Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Η Χάγη «διαχωρίζει» Κύπρο και Κόσοβο


ΙΚ. Ε. ΣΤΑΥΡΟΥΛΛΑΚΙΣ
Ικανοποίηση για τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ), που αναφέρεται στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, την οποία θεωρεί «σύμφωνη με τη διεθνή νομιμότητα» εκφράζουν τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία, για διαφορετικούς (επισήμως) λόγους, αλλά με κοινό παρονομαστή το ζήτημα των επιπτώσεων της γνωμοδότησης στο Κυπριακό: Με τη διατύπωση που χρησιμοποιεί το Δικαστήριο στο κείμενο, διαχωρίζεται η περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου από αυτήν της Κύπρου με απολύτως σαφή τρόπο, καθώς γίνεται ειδική μνεία στο Κυπριακό ζήτημα, στην εξελικτική μορφή του. Ωστόσο η γνωμοδότηση επαναφέρει το θέμα της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου, κυρίως για τις χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει της ανεξαρτησία της περιοχής.

Την ημέρα της απόφασης (Πέμπτη-22/07/2010) με ανακοίνωσή του, το Κυπριακό ΥΠΕΞ καθησύχαζε την κυπριακή κοινή γνώμη, τονίζοντας ότι «η επιχειρηματολογία του δικαστηρίου διαφοροποιεί την περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου από την περίπτωση της Κύπρου».

Η ανακοίνωση ανέφερε συγκεκριμένα: «Η Κυπριακή Δημοκρατία σημειώνει την ανακοίνωση της Γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου για το θέμα της Μονομερούς Ανακήρυξης Ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, την οποία είχε ζητήσει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ βάσει του ψηφίσματος 63/3 της 8ης Οκτωβρίου 2008. 
Το Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι η μακρά αυτή νομική διαδικασία, σε όλα τα στάδια της οποίας η Κύπρος συμμετείχε, αποτέλεσε μια μεγάλη πρόκληση στον τομέα του διεθνούς δικαίου. Η Γνωμοδότηση μελετάται ενδελεχώς από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Εξωτερικών. Η Κυπριακή Δημοκρατία σημειώνει ότι η επιχειρηματολογία του δικαστηρίου διαφοροποιεί την περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου από την περίπτωση της Κύπρου».

Στη ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται η αμετάβλητη θέση της Λευκωσίας απέναντι στη Σερβία: «Με αυτή την ευκαιρία, η Κύπρος επαναλαμβάνει την στάση αρχής που διατηρεί στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και επιβεβαιώνει την ακλόνητη θέση της υπέρ του σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας που περιλαμβάνει την επαρχία Κοσσυφοπεδίου και Μετόχιας. Η Κυπριακή Δημοκρατία καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη, τη Δημοκρατία της Σερβίας και το <Κοσσυφοπέδιο, υπό το ψήφισμα 1244/99 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ>, να επαναρχίσουν το διάλογο για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, με στόχο την επικράτηση της σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή».

Η συγκεκριμένη διάσταση της γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου υπήρξε αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στους ΥΠΕΞ Κύπρου και Γερμανίας, Κυπριανού και Βέστερβελε στη Λευκωσία. 
Σε δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Δικαστήριο διαχωρίζει με σαφήνεια την περίπτωση της Κύπρου από αυτήν του Κοσσυφοπεδίου.
Ενδιαφέρον ωστόσο, παρουσιάζει η άποψη του Γερμανού ΥΠΕΞ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι πολύ συγκεκριμένη, είναι μια απόφαση sui generis, που δεν σχετίζεται με καμία άλλη περίπτωση στον κόσμο και δεν μπορεί να εφαρμοστεί για καμία άλλη χώρα ή περιοχή στον κόσμο. 

Είναι μια απόφαση μοναδική για μια μοναδική περίσταση με ένα μοναδικό ιστορικό υπόβαθρο».
Η ΑΘΗΝΑ
Αργά την Παρασκευή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του (χωρίς να αναφέρεται στο Κυπριακό), αφού σημειώνει ότι «η Ελληνική Κυβέρνηση έλαβε γνώση της γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της νομιμότητας της μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσόβου» τονίζει ότι «με την έκδοση της συμβουλευτικής γνωμοδότησης αναλύονται νομικές πτυχές του ζητήματος, σύμφωνα με το αίτημα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών» και προσθέτει: 
«Η ελληνική θέση είναι γνωστή. Υψηλή προτεραιότητα για την Ελλάδα συνιστά η διασφάλιση της σταθερότητας, της συνεργασίας και της ειρήνης στα Βαλκάνια. Οι αρχές αυτές καθορίζουν τη στάση μας και είναι εκείνες που θα πρέπει να πρυτανεύσουν την επαύριον της γνωμοδότησης του ΔΔΧ. Πιστεύουμε ότι ο σεβασμός και η προώθησή τους από όλους μας αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο που οδηγεί στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων και αυτόν ενισχύουμε με την πρωτοβουλία μας ΄΄Agenda 2014΄΄ που αναφέρεται στο ευρωπαϊκό όραμα των λαών της περιοχής».
Ωστόσο, η γνωμοδότηση του ΔΔΧ εμφανώς δυσκολεύει τη στάση των χωρών που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Για αυτό και η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ καταλήγει: 
«Η Ε.Ε., με δήλωσή της, κατέστησε σαφές, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας, η περιφερειακή συνεργασία και ο διάλογος αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία έχει οικοδομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Η Ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται, ήδη, σε διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. 

Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να συμβάλουμε σε οποιαδήποτε διαδικασία μπορεί να αποφέρει μια συμφωνημένη λύση, προς όφελος και της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια».
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: