Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Nέα Δομή Διοίκησης στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τις βασικές πτυχές του νομοσχέδιου που θα ψηφισθεί το Σεπτέμβριο και αναμένεται να εισάγει στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις το πλήρες σχήμα της κάθετης Δομής Διοίκησης.
Μεταξύ άλλων οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν:
- Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων εντάσσονται πλέον στην αλυσίδα της επιχειρησιακής διοίκησης και διοικούν τους Kλάδους τους, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις διαταγές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αναλαμβάνοντας τις αποστολές και τα έργα που τους αντίθενται από αυτόν. Στο πλαίσιο αυτό, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων συμμετέχουν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

- Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων ασκούν τη διοικητική διοίκηση του Kλάδου τους στο πλαίσιο των ενιαίων οδηγιών και διαταγών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

- Το ΓΕΕΘΑ υπέρκειται των ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ που αποτελούν τους τρεις πυλώνες του. Οι Kλάδοι, οι Διευθύνσεις και οι λοιπές Μονάδες των ΓΕΕΘΑ-ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ συγκροτούνται έτσι ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή επιχειρησιακή και διοικητική αποτελεσματικότητα, ευελιξία, οικονομία δυνάμεων, διακλαδικότητα.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ στην οποία ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εκτελεί τα καθήκοντα του κατά το ήμισυ καθώς εν καιρώ πολέμου τίθεται σε εφαρμογή το λεγόμενο δόγμα αρχιστρατήγου, δηλαδή αυτός ο οποίος εκτελεί καθήκοντα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ καλείται να ηγηθεί του Στράτου του Ναυτικού και της Αεροπορίας στα οποία πριν (εν καιρώ ειρήνης) δεν είχε καμία αρμοδιότητα. 
Με απλά λόγια, όταν κηρυχθεί πόλεμος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ονομάζεται Αρχιστράτηγος και καλείται αυτόματα να διοικήσει Μονάδες και Σχηματισμούς επί των οποίων μέχρι πριν δεν είχε τον παραμικρό λόγο. Το σύστημα αυτό είναι εν μέρει προϊόν της αδράνειας από το πολλαπλό «βόλεμα» της ύπαρξης τεσσάρων Επιτελείων και τεσσάρων Αρχηγών. 

Όμως αυτή η Δομή δημιουργεί πολύ μεγάλα οργανωτικά προβλήματα στην εφαρμογή της διακλαδικότητας και κυρίως απειλεί με πολύ μεγάλα προβλήματα αν και όταν έρθει η στιγμή που αυτό το σχήμα χρειαστεί να δοκιμαστεί στην πράξη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι η αλλαγή της Δομής Διοίκησης “δεν μας επεβλήθη από το ΝΑΤΟ” καθώς και ότι δε θα υπάρξει αλλαγή Αρχηγού ΓΕΕΘΑ τον Αύγουστο ούτε κρίσεις των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων.
Eπιπρόσθετα, με καθυστέρηση ενός έτους, αναμένεται η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις αμυντικές προμήθειες (Νόμος 3433/2006 “Περί προμηθειών αμυντικού υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων”) το οποίο έχει κριθεί δυσλειτουργικό.

Τέλος, η μελέτη για τη νέα Δομή Δυνάμεων 2011-2025 έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο, αν και ορισμένα στοιχεία έχουν γίνει ήδη γνωστά όπως η εισαγωγή κορβετών στο Πολεμικό Ναυτικό.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: