Η πορεία προς τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους είναι τέτοια πλέον που δεν μπορεί να ανακοπεί.
Έχουν συνηγορήσει οι δύο μεγάλες δυνάμεις, οι ΗΠΑ και η Ρωσία και προκαλεί «σεισμό» στην Τουρκία, καθώς είναι δεδομένο πώς μία εξέλιξη σαν και αυτή μπορεί να επιφέρει τον διαμελισμό της χώρα του Ταγίπ Ερντογάν που ονειρεύεται νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Εδώ υπάρχει βεβαίως και ένας μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα, αφού αν χάσει η Τουρκία εδάφη στα νοτιοανατολικά της τότε ίσως αποφασίσει να κινηθεί δυτικά προς το Αιγαίο.
Ήδη έχει αυξήσει την ένταση και την ρητορική της αμφισβήτησης του status quo στο Αιγαίο και το ιδιοκτησιακό καθεστώς συγκεκριμένων νησιών τόσο στο νοτιοανατολικό Αρχιπέλαγος όσο και στο κεντρικό.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρέξ Τίλλερσον κατέστησε σαφές τόσο στον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και στον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν με τον οποίο συναντήθηκε πώς η Ουάσιγκτον θα στηρίξει τις Κουρδικές δυνάμεις στη Συρία κατά του ISIS.
Το μήνυμα ήταν σαφέστατο και αυτό φάνηκε και από τις αντιδράσεις των Τούρκων αξιωματούχων.
Είναι μία απόφαση που είχε πάρει και η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση, του Μπάρακ Ομπάμα αλλά συνεχίζει και αυτή του Ντόναλντ Τράμπ, καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν πώς το μόνο στήριγμα που μπορούν αν έχουν στην περιοχή είναι οι Κούρδοι.
Σαφώς και η στάση των ΗΠΑ προβληματίζει την Τουρκία.
Εκείνο όμως που της προκαλεί τρόμο είναι οι περαιτέρω κινήσεις που γίνονται γύρω της.
Πριν από μερικές ημέρες και συγκεκριμένα στις 28 Μαρτίου 2017 το Περιφερειακό Συμβούλιο του Κιρκούκ πήρε την απόφαση να αναρτάται η κουρδική σημαία μαζί με τη σημαία του Ιράκ, σε όλα τα δημόσια κτίρια της Περιφέρειας.
Αμέσως μετά ακολούθησε η δήλωση του προέδρου της Αυτόνομης Περιφερειακής Διοίκησης του Κουρδιστάν, Μεσούτ Μπαρζανί, στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, με την οποία ενημέρωνε τον κ. Γκουτιέρες ότι το επόμενο διάστημα οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ θα κάνουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους.
Η απόφαση για την ανάρτηση της κουρδικής σημαίας στα δημόσια κτίρια προκάλεσε την αντίδραση της Ιρακινής βουλής που προχώρησε σε ψήφισμα καταδίκης της, αλλά ήρθε αμέσως μετά ήρθε ο περιφερειάρχης του Κιρκούκ, Νετζμετίν Κερίμ, να δηλώσει πώς «η σημαία του Κουρδιστάν δεν θα υποσταλεί στο Κιρκούκ, η απόφαση είναι συμβατή με το Σύνταγμα του Ιράκ».
Πέραν αυτών, μόλις χθες, ανώτατα στελέχη των δυο κυριοτέρων και ιστορικών κομμάτων, του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP) και της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) συσκέφθηκαν στην πόλη Σελαχατίν του Κουρδιστάν και αποφάσισαν την συγκρότηση κοινής επιτροπής, η οποία θα καθορίσει την ημερομηνία και τις λεπτομέρειες του δημοψηφίσματος της Ανεξαρτησίας, το οποίο θα αφορά και την τύχη του Κιρκούκ.
Αξίζει να σημειωθεί πώς με βάση το άρθρο 140 του Συντάγματος του Ιράκ, η τελική απόφαση για το αν το Κιρκούκ θα συνεχίσει να ανήκει στη Βαγδάτη ή αν θα προσδεθεί στην Αυτόνομη Διοίκηση του Κουρδιστάν, ανήκει στο λαό της Περιφέρειας του Κιρκούκ, ο οποίος θα αποφασίσει εν καιρώ με δημοψήφισμα.
Και ενώ συνεχίζεται να υπάρχει μία κόντρα μεταξύ της Περιφέρειας του Κιρκούκ και της κυβέρνησης του Ιράκ, η Τουρκία έκανε την παρέμβαση της μέσω του εκπροσώπου του προέδρου Ιμπραχήμ Καλίν της δείχνονταν και την μεγάλη ανησυχία του για το σχέδιο ανεξαρτησίας του Κιρκούκ και πρόσδεσης του στο αυτόνομο Κουρδιστάν.
Αναφερόμενος στην δήλωση του Μπαρζανί για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας, ο εκπρόσωπο τους Τούρκου προέδρου δήλωσε, «εμείς έχουμε συζητήσει το θέμα του δημοψηφίσματος της ανεξαρτησίας με τους υπεύθυνους της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης.
Θεωρούμε ότι αυτό θα είναι ένα λανθασμένο βήμα, ειδικά αυτήν την περίοδο.
Εκτός αυτού, ο διαμελισμός του Ιράκ αναλόγως με τις εθνοθρησκευτικές ταυτότητες των κατοίκων του, είναι κάτι που αν γίνει, δεν θα σταματήσει εκεί.
Θα εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές.
Και τότε όλοι θα πληρώσουν το λογαριασμό.
Ελπίζουμε να σκεφθούν ψύχραιμα να και δράσουν αναλόγως στο ζήτημα αυτό.
Στη Κιρκούκ αναρτήθηκε μια σημαία.
Εμείς λέμε ότι αυτό είναι λάθος.
Αυτό το εκφράσαμε στις αρμόδιες αρχές.
Αυτό θα γίνει αιτία δημιουργίας νέων εντάσεων εθνοτικού ή άλλου χαρακτήρα και σε άλλες περιοχές.
Εμείς περιμένουμε από τους υπεύθυνους της περιοχής να ακυρώσουν αυτήν την απόφαση μια ώρα αρχύτερα».
Το ποιο σημαντικό από τη δήλωση αυτή είναι πώς αν υπάρχει διαμελισμός του Ιράκ αυτό θα εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές.
Κοινώς έρχεται η σειρά της Τουρκίας να χάσει εδάφη.
Αυτό είναι που τρέμει ο Ρ.Τ. Ερντογάν και αυτό τον κάνει ακόμη πιο επικίνδυνο.
Ο Ερντογάν εκλιπαρεί τους Κούρδους να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα: «Σας έχω μέσα στην καρδιά μου»
Συγκεντρώσεις στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν (νοτιοανατολική Τουρκία) για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου πραγματοποίησαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός του Μπιναλί Γιλντιρίμ. Οι ισλαμιστές της Άγκυρας έχουν εξαπολύσει επίθεση «αγάπης» στους Κούρδους για να κερδίσουν τις πολύτιμες ψήφους τους στις 16 Απριλίου.
Μιλώντας στο Βαν ο Μπιναλί Γιλντιρίμ αποκάλεσε τους Κούρδους «αδελφούς» και κατήγγειλε εκείνους που θέλουν να «χωρίσουν» το «έθνος» (sic) σε Τούρκους και Κούρδους:
«Είναι στιγμή που πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι, που πρέπει να δούμε τι δόλιες παγίδες, που πρέπει να συμπεριφερόμαστε με αντίληψη.
Θέλουν να μας χωρίσουν σε Τούρκους και Κούρδους.
Είμαι σίγουρος ότι οι Κούρδοι αδελφοί μου δεν θα εξαπατηθούν.
Το έθνος μας θα δώσει το απαραίτητο μάθημα σε αυτούς που προσπαθούν να μας χωρίσουν».
Οι Κούρδοι είναι άρειο (ιρανικό) έθνος και οι Τούρκοι Μογγόλοι (οι κανονικοί Τούρκοι, διότι στη Μικρά Ασία δεν υπάρχουν «κανονικοί» Τούρκοι αλλά εκτουρκισμένοι πληθυσμοί). Σε κάθε περίπτωση όμως δεν είναι το ίδιο έθνος, δεν ανήκουν καν στην ίδια ομοφυλία.
Προφανώς για τον Γιλντιρίμ η έννοια του «έθνους» έχει να κάνει με τα θρησκευτικά «μιλιέτ» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ουδεμία σχέση με το πώς εννοούνται τα έθνη από την επιστήμη και τη λογική.
Ο Γιλντιρίμ στην ομιλία του επέκρινε την στάση του κεμαλικού κεντροαριστερού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHΡ) και του φιλοκουρδικού σοσιαλιστικού HDP στο ζήτημα του συντάγματος, λέγοντας:
«Εμείς όταν λέμε νέο σύνταγμα, το HDP και το CHΡ απειλούν το έθνος, διασπείρουν τον φόβο. Έχουν γίνει σαν δίδυμα αδέλφια πλέον, το ένα σηκώνει το πόδι, το άλλο το πατάει. Αδέλφια μου, το σύνταγμα που αυτοί υπερασπίζονται είναι το σύνταγμα του 1980, το οποίο δημιούργησε μία χώρα που σχετίστηκε με βασανιστήρια μετά το πραξικόπημα».
Διότι το καθεστώς Ερντογάν δεν κάνει κανένα βασανιστήριο, οι περισσότεροι από 100.000 φυλακισμένοι αντικαθεστωτικοί απολαμβάνουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θρασύτατος ψεύτης.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του, μιλώντας στη ντε φάκτο κουρδική πρωτεύουσα στην Τουρκία, στην πόλη Άμιδα (όπως την αποκαλούν Έλληνες και Κούρδοι), Ντιγιάρμπακιρ όπως τη λένε οι Τούρκοι, είπε:
«Αυτοί οι υποστηρικτές του ΡΚΚ λένε συνέχεια «ειρήνη, ειρήνη, ειρήνη». Ειρήνη με λόγια γίνεται; Γίνεται ειρήνη με αυτούς που φέρουν όπλα; Εμείς χτίζουμε. Εμείς αποκαθιστούμε.[…] Εμείς είμαστε οι σωματοφύλακες της ειρήνης και θα συνεχιστεί το ίδιο από τώρα και στο εξής».
«Όπως δεν γίνεται να υπάρξει Τουρκία χωρίς Κωνσταντινούπολη, χωρίς Σμύρνη, χωρίς Τραπεζούντα, χωρίς Αττάλεια, χωρίς Ερζουρούμ, έτσι δεν γίνεται Τουρκία χωρίς το Ντιγιάρμπακιρ. Γιατί το Ντιγιάρμπακιρ είναι η καρδιά μας. Αυτοί που θέλουν να αποκόψουν αυτήν την περιοχή, αυτόν τον λαό από εμάς, είναι σαν να θέλουν να ξεριζώσουν την καρδιά μας».
Ότι ο Ερντογάν έχει στην καρδιά του τον κουρδικό λαό πραγματικά ξεπερνά τη λογική… Όταν πέρσι ισοπέδωνε τις κουρδικές πόλεις στη νοτιοανατολική Τουρκία και σκότωνε αμάχους, το έκανε από τη μεγάλη αγάπη του.
Ο Ερντογάν υποσχέθηκε, μήπως και κερδίσει καμία ψήφο, ότι θα φτάσει το φυσικό αέριο σε 4 ακόμα δήμους του Ντιγιάρμπακιρ αυτό και το επόμενο έτος, ενώ συνεχίζεται η κατασκευή εγκαταστάσεων για την άρδευση 1 εκατ. εκταρίων μέχρι το 2019.
Υποσχέθηκε και οικονομική ανάπτυξη στο Ντιγιάρμπακιρ, αρκεί να τον ψηφίσουν για σουλτάνο και να σταματήσουν να αγωνίζονται για την κουρδική ελευθερία:
«Γιατί να μην υπάρχει ρεκόρ στον τουρισμό στο Ντιγιάρμπακιρ;
Αν υπάρχει τρομοκρατία εδώ έρχονται πράκτορες τρομοκράτες, δεν έρχονται τουρίστες. Η δουλειά τους είναι να ανακατεύουν.
»Αυτοί είναι μίξερ, μίξερ τρομοκρατίας. […] Κανείς δεν κάνει επενδύσεις στα μέρη που υπάρχει τρομοκρατία και συγκρούσεις.
»Και αν δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχει και απασχόληση.
»Αυτοί είναι μίξερ, μίξερ τρομοκρατίας. […] Κανείς δεν κάνει επενδύσεις στα μέρη που υπάρχει τρομοκρατία και συγκρούσεις.
»Και αν δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχει και απασχόληση.
Η αποσχιστική τρομοκρατική οργάνωση είναι ο βασικός εχθρός της χώρας και του έθνους μας.
»Είμαστε υποχρεωμένοι να σώσουμε του Κούρδους αδελφούς μας από το πληρωμένο δίκτυο των δολοφόνων και αυτούς που το πληρώνουν και το χρησιμοποιούν όπως θέλουν».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ότι το καθεστώς του είναι πρόθυμο να συνομιλήσει με όσους έχουν προβλήματα, με την προϋπόθεση να μην υπάρχουν όπλα και να μην προσπαθήσει κάποιος να διχοτομήσει την χώρα και αυτό το «έθνος» (ποιο έθνος;).
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε ότι την περίοδο της πρωθυπουργίας του απελευθερώθηκε η χρήση της κουρδικής γλώσσας και σχολίασε ότι το ισλαμιστικό κόμμα του αποτελεί τον εγγυητή των ελευθεριών.
Τέλος, τόνισε ότι περιθωριακές οργανώσεις, το CHP, η Ευρώπη και το HDΡ αρνούνται την αλλαγή του συντάγματος του 1980 και του υπάρχοντος συστήματος διοίκησης το οποίο αποτελεί την πηγή όλων των προβλημάτων που βιώνουν οι Κούρδοι και πρόσθεσε τα εξής:
«Το νέο σύστημα που θα προκύψει από την αλλαγή του Συντάγματος δεν θα σας ζημιώσει, θα συμβάλει θετικά σε κάθε τομέα. Αλλά αυτοί δεν ενδιαφέρονται για εσάς. Το CHP παίρνει εντολές από την Πενσιλβάνια και αυτοί από τους βαρόνους της τρομοκρατίας στο Καντίλ».
Είναι η πρώτη φορά που κατηγόρησε ευθέως το κεμαλικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι λαμβάνει εντολές από τον Φετουλάχ Γκιουλέν κι αυτό είναι προάγγελος τι «περιμένει» τους κεμαλικούς εάν κερδίσει το δημοψήφισμα.
Μέσα από τα λόγια του όμως για μια ακόμη φορά «μαρτύρησε» και τον μεγαλύτερο φόβο του. Τον διαμελισμό της Τουρκίας.
Προφανώς και αδυνατεί να κατανοήσει ότι ο ίδιος είναι, με όλα τα αλλοπρόσαλλα που κάνει, εκείνος που οδηγεί την Τουρκία στον διαμελισμό. Μόνος του σκάβει τον λάκκο του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου