος και δεύτερος πόλεμος, Ρωσία στην Γεωργία/Νότια Οσετία, κλπ, κλπ, κλπ.).

Τα σημαντικότερα όμως ζητήματα από την χρήση της βόμβας αυτής είναι ότι αίρεται η λογική που υπήρχε για τα όπλα τέτοιας ισχύος:
«Ότι υπάρχουν μεν αλλά λειτουργούν στρατηγικά μόνο για αποτροπή, χωρίς να χρησιμοποιούνται, για τον φόβο μαζικής καταστροφής που δημιουργούν και μόνο», και μάλιστα αίρεται για έναν επιχειρησιακό σκοπό ήσσονος σημασίας.

Πέραν αυτής της σαφούς αλλαγής στο στρατηγικό δόγμα χρήσης όπλων μεγάλης ισχύος δυνητικής μαζικής καταστροφής που υπάρχουν ως αποτρεπτική δυνατότητα προβολής ισχύος, διαπιστώνονται και τα παρακάτω:

1. Για πρώτη φορά χρησιμοποιείται ένα όπλο τέτοιας ισχύος σε πεδίο μάχης μετά τον Β’ ΠΠ.

2. Η χρήση του ναι μεν έδειξε την ισχύ του, η οποία είναι τεράστια, εν τούτοις όμως μείωσε την μυθοπλασία για την ύπαρξή του και την αποτελεσματικότητά του.
Και αυτό ακριβώς είναι το τρομερά επικίνδυνο.
Γιατί μεγαλώνει τις πιθανότητες να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά, αφού δοκιμάσθηκε πλέον σε πραγματικό πεδίο μάχης, και μαζί του και οι αντοχές της κοινής γνώμης.
Μία δύο φορές ακόμη και μετά θα το συνηθίσουμε ως μία πραγματικότητα!!!

3. Η χρήση του κλιμακώνει επικίνδυνα το επίπεδο δυνητικής αντιπαράθεσης με την Ρωσία αφού της δημιουργεί πίεση για να αναπτύξει-προβάλλει και χρησιμοποιήσει και το δικό της αντίστοιχο όπλο σε δεδομένη ευκαιρία, σε έναν ανόητο πόλεμο συμβολισμών και προβολής ισχύος.

4. Αποκάλυψε τις προθέσεις Τραμπ σε ότι αφορά την αποφασιστικότητά του επί της χρήσης μέσων προβολής ισχύος και επιβολής της θέλησής του (ή των συμβούλων του).
Η μονομερής αυτή δράση του δείχνει διγλωσσία από την πλευρά του και αλλαγή στο Αμερικανικό στρατηγικό δόγμα.

Από “Συνεργατικής Ασφάλειας” με την συνδρομή των συμμάχων (Cooperative Security) σε “Κυριαρχία (Primacy)”.
Και με τους συμμάχους να πιέζονται να αποδεχθούν την αλλαγή αυτή και να συνταχθούν στο νέο και σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Γιατί έριξε την “μητέρα όλων των βομβών” ο Τραμπ στο Αφγανιστάν
Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους, την επονομαζόμενη «μητέρα όλων των βομβών», σε μια επιχείρηση που πραγματοποίησαν χθες Πέμπτη στο Αφγανιστάν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, προκαλώντας την περηφάνια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Είμαι πραγματικά περήφανος για τους στρατιωτικούς μας. Είναι μια νέα επιτυχία», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους. «Τους έχω δώσει λευκή επιταγή (…) Ειλικρινά για αυτό τον λόγο έχουν σημειώσει τόσες επιτυχίες τον τελευταίο καιρό.

Αν συγκρίνετε τι συνέβη τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες με όσα συνέβησαν τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα δείτε τεράστια διαφορά», πρόσθεσε.

Η βόμβα GBU-43, η ισχύς της οποίας ισοδυναμεί με περίπου 11 τόνους ΤΝΤ, έπληξε χθες το απόγευμα «μια σειρά από σήραγγες» στις 19:00 τοπική ώρα σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

«Ήταν η πιο ισχυρή έκρηξη που έχω δει ποτέ. Η περιοχή τυλίχθηκε από τεράστιες φλόγες», δήλωσε ο Εσμαΐλ Σινουάρι κυβερνήτης της περιοχής Ατσίν.

«Ο εχθρός υπέστη μεγάλες απώλειες», επεσήμανε από την πλευρά του ο Σαχουσάιν Μουρταζάουι εκπρόσωπος της αφγανικής προεδρίας.

Η επαρχία Νανγκαρχάρ, που βρίσκεται στα σύνορα με το Πακιστάν, είναι η περιοχή όπου εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του 2015 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν.

Από τον Αύγουστο του 2016 οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει πολλές αεροπορικές επιδρομές εναντίον προπυργίων των τζιχαντιστών. Πάντως σύμφωνα με τους αναλυτές η ρίψη αυτής της βόμβας δεν πρόκειται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατάσταση επί του πεδίου στο Αφγανιστάν, ενώ φαίνεται να είχε κυρίως στόχο να επιδείξει τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ και να προειδοποιήσει χώρες όπως η Βόρεια Κορέα.

«Το πλήγμα εναντίον μιας σειράς από σήραγγες στο Αφγανιστάν πιθανόν να προκάλεσε τον θάνατο 150 με 200 μελών του ΙΚ.

Από αυτή την άποψη ήταν μια μέτρια επιτυχία», σχολίασε ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία του αμερικανικού στρατού Νταγκ ΜακΓκρέγκορ.

Ο ΜακΓκρέγκορ, που διοικούσε μονάδες του αμερικανικού στρατού στη διάρκεια του πρώτου πολέμου στο Ιράκ το 1991, προειδοποίησε ότι η χρήση ενός τέτοιου όπλου δεν είναι πιθανό να έχει στρατηγικές επιπτώσεις στη γενικότερη πορεία του πολέμου στο Αφγανιστάν.

«Από στρατηγική άποψη, το πλήγμα δεν έχει επιπτώσεις στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, όπου 40.000 μαχητές των Ταλιμπάν ανακτούν το έδαφος που είχαν χάσει τα τελευταία χρόνια, συντρίβοντας τον αφγανικό στρατό και την αστυνομία», επεσήμανε.


Ο στρατιωτικός αναλυτής του Brookings Institute Μάικλ Ο’ Χάνλον έκανε μια ανάλογη εκτίμηση: Η MOAB είναι «ένα όπλο που δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις, οι οποίες συχνά του αποδίδονται κυρίως από τον θρύλο. Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ούτε ιδιαίτερο κακό».

Εξάλλου ο διευθυντής του προγράμματος Περιβαλλοντικής Ασφάλειας και Βιωσιμότητας στο Grenn Cross International Πολ Γουόκερ δήλωσε ότι το πλήγμα αυτό είναι μια επίδειξη της αμερικανικής ισχύος προς τους εχθρούς της Ουάσινγκτον.

«Η χρήση αυτής της μοναδικής βόμβας από την νέα κυβέρνηση Τραμπ καταδεικνύει μια πολύ πιο ισχυρή και επιθετική προσέγγιση στις κρίσεις από αυτή που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση και αποτελεί ξεκάθαρα προειδοποίηση», εκτίμησε.

Ανάλογη άποψη έχει ο Ρίτσαρντ Γουάιτς, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών και Στρατιωτικών Αναλύσεων του Hudson Institute, σημειώνοντας ότι η χρήση της βόμβας αυτής είχε στόχο να επιδείξει τις ικανότητες των ΗΠΑ στο ΙΚ και τη Βόρεια Κορέα.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: