Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Ασυνήθιστη «αθλητική» δραστηριότητα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Β. Κορέας

Αμερικάνοι επιστήμονες, ειδικευμένοι στην ανάλυση δορυφορικών εικόνων από τη Βόρεια Κορέα, ανέφεραν ασυνήθιστη δραστηριότητα στο χώρο των πυρηνικών δοκιμών: έναν αγώνα βόλεϊ.


Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από έναν εμπορικό δορυφόρο, εν μέσω του πανικού που είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν πως θα προβεί στην 6η δοκιμή των πυρηνικών που ισχυρίζεται πως κατέχει.

Στη συνέχεια, δόθηκαν στη δημοσιότητα από το 38 North, ένα τμήμα του πανεπιστημίου Johns Hopkins που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα.

Οι ειδικοί έδωσαν δύο πιθανές εξηγήσεις για το φαινόμενο: είτε οι προετοιμασίες για τη δοκιμή έχουν αναβληθεί μέχρι νεωτέρας, είτε όλο αυτό είναι μέρος ενός σχεδίου παραπλάνησης από την κυβέρνηση.

«Σε κάθε περίπτωση», ανέφεραν στην έκθεση, «το εργοστάσιο πυρηνικών μοιάζει έτοιμο να διενεργήσει τη δοκιμή όταν λάβει τη σχετική εντολή από την πρωτεύουσα».

«Η πιθανότερη εξήγηση είναι πως οι προετοιμασίες για τη δοκιμή έχουν αναβληθεί, κι έτσι δόθηκε λίγος χρόνος στο προσωπικό να αποφορτιστεί και να ψυχαγωγηθεί», σχολιάζουν οι ερευνητές.

Στις εικόνες φαίνονται σημάδια κάποιων μικρών όγκων από κάρβουνο, το οποίο θα μπορούσε να υποδεικνύει έργα εκσκαφών, αλλά πουθενά δεν παρατηρήθηκε άντληση ύδατος, η οποία είναι απαραίτητη για τη διενέργεια μιας πυρηνικής δοκιμής.

Το σημείο πυρηνικών δοκιμών Πουνγκιε-ρι βρίσκεται σε ένα ορεινό σημείο της χώρας.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έχει πραγματοποιήσει ήδη πέντε πυρηνικές δοκιμές, το 2006, το 2009, το 2013 και δύο το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: