Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Παραμύθια της Άννας οι διορθώσεις για τα Ίμια

280710-hana


«Την ίδια εποχή, με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Ίμια, στα Δωδεκάνησα, ξέσπασε κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποκλιμακώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις (1996)»
Η ανωτέρω διατύπωση στο βιβλίο της Ιστορίας της Γ' Γυμνασίου (βλ. σελίδα 163) που παρουσιάζει τα Ίμια ως διεκδικούμενο έδαφος από την Ελλάδα, έφερε θύελλα αντιδράσεων. Όχι βέβαια από πλευράς της ΟΛΜΕ και την Διδασκαλική Ομοσπονδία, αλλά από τα MEDIA και τα Blogs.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο πλήρως εναρμονισμένο με την ΡεπουσειοΔραγώνεια γραμμή βάζει το χεράκι του και το υπουργείο Παιδείας σφυρίζει αδιάφορα.

Μετά και την δημοσιότητα που πήρε το θέμα η υπουργός Παιδείας, κ. Άννα Διαμαντοπούλου προφανώς και για να σκορπίσει τη στάχτη στα μάτια και να εκτονώσει την ένταση, αποφάσισε να βγάλει από το συρτάρι της μια ανακοίνωση... παντός καιρού. Με την οποία δηλώνει ότι γνώριζε από την πρώτη ημέρα που εγκαταστάθηκε στο υπουργείο Παιδείας την υπόθεση. Αφού σημειώνει ότι οι συγκεκριμένες αναφορές για τα Ίμια είναι έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς το βιβλίο τυπώθηκε το 2007. Κι ότι έχει δώσει εντολή από τον Οκτώβριο του 2009 να γίνουν οι διορθώσεις τον Ιανουάριο του 2011.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας έχει ως εξής:
«Η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, με υπουργική απόφαση που υπέγραψε στις 19/10/2009, κατόπιν εισήγησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ενέκρινε την ανατύπωση με βελτιώσεις από τον ΟΕΔΒ για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών -μεταξύ άλλων- και του βιβλίου της Ιστορίας της Γ' Γυμνασίου, «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία» ,του οποίου η πρώτη έκδοση έγινε το 2007.
Οι διορθώσεις αυτές περιλαμβάνουν και το επίμαχο σημείο. Συγκεκριμένα, στη σελ. 163 στιχ. 19-20: "με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Ίμια" αλλάζει στο ορθό " με αφορμή τη διεκδίκηση από την Τουρκία της βραχονησίδας Ίμια".
Οι διορθώσεις αυτές θα συμπεριληφθούν, σε κάθε περίπτωση, στην επανέκδοση του βιβλίου τον Ιανουάριο του 2011, ενώ το Υπουργείο Παιδείας, θα αποστείλει συμπληρωματική εγκύκλιο για την ενημέρωση των καθηγητών, ώστε αυτές να περιλαμβάνονται στην προφορική διδασκαλία των μαθητών».

Συνεπώς, μέχρι να παραδοθούν τα διορθωμένα βιβλία Ιστορίας [το 2012] στους μαθητές της Γ' Γυμνασίου θα διδάσκονται ότι η Ελλάδα διεκδικεί τα Ίμια [από ποιους άραγε;]. Οπωσδήποτε όμως ούτε και στα νέα διορθωμένα βιβλία δεν θα ακούσουν από τους καθηγητές τους τίποτα για τους 3 αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίοι δολοφονήθηκαν μέσα στο μοιραίο ελικοπτέρο την νύχτα των Ιμίων τον Ιανουάριο του 1996. Τον Αρχικελευστή Χριστόδουλου Καραθανάση, του Αρχικελευστή Παναγιώτη Βλαχάκου και του Σημαιοφόρου Έκτορα Γιαλοψού. Καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στα γεγονότα που οδήγησαν στην «αποκλιμάκωση» της κρίσης, όπως η παρέμβαση των ΗΠΑ, η πτώση του ελικοπτέρου και βέβαια το δημόσιο «ευχαριστώ» του Σημίτη στην αμερικανική κυβέρνηση για την παρέμβαση της.
Μάνος Μεϊμαράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: