Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

«Παθιασμένος» με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δήλωσε χθες στην Aγκυρα ο Ντέιβιντ Κάμερον, επικρίνοντας σφοδρά τις γαλλογερμανικές αντιδράσεις.


Ο Ντ. Κάμερον με τον Τ. Ερντογάν στην Αγκυρα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έδωσε εύσημα στη νεο-οθωμανική διπλωματία επαινώντας τη μεσολάβηση στο Ιράν, ενώ καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση στον Στολίσκο τη«Δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε εκτός κλαμπ μια χώρα που υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα ως μέλος του ΝΑΤΟ και συμβάλλει τα μέγιστα στο Αφγανιστάν», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, επιτρέποντας στον Ερντογάν να μιλήσει για «χρυσή εποχή» στις τουρκοβρετανικές σχέσεις.




Ο Ντ. Κάμερον με τον Τ. Ερντογάν στην Αγκυρα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έδωσε εύσημα στη νεο-οθωμανική διπλωματία επαινώντας τη μεσολάβηση στο Ιράν, ενώ καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση στον Στολίσκο της Ελευθερίας για τη Γάζα
Στην παρθενική του επίσκεψη στην Αγκυρα, ο Κάμερον έφτασε στο σημείο να παρομοιάσει τις σημερινές δυσκολίες της Τουρκίας με εκείνες που αντιμετώπιζε η χώρα του τη δεκαετία του ‘60, όταν ο Γάλλος πρόεδρος Ντε Γκολ δεν την ήθελε στην ΕΟΚ!
Με διακηρυγμένο στόχο να διπλασιάσει τον όγκο των τουρκοβρετανικών συναλλαγών στα 18 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία, ο Κάμερον ταυτίστηκε πλήρως με τη νεο-οθωμανική διπλωματία. Επαίνεσε τη μεσολάβηση στο Ιράν και κατήγγειλε τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας, παρομοιάζοντάς τη με «ανοιχτή φυλακή». Καταδίκασε, εξάλλου, ως «απολύτως απαράδεκτη» την ισραηλινή επίθεση στον Στολίσκο της Ελευθερίας. Η άκρως φιλοτουρκική στάση του Λονδίνου προοιωνίζεται σοβαρή στρατηγική σύγκρουση στους κόλπους της ΕΕ τα επόμενα χρόνια, καθώς Μέρκελ και Σαρκοζί δεν κρύβουν την προτίμησή τους σε «ειδική σχέση».
Χθες, παραμονή της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη, ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών, Γκ.Βεστερβέλε, επανέλαβε στην «Μπιλντ» ότι η Τουρκία «δεν είναι σήμερα έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ». «Εχουμε πολιτικό και οικονομικό συμφέρον να την προσανατολίσουμε στην Ευρώπη, αλλά απατώνται όσοι νομίζουν ότι η ένταξή της είναι κοντά», τόνισε ο Βεστερβέλε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στη Γερμανία.
Πάντως ο Κάμερον κάλεσε τους Ευρωπαίους να μην φοβούνται κύμα Τούρκων μεταναστών και να «μην παρεξηγούν το Ισλάμ». Απευθυνόμενος σε Τούρκους επιχειρηματίες, πρόβλεψε ότι ως το 2025 η τουρκική οικονομία θα έχει υποσκελίσει βιομηχανικές δυνάμεις του G8.
Γιάννης Παπαδάτος
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: