Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Τζαμί στη θέση της ελληνορθόδοξης εκκλησίας

Ο ναός του Αγ. Νικολάου στην Ν. Υόρκη που ισοπεδώθηκε την 11η Σεπτεμβρίου 2001 
Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, όταν η οικουμένη έβλεπε έντρομη τους διδύμους πύργους να καταστρέφονται από μία απίστευτου μεγέθους τρομοκρατική επίθεση, δίπλα στο σημείο του πάλαι ποτέ «World Trade Center», γνωστού σήμερα και ως «Ground Zero», είχε ισοπεδωθεί και ο ελληνορθόδοξος ναός του Αγ. Νικολάου, μία εκκλησία που βρισκόταν εκεί από το 1832. Η κατάρρευση του πανύψηλου νοτίου πύργου πάνω στην μικρή εκκλησία δεν επέτρεψα να σωθούν παρά μόνο δύο εικονίσματα, ένα του Αγ. Διονυσίου της Ζακύνθου και ένα της Ζωοδόχου πηγής, μαζί και με μερικά σκεύη, ένα βιβλίο και μερικά κεριά.


Παρά το μικρό της μέγεθος, η εκκλησία του Αγ. Νικολάου αποτελούσε σύμβολο για τον ελληνισμό αλλά και τον ευρύτερο ορθόδοξο κόσμο της Νέας Υόρκης. 
Αυτός ήταν και ο λόγος που σε λιγότερο από έναν χρόνο μετά την καταστροφή του είχαν συγκεντρώθεί ήδη πάνω από 2 εκ. δολάρια με σκοπό την ανακατασκευή του.

Η Αρχιεπισκοπή της Β. Αμερικής αιτήθηκε τότε στην Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρζεϊ την ανταλλαγή του οικοπέδου με ένα μεγαλύτερο, ώστε να ανεγερθεί μία μεγαλύτερη εκκλησία, βασιλική, ύψους 25 μέτρων. 
Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν πολύ καιρό, μέχρι που προ διετίας η Λιμενική Αρχή συμφώνησε, δεχόμενη μάλιστα να ενισχύσει την κατασκευή με μία επιχορήγηση ύψους 20 εκ. δολαρίων συν 40 εκ. δολάρια για την κατασκευή ανθεκτικών θεμελίων στο νέο οικόπεδο, που έχει εμβαδόν επτάμισι περίπου στρέμματα και γειτνιάζει με το νέο «Κέντρο Εντοπισμού Βομβών».

Φέτος συμπληρώνονται εννέα χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα και για την νέα εκκλησία δεν έχουν μπει καν τα θεμέλια. Η Λιμενική Αρχή μπλοκάρει συστηματικά τα σχέδια ανακατασκευής του Αγ. Νικολάου και πρόσφατα φέρεται να ανακάλεσε την πρόταση ύψους 60 εκ. δολαρίων, προφασιζόμενη μεταξύ άλλων ότι η προταθείσα ύψους 25 μ. βασιλική εκκλησία ήταν υψηλότερη από το μνημείο των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου που βρίσκεται πλησίον του νέου οικοπέδου.

Κι ενώ το σήριαλ συνεχίζεται, πληροφορίες μιλούν για την κατασκευή ενός τζαμιού δίπλα στο σημείο όπου κάποτε βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι, το οποίο τζαμί κάποιοι πλασάριζαν μέχρι πριν λίγο καιρό ως «πολιτιστικό κέντρο». 
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι η Λιμενική Αρχή σχεδιάζει να εξαντλήσει τις εξουσίες της, για να ιδιοποιηθεί την γη, όπου βρισκόταν η εκκλησία του Αγ. Νικολάου από το 1832, αφήνοντας έτσι ξεκρέμαστες τις ογδόντα οικογένειες Ελλήνων, από τις οποίες αποτελείτο η ενορία του Αγ. Νικολάου αλλά και φτύνοντας ουσιαστικά στην μνήμη των θυμάτων του ισλαμικού φανατισμού.

Το πιο περίεργο είναι η στάση τόσο της ελληνικής πολιτείας, η οποία έχει συνδράμει και αυτή με 750.000 δολάρια, καθώς και της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Πατριαρχείου. Σιγή ιχθύος από παντού, στο όνομα προφανώς του σύγχρονου ραγιαδισμού, που τόσο η κυβέρνηση όσο και ο επίσημος κλήρος διακηρύττουν…
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: