Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

ΤΙ ΛΕΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ./ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ.


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
Όπως ανέφερα χθες πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αμερικανική πρωτεύουσα μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ.  
Από τους 4 κορυφαίους αναλυτές επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:
*Το κυβερνών εδώ και 8 οκτώ χρόνια κόμμα AKP του ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ έχει καταστήσει την ΤΟΥΡΚΙΑ να μην είναι έμπιστος σύμμαχος της ΔΥΣΗΣ, αλλά και ούτε υπολογίσιμος και σταθερός διαμεσολαβητής στην Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ. Η Δύση επίσης θα πρέπει-όπως είναι τα πράγματα- να αρνείται στον ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ να κινείται ευρύτερα.
*Στις σχέσεις ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ υπήρχαν πάντοτε σχέσεις επηρεαζόμενες από συχνές κρίσεις .Οι ΗΠΑ ήσαν συχνά υποχρεωμένες να εργαστούν με ιδιότυπες θέσεις που εξέφραζε η ΑΓΚΥΡΑ.
*Η Τουρκία είναι πλέον αναξιόπιστη και λόγω των τελευταίων επαφών της με ριζοσπαστικά καθεστώτα δεν μπορεί να υπολογιστεί ως μετριοπαθής φωνή στον Ισλαμικό κόσμο.
*Αναπόφευκτα οι σχέσεις ΙΣΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ θα έφθαναν στο ναδίρ. ΑΛΛΗ η δεκαετία του 90 και άλλο ο κόσμος το 2010. Δεν πρόκειται να αλλάξει θέση η ΑΓΚΥΡΑ στο Παλαιστινιακό, ακόμα και αν το Κόμμα του ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ χάσει την εξουσία, ή την μοιραστεί σε κυβέρνηση συνασπισμού.
*Σε ότι αφορά το ΙΡΑΝ η Αμερικανική πλευρά θα πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον της ΑΓΚΥΡΑΣ από το πολιτικό πλαίσιο στο ΑΜΥΝΤΙΚΟ(δηλαδή προς τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει η ΤΟΥΡΚΙΑ από ένα πυρηνικό ΙΡΑΝ).
Μεταξύ άλλων έγιναν και ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις.
*ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕ Ι Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ 5ης ΓΕΝΙΑΣ F-35 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ, ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΔΙΑΡΡΕΥΣΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ-ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΣΕ ΑΝΤΙΔΥΤΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ.
*ΟΙ ΗΠΑ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΡΟΥΜΑΝΙΑ και να μην υποχωρήσουν απέναντι στις απαιτήσεις των Τούρκων για το ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ.
*ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΤΣΕΤΣΕΝΟΥΣ, ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΦΑΝΑΤΙΚΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ/ΤΖΙΧΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΦΓΑΝΙΚΗ-ΤΑΛΙΜΠΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.
*ΝΑ ΠΙΕΣΤΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΣΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ…
*ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΤΕΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ PKK/KOYΡΔΟΙ αλλά να της τονιστεί ότι αυτή η υποστήριξη σημαίνει ότι θα λάβει σκληρά και άλλα μέτρα εναντίον άλλων βίαιων-εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών ομάδων.
Και οι 23 σελίδες των ιδιαίτερα ενδιαφερουσών εισηγήσεων είναι στη διάθεση του υπογράφοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: