Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Τουρκικός τύπο για το δείπνο Χριστόφια-Έρογλου


Καταλυτική ήταν, σύμφωνα με τον τουρκικό και τ/κ τύπο,  η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στην οικεία Έρογλου στα κατεχόμενα, στην αποδοχή αντίστοιχης πρόσκλησης από τον Πρόεδρο Χριστόφια και την διεξαγωγή τελικά του πρόσφατου δείπνου μεταξύ των δυο ηγετών  στα κατεχόμενα. Η τουρκική εφημερίδα Milliyet δημοσιεύει στις εσωτερικές της σελίδες ανταπόκριση από την κατεχόμενη Λευκωσία όπου γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας πέρασε στα κατεχόμενα «εξαιτίας του φόβου για τις εκλογές». 

Στην ανταπόκριση αναφέρεται ότι για την αποδοχή της πρόσκλησης του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου για δείπνο στο σπίτι του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια έπαιξε ρόλο η προσέγγιση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη και προστίθεται ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε απορρίψει προηγούμενη πρόσκληση του Ερογλου, ζητώντας η συνάντηση να γίνει στην «ενδιάμεση περιοχή». 

Όμως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μετά τη μετάβαση του κ. Αναστασιάδη στα κατεχόμενα για δείπνο στο σπίτι του κ. Ερογλου άλλαξε γνώμη. 
Οι δύο ηγέτες κατά το δείπνο προχθές το βράδυ συζήτησαν για οικογενειακά θέματα, προστίθεται.
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η Radikal στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Το δείπνο που ‘κοινωνικοποίησε’ τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι στο δείπνο παρέστησαν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, οι σύζυγοι των ηγετών, καθώς και οι σύμβουλοί τους.

Οπως αναφέρεται, ο κ. Ερογλου δήλωσε ότι το δείπνο διεξήχθη σε πολύ θετική και ειλικρινή ατμόσφαιρα, ότι οι συναντήσεις πέραν της τράπεζας των διαπραγματεύσεων είναι άκρως σημαντικές για τη φιλία και ότι η φιλία αυτή θα ανοίξει το δρόμο για μια δίκαιη λύση στο τραπέζι των συνομιλιών. 
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ήταν ένα ωραίο δείπνο, ότι πέρασαν καλά και ότι αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων.
Μετά το δείπνο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έλαβε υπόσχεση από τον κ. Ερογλου για την ανταπόδοση της επίσκεψης, χωρίς ωστόσο να οριστεί ημερομηνία. Ο τ/κ και ο ε/κ Τύπος επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον στο δείπνο αυτό, που κράτησε 2,5 ώρες, αναφέρει η εφημερίδα.
ΠΗΓΗ sigmalive/KYΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: