Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις


Ελικοπτέρο Απάτσι, που εκτελούσε δοκιμαστική πτήση, κατέπεσε στις 11:49 λόγω βλάβης στο αεροδρόμιο Πάχης Μεγάρων και τυλίχθηκε στις φλόγες.
Νεκροί ανασύρθηκαν οι δύο χειριστές του, ένας Ταγματάρχης(ΑΣ) Α.Δ. (κυβερνήτης) και ένας Αρχιλοχίας (ΑΣ) Κ.Γ. (συγκυβερνήτης).
Οπως αναφέρει το ΓΕΣ το ελικόπτερο είχε υποβληθεί σε προγραμματισμένη επιθεώρηση. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το δυστύχημα προκλήθηκε από σοβαρό μηχανικό πρόβλημα.  
Τρίημερο πένθος κηρύχθηκε με απόφαση του Ευ. Βενιζέλου στις ένοπλες δυνάμεις.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διέταξε ήδη διενέργεια προανάκρισης από τον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου, ενώ έχει κινηθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία διερεύνησης των αιτιών του συμβάντος.

Συλληπητήριο τηλεγράφημα του Κ. Παπούλια
«Με οδύνη απευθύνομαι στις οικογένειες των αδικοχαμένων χειριστών του ελικοπτέρου, εκφράζοντάς τους τη βαθιά θλίψη όλων μας για το τραγικό συμβάν και την αμέριστη συμπαράστασή μας.
Η Ελλάδα ολόκληρη πενθεί για την τραγική απώλεια. Εύχομαι να είναι αυτή η τελευταία στο βωμό του καθήκοντος».
Γ. Παπανδρέου: Θρηνούμε όλοι
«Είναι βαθιά η οδύνη μας από την τραγική απώλεια των δύο χειριστών του ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού. Θρηνούμε όλοι, οι Ένοπλες Δυνάμεις, ο Ελληνικός λαός, την απώλεια δύο νέων ανθρώπων που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Εξέφρασε δε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο χειριστών.
Φ. Πετσάλνικος: H Βουλή των Ελλήνων πενθεί
Tην οδύνη του για τον άδικο χαμό των χειριστών του ελικοπτέρου εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.
«Η Βουλή των Ελλήνων πενθεί για την τραγική απώλεια δύο νέων ανθρώπων που έπεσαν στο καθήκον. Θέλω να εκφράσω τα θερμά συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων», πρόσθεσε ο κ. Πετσάλνικος.
Προανάκριση από τον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου
Τη βαθιά του οδύνη για τον τραγικό θάνατο δύο επίλεκτων στελεχών της Αεροπορίας Στρατού που χάθηκαν κατά την άσκηση του καθήκοντός τους στο σημερινό μείζον αεροπορικό ατύχημα του ελικοπτέρου Apache, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις και μαζί τους ο ελληνικός λαός θρηνούν την απώλεια δύο νέων ανθρώπων. Το μυαλό μας στρέφεται στις οικογένειές τους. 
Η στοργή και η μέριμνα της Πολιτείας θα είναι πλήρης αλλά αυτό δεν μειώνει δυστυχώς το μέγεθος της απώλειάς τους», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
Σημείωσε δε ότι «έχει ήδη διαταχθεί η διενέργεια προανάκρισης από τον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου και έχει κινηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία διερεύνησης των αιτίων του συμβάντος. Η έρευνα θα εισέλθει στο μέγιστο δυνατό βάθος και θα επεκταθεί σε όλες τις πτυχές. Παράλληλα έχουν διαταχθεί όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας των αεροπορικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων».
Σε βάθος διερεύνηση των αιτίων της συντριβής ζητεί η ΝΔ
Τη βαθύτατη λύπη της ΝΔ για το συμβάν και τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των αδικοχαμένων πιλότων του Στρατού μας εξέφρασε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας του κόμματος, Θεόφιλος Λεονταρίδης.
«Δύο νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην υπηρεσία της Πατρίδος. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να ερευνήσει σε βάθος το τραγικό γεγονός, ώστε να προκύψουν τα αίτια της συντριβής ενός ελικοπτέρου, που παρελήφθη εντελώς πρόσφατα», πρόσθεσε ο κ. Λεονταρίδης.
ΚΚΕ: Το δυστύχημα εγείρει ερωτήματα
Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων εκφράζει το ΚΚΕ και σε ανακοινωσή του αναφέρει ότι «σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο τύπου Απάτσι, αμερικανικής κατασκευής που προέρχεται από την ομάδα των 12 νέων ελικοπτέρων αυτού του τύπου και που κατά την παραλαβή τους το 2007 διαπιστώθηκαν προβλήματα και παρέμειναν για 2 χρόνια σε αχρησία, εντάχθηκε πρόσφατα στην αεροπορία στρατού».
«Ακόμα», συμπληρώνει, «ερωτήματα εγείρονται και σε σχέση με τη λειτουργία του όλου συστήματος πρόληψης ατυχημάτων και προστασίας του προσωπικού».
Επιπλέον, το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί την να δώσει «σαφείς απαντήσεις για τη στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό για τη συντήρηση και την εκπαίδευση για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων». 

«Δεν μπορεί οι ευθύνες για μια ακόμα φορά να αποδοθούν αόριστα σε κάποια μηχανική βλάβη ή ακόμα χειρότερα σε ανθρώπινο λάθος», καταλήγει.
Γ. Καρατζαφέρης: Σε δεύτερη μοίρα η εκπαίδευση των στελεχών του στρατού
Τη βαθύτατη οδύνη του στις οικογένειες των δύο χειριστών εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης και συνέστησε στον υπουργό Εθνικής Αμυνας να καλέσει όλους τους έμπειρους μηχανικούς, τεχνικούς, πιλότους και τα άλλα στελέχη της αεροπορίας στρατού να επιστρέψουν στην υπηρεσία, τοποθετούμενοι σε μια παράλληλη ιεραρχία.

«Η άνθιση του χρηματιστήριου πριν μια δεκαετία, έφερε στην Ελλάδα πολλά ιδιωτικά ελικόπτερα, με αποτέλεσμα έμπειροι μηχανικοί, τεχνικοί, καθώς και πιλότοι της αεροπορίας στρατού, να παραιτούνται διαβλέποντας ένα πιο προσοδοφόρο ορίζοντα δράσης», είπε ο κ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε τα ακόλουθα: 


«Η πολιτεία από την άλλη πλευρά, επένδυε όλο και σε πιο ακριβά πολεμικά ελικόπτερα, πιο εξελιγμένα και πολύπλοκα, αφήνοντας σε δεύτερο επίπεδο, την απολύτως αναγκαία, όσο και επαρκή εκπαίδευση των μηχανικών, τεχνικών, και λοιπών στελεχών της αεροπορίας στρατού. Θύματα προφανώς αυτής της πολιτικής είναι οι δυο νεκροί αξιωματικοί χειριστές».

ΣΥΡΙΖΑ: Περιμένουμε απαντήσεις στα ερωτηματικά για τα αίτια
«Μας προκαλεί βαθιά οδύνη η τραγική απώλεια της ζωής των δύο χειριστών του στρατιωτικού ελικοπτέρου, ενώ εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση. 
Συλλυπούμαστε τις οικογένειες τους. Τα ερωτηματικά για τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκτυλίχτηκε το τραγικό αυτό συμβάν, απαιτούν σοβαρές και σε βάθος απαντήσεις. Τις περιμένουμε», δήλωσε ο Θοδωρής Δρίτσας Βουλευτής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και αρμόδιος για θέματα Εθνικής Άμυνας. 
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: