Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Cameron: Ισχυρή στήριξη στην υποψηφιότητα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ


Της Laurence Norman

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, David Cameron, δήλωσε ότι θα προωθήσει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως υποστηρίζει, η παρουσία της χώρας είναι πολύ κρίσιμη τόσο για το εμπόριο όσο και για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Σε ομιλία κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Άγκυρα, ο Cameron δήλωσε: «Με εκνευρίζει ότι η πρόοδός σας μπορεί να μην αποδώσει, όπως μέχρι στιγμής συμβαίνει. Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη. Θεωρώ απλώς ότι είναι λάθος να λέμε ότι η Τουρκία μπορεί να φυλάξει τη σκηνή αλλά δεν επιτρέπεται να μπει μέσα σε αυτήν»

"Θα παραμείνω ο ισχυρότερός σας σύμμαχος στην ένταξή σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για μεγαλύτερη επιρροή στην κορυφή της ευρωπαϊκής διπλωματίας», δήλωσε ο Cameron.

H M. Βρετανία αποτελεί από καιρό τον πιο ένθερμο υποστηρικτή της υποψηφιότητας της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει αντιμετωπιστεί με έντονο προβληματισμό από πολλές εκ των Ευρωπαϊκών χωρών. Ο Cameron άσκησε κριτική στους αντιπάλους της υποψηφιότητας της Τουρκίας, λέγοντας ότι είναι υπέρμαχοι του προστατευτισμού και «προκατειλημμένοι».

Ο Cameron δήλωσε ότι μερικοί μοιάζουν να αντιτίθενται στην είσοδο της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό μπλοκ επειδή «ηθελημένα παρανοούν το Ισλάμ». Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης, ότι η Τουρκία αποτελεί την «BRIC της Ευρώπης», αναφερόμενος στο ακρώνυμιο των αναδυόμενων αγορών Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας και Κίνας, και παράλληλα, εξέφρασε την επιθυμία του για διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου μεταξύ Ην. Βασιλείου και Τουρκίας στα επόμενα πέντε χρόνια, το οποίο ανέρχεται στις 9 δισ. λίρες το τρέχον έτος.

"Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε σε όσους υπεραμύνονται των συμφερόντων τους να νικήσουν", τόνισε ο Cameron. Όπως η Τουρκία παίζει έναν σημαντικό ρόλο στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, κατά τον ίδιο τρόπο «η Τουρκία είναι αυτή η οποία μπορεί να βοηθήσει να σταματήσουμε το Ιράν από την κατασκευή πυρηνικής βόμβας".

© Dow Jones Newswires 
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: