Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Κινέζος πρέσβης: «Η Κίνα χρειάζεται την Ελλάδα όπως η Ελλάδα χρειάζεται την Κίνα»

 Η Ελλάδα δεν θα μείνει στην κρίση χρέους

Μεγάλες κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις προοπτικές και τις επενδυτικές προκλήσεις στην χώρα μας με Έλληνες κρατικούς αξιωματούχους και σε λίγο διάστημα θα προαναγγείλουν μεγάλα έργα κάτι που αποτελεί ένα ευχάριστο και ελπιδοφόρο γεγονός για την χώρα μας .

Ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Zou Xiaoli (R) και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομίας και ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας παρακολούθησαν  επιχειρηματική ημερίδα στην Αθήνα, στις 27 Μαρτίου, 2017, υπογράμμισαν την πολύ στενή συνεργασία των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.


«Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης θα ανοίξει τον δρόμο προς την επιτυχία», ήταν το μήνυμα του Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα Zou Xiaoli κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο επενδυτικό φόρουμ .
 
«Η Κίνα χρειάζεται την Ελλάδα, όπως ακριβώς χρειάζεται η Ελλάδα την Κίνα,» παρατήρησε ο Κινέζος διπλωμάτης.
«Η Κίνα εκτιμά ιδιαίτερα την υποστήριξη και την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία του «δρόμου του μεταξιού» και είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν θα είναι μόνιμα σε κρίση χρέους, αλλά θα διαδραματίσει έναν πιο σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», δήλωσε ο Ζου, εννοώντας προφανώς της νέας κινεζικής παντοδυναμίας  .

Η  συμφωνία της COSCO στον  Πειραιά είναι το πιο επιτυχημένο έργο συνεργασίας  υποδομών στην Ελλάδα, τόνισε ο Ζου εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του για πρόσθετες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και από τις δύο πλευρές σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών, των επισκευών πλοίων, των λιμένων, των αεροδρομίων, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, της χρηματοδότησης, του τουρισμού και των ακινήτων.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για την εξερεύνηση της κινεζικής αγοράς», πρόσθεσε ο ίδιος.
Καθώς Κίνα και  Ελλάδα έχουν κοινά συμφέροντα και είναι αντίθετες στον προστατευτισμό και συμφωνούν στην προώθηση της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, ο Ζου υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δύο χώρες  μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Σύμφωνα με το Κινέζο  πρεσβευτή, το 2017 σηματοδοτεί το έτος  ορόσημο για Κίνα και Ελλάδας με πολιτιστικές ανταλλαγές και βιομηχανική συνεργασία, ενώ το Σεπτέμβριο, η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στην Διεθνή  Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Απευθυνόμενος σε Κινέζους επιχειρηματίες, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας δήλωσε ότι οι στρατηγικές της Κίνας για το «νέο δρόμο του μεταξιού» συμπίπτουν με τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για ένα πολυδιάστατο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

«Το μέλλον της συνεργασίας των δύο χωρών φαίνεται πολύ ελπιδοφόρο», είπε ο ίδιος.

Ο κ. Πιτσιόρλας εξήγησε ότι οι κινεζικές εταιρείες θα πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς  σχετικά με το καθεστώς που υπάρχει στην Ελλάδα, τη νομοθεσία και τις δυνατότητες που έχουν.

«Από την πλευρά μας στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα φιλικό περιβάλλον για τις κινεζικές επιχειρήσεις για να έρθουν  να επενδύσουν στην Ελλάδα, να συνεργαστούν με ελληνικές επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν συνέργειες, προκειμένου να προωθήσουμε από κοινού τους στόχους μας», τόνισε.

Σε άρθρο μας με τίτλο (Η Ελλάδα αποτελεί μέρος του κινεζικού θαλάσσιου δρόμου του «Μεταξιού» με την αγορά από την COSCO του λιμανιού του Πειραιά), αναφέραμε ότι ο ίδιος ο  Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping είναι φιλόδοξος και θέλει να αναβιώσει  την σύγχρονη εκδοχή του πανάρχαιου «Δρόμου του Μεταξιού», ενός  δικτύου  εμπορικών δρόμων που συνέδεε τους  πολιτισμούς  από την Νοτιοανατολική Ασία προς την Μεσόγειο.

Ο  Xi Jinping   αποκάλυψε τα δύο κύρια συστατικά αυτής της διαδρομής  από το 2013. Πρόκειται για τον χερσαίο δρόμο του Μεταξιού και την θαλάσσια εκδοχή του , που τώρα συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα.

Ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Zu Xiaoli, χαιρέτισε την συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά  ως «ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά στα χίλια χρόνια»  για την Κίνα, ενώ για την Ελλάδα τόνισε ότι  αποτελεί άλμα ανάπτυξης προς το παγκόσμιο εμπόριο.

Η COSCO υπέγραψε μια συμφωνία αξίας 416 εκατομμυρίων  $ για τον έλεγχο του λιμανιού, αλλά  υποσχέθηκε να επενδύσει στο μέλλον 395 εκατομμύρια $.

Η κινεζική κυβέρνηση προορίζει  το λιμάνι του Πειραιά ως το κύριο σημείο εισόδου των  κινεζικών  εξαγωγών  σε Νότια, Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, λόγω της στρατηγικής θέσης  του και της εγγύτητας του  προς την διώρυγα του Σουέζ.

Είναι ένα  από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα λιμάνια του κόσμου (χάρη, εν μέρει, στην παραγωγικότητα της COSCO), με  περισσότερο από το 80 τοις εκατό των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι μέσω  θαλάσσης .

Η θέση πλέον της Ελλάδος αναβαθμίζεται θεαματικά τόσο στον γεωπολιτικό τομέα όσο και στον αμυντικό, από μια υπερδύναμη σαν την Κίνα η οποία  θα διαφυλάξει τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα της  , ότι και να λένε κάποιοι.







Δεν υπάρχουν σχόλια: