Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Ο Αμερικανός πρεσβευτής σε ρόλο ... συμβουλάτορα


Τα γνωστά μηνύματα της Ουάσιγκτον επανέλαβε, ο (απερχόμενος σε μερικές βδομάδες) Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

Ο Ντάνιελ Σπέκχαρτ, πρεσβευτής, ζήτησε επιθετική πολιτική κατά της τρομοκρατίας, ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και χειροκρότησε την επιλογή της «προσέγγισης» με την Τουρκία που ακολουθεί η κυβέρνηση. 
Μάλιστα, ο Αμερικανός διπλωμάτης συμβουλεύει και τον ελληνικό λαό να κάνει... υπομονή για να αντιμετωπίσει την επιδρομή που υφίσταται στο εισόδημά του με πρόσχημα την κρίση.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής μιλώντας για την τρομοκρατία υπογράμμισε την ανησυχία του «για την κλιμάκωση και την ενίσχυση της τεχνικής υποστήριξης που χρησιμοποιούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις».
Ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν άφησε την ευκαιρία να κινδυνολογήσει λέγοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για την εισαγωγή διεθνούς τρομοκρατίας καθώς υπάρχουν πολλοί μετανάστες εδώ» και να παροτρύνει (ή μήπως διατάξει;) την κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν μια «πιο επιθετική πολιτική» για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Για τη συνεχή αμερικανική απαίτηση ενίσχυσης των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν ο Αμερικανός διπλωμάτης με κομψό αλλά ταυτόχρονα ωμό τρόπο υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να συμβάλλει στην επιβολή της ιμπεριαλιστικής τάξης στην περιοχή (Αφγανιστάν - Πακιστάν) γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα της κοστίσει ακριβότερα η αντιμετώπιση της ροής μεταναστών από αυτές τις χώρες. 
«Αν δεν υπάρξει σταθερότητα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν θα υπάρξει μεγαλύτερη ροή προσφύγων στην Ελλάδα και το κόστος θα είναι μεγαλύτερο» από αυτό που απαιτείται για την ενίσχυση των ελληνικών δυνάμεων εκεί! 
Μιλώντας για σταθερότητα ο Αμερικανός πρεσβευτής εννοεί τη στήριξη με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ των κυβερνήσεων - μαριονετών που έχουν εγκαταστήσει σε αυτές τις χώρες οι Αμερικανοί.
Περί των ελληνοτουρκικών ο απερχόμενος Αμερικανός πρεσβευτής «χειροκρότησε» τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος προχωρά στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών παρά τις συνεχιζόμενες και καθημερινές τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

«Ο πρωθυπουργός σας σωστά διαχωρίζει τη στρατηγική της χώρας (Τουρκίας) από τις τακτικές προκλήσεις», είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης, αποφεύγοντας ωστόσο να καταδικάσει, ακόμη και για τους τύπους, την τουρκική προκλητική πρακτική. 
Προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρηματολογία υπέρ της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, η οποία βολεύει την αμερικανική στρατηγική στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο Αμερικανός διπλωμάτης, θύμισε ιστορικές διαφορές που διευθετήθηκαν όπως είπε, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα, αυτά μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ενωσης και της Γερμανίας με τη Γαλλία.

Βέβαια, ο Σπέκχαρτ απέφυγε να αναφερθεί στο γεγονός ότι η προωθούμενη ελληνοτουρκική προσέγγιση, επιχειρείται σύμφωνα με την ατζέντα των διεκδικήσεων που έχει ανοίξει η Αγκυρα.

Κατά τα λοιπά, ο απερχόμενος από την Αθήνα Αμερικανός διπλωμάτης, ξεπέρασε με ένα ευχολόγιο την άγρια επιδρομή της κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών κατά του εισοδήματος των Ελλήνων εργαζομένων, λέγοντας πως «ό,τι έγινε, έγινε, οι Ελληνες τώρα πρέπει να κοιτάξουν μπροστά και να ξεπεράσουν την κρίση».
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: