Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Πώς χρηματοδοτείται η παραγωγή πυρηνικών όπλων στη Β. Κορέα

Υπολογίζεται ότι η Βόρεια Κορέα δαπανά το 25% του ΑΕΠ της στην παραγωγή όπλων.


Το ΑΕΠ της υπολογίζεται στα 34,5 τρισ. γουόν ή 30 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας.

Είναι απορίας άξιον πώς η Βόρεια Κορέα, μια χώρα που λειτουργεί στο περιθώριο της διεθνούς πολιτικής και της οικονομικής κοινότητας, είναι σε θέση να χρηματοδοτεί ένα τόσο δαπανηρό πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων και να προκαλεί τα ισχυρότερα κράτη του κόσμου.

Ορισμένες πηγές εσόδων της Πιονγιάνγκ φαίνεται ότι είναι οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, η καταναγκαστική εργασία Βορειοκορεατών σε Κίνα και Ρωσία, η πώληση όπλων και πλαστών φαρμάκων και το κυβερνοέγκλημα.

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «απρόβλεπτο» τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και τόνισαν ότι η Πιονγιάνγκ έχει υιοθετήσει προκλητική, αποσταθεροποιητική και απειλητική στάση. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, «όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοικτά» για τη Βόρεια Κορέα.

Υπολογίζεται ότι η Πιονγιάνγκ δαπανά το 25% του ΑΕΠ της στην παραγωγή όπλων.

Το ΑΕΠ της υπολογίζεται στα 34,5 τρισ. γουόν ή 30 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας.


Αυτά τα μεγέθη είναι σχετικά μικρά, ώστε να μπορούν να τροφοδοτήσουν τις πολεμοχαρείς βλέψεις του Βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως επισημαίνει η Εβελιν Τσενγκ του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC.



«Πρόκειται για βάρβαρο δικτάτορα, που δεν στρέφει μεγάλο μέρος των κρατικών πόρων στην ασφάλεια, στην υγεία ή στην παιδεία.


Δεν θα ήταν έκπληξη αν χρησιμοποιούσε όλα τα διαθέσιμα χρήματα για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, που ελπίζω να μη χρησιμοποιηθούν ποτέ», σχολιάζει η Σάρον Σκουασόνι, στέλεχος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στις ΗΠΑ.


Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ υπολογίζει ότι τα δύο τρίτα των εμπορικών συναλλαγών της Βόρειας Κορέας πραγματοποιούνται με την Κίνα.

Πρόσφατα, το Πεκίνο ανέστειλε τις εισαγωγές άνθρακα από τη Βόρεια Κορέα για το υπόλοιπο του 2017, μετά την επιμονή της Πιονγιάνγκ να προκαλεί τη διεθνή κοινότητα.
Ο άνθρακας είναι το σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της Βόρειας Κορέας, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου καταλήγει στην κινεζική οικονομία.


Το δουλεμπόριο, με την αποστολή Βορειοκορεατών στη Ρωσία και στην Κίνα, αποδίδει ρευστό στην Πιονγιάνγκ, σχολιάζει ο Ρόμπερτ Μάνινγκ, στέλεχος στο Συμβούλιο του Ατλαντικού.


Η Ανγούτα Μπάσου, αναλύτρια της Economist Intelligence Unit στην Ινδονησία, στις Φιλιππίνες και στη Βόρεια Κορέα, δηλώνει ότι η Βόρεια Κορέα κερδίζει πολλά χρήματα από το εμπόριο όπλων με αφρικανικές χώρες, ενώ άλλοι αναλυτές κάνουν λόγο για στενή συνεργασία με το Ιράν.

Το 2015, η Αίγυπτος αναχαίτισε βορειοκορεατικό πλοίο με όπλα που προσπαθούσε να περάσει λαθραία από τη Διώρυγα του Σουέζ. Σε έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται πως η Βόρεια Κορέα πουλάει όπλα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.


Η Πιονγιάνγκ έχει αναπτύξει, επίσης, παράνομο εμπόριο πλαστών φαρμάκων, όπως είχε συμβεί στην περίπτωση του Viagra, και φαίνεται να είναι πίσω από την ηλεκτρονική κλοπή 81 εκατ. δολαρίων από τον λογαριασμό του Μπανγκλαντές στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ.


Μάλιστα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ πιστεύουν ότι Κινέζοι μεσάζοντες βοήθησαν στην κλοπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: