Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Συμβάσεις για την υποστήριξη των αντιαεροπορικών συστημάτων του Ελληνικού Στρατού


Δύο σημαντικές συμβάσεις για την υποστήριξη των αντιαεροπορικών συστημάτων βραχέου βεληνεκούς του Ελληνικού Στρατού ενέκρινε σήμερα η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξοπλισμών. 
Συγκεκριμένα, η πρώτη σύμβαση αφορά την εν συνεχεία λογιστική υποστήριξη (FOS) των αντιαεροπορικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης TOR-M1 και ΟSA-AKM ενώ με τη δεύτερη υλοποιείται ο εκσυγχρονισμός των βλημάτων 9M33M3 των OSA-AKM που πλησιάζουν στο όριο λήξης της επιχειρησιακής τους ζωής.


Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλου, πρόκειται για μία συμφωνία-πλαίσιο όμοια μ’ αυτές που γίνονται μέσω FMS ή NAMSA για την οποία επιτεύχθηκε συμπίεση του κόστους κατά 30% σε σχέση με την τιμή της αρχικής ρωσικής προσφοράς, μετά από διαπραγμάτευση.


Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 21 TOR-M1 και 39 OSA-AKM βρίσκονται σε υπηρεσία σήμερα στον Ελληνικό Στρατό. Τα πρώτα 12 συστήματα ΟSΑ-ΑΚ αποκτήθηκαν δωρεάν από τα αποθέματα πρώην Ανατολικής Γερμανίας το 1992, συγκροτώντας την 182 ΜΚ/Β (Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων) του Δ’ Σώματος Στρατού. 
Το 1998 αποκτήθηκαν 20 επιπλέον μεταχειρισμένα συστήματα ΟSΑ-ΑΚΜ από τη Ρωσία ενώ εκσυγχρονίστηκαν τα αρχικά 12 ΟSΑ-ΑΚ στο επίπεδο ΑΚΜ. Μετά τη παραλαβή των ΤΟR-M1, η 182 ΜΚ/Β αντικατέστησε τα συστήματα ΟSΑ-ΑΚ, τα οποία διατέθηκαν για την προστασία του Ανατολικού Αιγαίου.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: