Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Η άγνωστη επίθεση της Τουρκίας κατά του defencenet.gr και της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ


Την άγνωστη επίθεση της Τουρκίας με πρωτοφανείς απειλές κατά της DefenceNet Media ( ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, defencenet.gr, ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΒΛΟΣ κλπ) αποκαλύπτει σήμερα το defencenet.gr. Θεωρούμε πλέον ότι επιβάλλεται η δημοσιοποίηση του όλου γεγονότος, αφού το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε απ’όταν συνέβη, μέχρι σήμερα, μειώνει τις πιθανότητες η εξωφρενική και πέραν πάσης διπλωματικής λογικής, τουρκική πρόκληση κατά μιας ελληνικής εκδοτικής εταιρείας να εντασσόταν σε κάποιο γενικότερο σχεδιασμό με έντονα τα στοιχεία της προβοκάτσιας σε βάρος μας ή σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. 
Ένα ενδεχόμενο που μας απέτρεψε αρχικά από την δημοσιοποίησή της. Η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια πριν δέκα ημέρες, κατέδειξε με επώδυνο τρόπο την ισχύ των νέων Μέσων Ενημέρωσης που έχουν γεννηθεί μέσα από το διαδίκτυο.
Ειδικά όταν αυτά συνδυάζονται διαδραστικά με τις έντυπες εκδόσεις τους, όπως συμβαίνει με την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ και το defencenet.gr. Το ανησυχητικό είναι ότι η δολοφονία Γκιόλια πέτυχε τον σκοπό της - την αναστολή λειτουργίας του blog troktiko – και αυτό αποτελεί κακό προηγούμενο. Ας ελπίσουμε ότι τέτοιες «απόλυτες» λύσεις των «επικοινωνιακών προβλημάτων»,  παρακρατικών, εμπόρων όπλων, εχθρικών κρατών με εγχώριους πεμπτοφαλαγγίτες συνεργάτες κλπ. δεν θα εφαρμοστούν και σε άλλες περιπτώσεις...
Ας δούμε λοιπόν από την αρχή την ροή των γεγονότων:
Στις αρχές Ιανουαρίου το defencenet.gr, αναδημοσίευσε από έναν Τούρκο blogger μία ψηφιακή απεικόνιση που έδειχνε την ελληνική Βουλή να φλέγεται μετά από υποτιθέμενο κτύπημα πυραύλου Yildirim ή γενικώς «προϊόντων» της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας ROKETSAN. Η ίδια απεικόνιση δημοσιεύθηκε σε κάποια ελληνικά blogs που διακρίνονται για τις εθνοκεντρικές τους απόψεις, μεταξύ των οπoίων και στο blog troktiko. Το σχόλιο του defencenet.gr που συνόδευε την απεικόνιση ήταν πολύ προσεκτικό, και μιλούσε δεικτικά μεν, αλλά γενικά για το «πως βλέπουν οι γείτονες – αναφερόμενοι στον blogger – το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Στις 15 Φεβρουαρίου κυκλοφόρησε η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ με ολόκληρο το τμήμα του ευρύτερου σχεδίου ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ που προέβλεπε εισβολή της Τουρκίας στον Έβρο και κατοχή του Βορείου Έβρου το 2003. Το δημοσείευμα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία. Αντιδράσεις που έφτασαν μέχρι και σε ελληνικούς κυβερνητικούς κύκλους, που υποστηρίζουν ένθερμα την ελληνοτουρκική προσέγγιση.
Στις 25 Φεβρουαρίου έφτασε στα γραφεία του site και της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ μία επιστολή από αυτές που σίγουρα δεν φτάνουν κάθε μέρα. Για την ακρίβεια πρέπει να ήταν η πρώτη επιστολή του είδους που έλαβε ελληνικό ενημερωτικό μέσο, τουλάχιστον μετά το 1974.
Μία επιστολή με υπογραφή «Δημοκρατία της Τουρκίας» από την τουρκική πρεσβεία της Αθήνας και τον Πρώτο Γραμματέα B. Ceyhun Erciyes. Μία επιστολή η οποία αρχικά νομίσαμε ότι πιθανόν να ήταν και ... φάρσα και για τον λόγο αυτό επικοινωνήσαμε με την ίδια την πρεσβεία για να επιβεβαιώσουμε το γνήσιο του κειμένου, όπως και έγινε.
Διότι οι χαρακτηρισμοί, οι έμμεσες απειλές και οι προειδοποιήσεις από ένα κράτος προς μία εταιρεία media, κάθε άλλο παρά συνήθεις είναι. Για την ακρίβεια αποτελεί πρωτοφανές γεγονός και ακριβώς επειδή το όλο θέμα ξέφευγε κατά πολύ από τα συνήθη πλαίσια για τον λόγο αυτό ενημερώθηκαν από το defencenet.gr και την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, άμεσα τα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας σε ανώτατο επίπεδο.
Το κείμενο της επιστολής που λάβαμε ήταν σαφώς «τελεσιγραφικό», απειλητικό. Και η υπογραφή «Τουρκική Δημοκρατία»!
Εκφράσεις του τύπου «βαθιά απογοήτευση και ενόχληση για την δημοσίευσή σας» (σ.σ. της Τουρκίας!) ή άλλες όπως «δημοσιεύσεις σαν την παρούσα δεν κάνουν καλό στις προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας» (!!!) είναι καινοφανείς για από ένα κράτος προς ένα site ή ένα περιοδικό. Και ανησυχητικές. Ειδικά από κράτη που όπως έχει δείξει η περίπτωση του Θεόφιλου Γεωργιάδη, επιφυλάσσει ειδική μεταχείριση σε αυτούς που «τα ενοχλούν».
 Όσο για τον ισχυρισμό που διατυπώνεται στην επιστολή ότι  «δημοσιεύσεις σαν την παρούσα δεν κάνουν καλό στις προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας» χρειάζεται αρκετό θράσος για να διατυπωθεί: Η Τουρκία η οποία απειλεί με ειδική διακήρυξη της Εθνοσυνέλευσης της την Ελλάδα με πόλεμο αν η τελευταία εφαρμόσει το νόμιμο δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ., θεωρεί ότι η αναδημοσίευση μιας αμφιβόλου ποιότητας ψηφιακής απεικόνισης «δεν κάνει καλό στις προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία»!
Η Τουρκία που έχει θεσμοθετήσει τις αναθεωρητικές απόψεις της που στέλνει να μαχητικά και τα πολεμικά σκάφη της να παραβιάζουν καθημερινά σύνορα και κανόνες θεωρεί ότι το defencenet.gr … υπονομεύει τις προσπάθειες βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Είναι τόσο εξωπραγματικά τα όσα αναφέρονταν στο κείμενο της επιστολής που κρίθηκαν τουλάχιστον «ύποπτα»
Το όλο θέμα χαρακτηρίστηκε από την συντακτική ομάδα του defencenet.gr και της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ως  περίπτωση «ειδικού χειρισμού» και παρά το γεγονός ότι δημοσιογραφικά αποτελούσε αυτό που λέμε «πιασάρικο» θέμα δεν προχωρήσαμε στην δημοσιοποίησή της, τότε, θεωρώντας ότι μπορεί πίσω από αυτή την απ’ευθείας απειλή της Τουρκίας να κρύβεται κάτι άλλο, π.χ. μια εν τη γεννέση της προβοκάτσια. Εκτός και αν πρόκειται για το γνωστό νεο-οθωμανικό θράσος
Παραθέτουμε την ελληνική μετάφραση της επιστολής, καθώς και το πρωτότυπο κείμενο.

ΠΡΕΣΒΕΙΑ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2010

DefenceNet Media Publishing Group
Μεσογείων 2, Πύργος Αθηνών
Κτίριο Β΄, 11527, Αθήνα, Ελλάδα

Αγαπητέ Κύριε/ Κυρία,
Σας γράφω για να σας μεταφέρω τη βαθιά μας απογοήτευση και ενόχληση σχετικά με το επισυναπτόμενο δημοσίευμα που «ανεβάσατε» στον δικτυακό σας τόπο, το οποίο όχι μόνο είναι προκλητικό, αλλά επίσης περιλαμβάνει ανυπόστατους ισχυρισμούς.
Είναι περιττό να δηλώσω ότι τέτοιες ανεδαφικές δημοσιεύσεις σαν την παρούσα δεν κάνουν καλό στις προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας.
Σημειώστε επίσης ότι η Roketsan ΑΕ έχει το δικαίωμα να καταφύγει σε νομική δράση έναντι στην παράνομη χρήση του λογοτύπου της και με έναν τόσο προκλητικό τρόπο.
Ως ένδειξη υπεύθυνων εκδόσεων, ζητάω από εσάς να μετακινήσετε το προαναφερθέν δημοσίευμα από τον δικτυακό σας τόπο το συντομότερο δυνατόν και να μας ενημερώσετε σχετικά.


B. Ceyhun Erciyes,
Πρώτος Γραμματέας

Image

Δεν υπάρχουν σχόλια: