Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Με το ηλεκτρονικό υπερ-σύστημα αεράμυνας Richag-AV οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν 34 «Tomahawk» στην Συρία

Ήταν πρόβα σύγκρουσης Ρωσίας-ΗΠΑ
Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )


Περισσότερο από το ήμισυ των εκτοξευόμενων πυραύλων «Tomahawk» από τα δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά εξουδετερώθηκαν πετώντας μακριά σε άγνωστη κατεύθυνση λόγω της ευρείας χρήσης του ρωσικού ηλεκτρονικού  συστήματος  Richag-AV.Φαίνεται ότι οι Ρώσοι δεν δοκίμασαν μόνο α/α συστήματα εναντίον των αμερικανικών πυραύλων κρουζ.

Από τους  59 «Tomahawk» μόνο οι 23 πύραυλοι φέρονται να ήταν σε θέση να χτυπήσουν το στόχο, αναφέρουν Ρώσοι αξιωματούχοι λόγω της αθέατης δράσης του ηλεκτρονικού υπερ-συστήματος αεράμυνας Richag-AV, το οποίο έδρασε εντελώς απαρατήρητο.

 
Πρόκειται στην ουσία για ένα άκρως μυστικό σενάριο (μέχρι τώρα) σχετικά με τη χρήση ενός νέου, άκρως απόρρητου «όπλου»  ηλεκτρονικού πολέμου που κατέχει η ρωσική πλευρά.

Το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου «Richag-AV», είναι ένα  συγκρότημα, ικανό να εντοπίσει την ακτινοβολία των ράδιο-ηλεκτρονικών μέσων του εχθρού  να τα αναλύσει και να τα «αλλάξει» ανακατευθύνοντας την πτήση των πυραύλων.

Για του λόγου του αληθές αμερικανικοί πύραυλοι εθεάθησαν να πετούν , σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, μακριά  από την συριακή βάση σε άλλες περιοχές (κάποιοι φέρονται να έπεσαν  κοντά στην ρωσική βάση της  Ταρτούς)

Χρησιμοποιώντας μια τεράστια «βιβλιοθήκη με τις υπογραφές ενός μεγάλου αριθμού των ηλεκτρονικών συστημάτων», το συγκρότημα μπορεί να καθορίσει τον τύπο του στόχου και να επιλέξει την πιο αποτελεσματική μέθοδο  παρέμβασης του.

Το 2015, ‘έγινε για πρώτη φορά επιτυχημένη δοκιμή των συστημάτων αυτών στη Ρωσία ενώ αργότερα αποφασίστηκε να  χρησιμοποιηθούν στην Συρία.

Ένα τεράστιο πλεονέκτημα αυτού του συστήματος είναι ότι μπορεί να εγκατασταθεί σε όλα τα είδη στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων και ελικοπτέρων.

Πότε όμως αποφασίστηκε να μεταφερθεί το «σύστημα» EW στη Συρία; Μα αμέσως μετά την κατάρριψη από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη του ρωσικού SU-24 επιβεβαίωσε ο  Αντιστράτηγος Yevgeny Buzhinsky, ο οποίος δήλωσε: «Η Ρωσία θα αναγκαστεί να εφαρμόσει μαζικά  μέσα καταστολής και ηλεκτρονικού πολέμου.»

Και έτσι έγινε. Αμέσως αμέσως μετά την τουρκική επίθεση , μεταστάθμευσαν στην αεροπορική βάση «Hmeymim» δύο αεροσκάφη IL-20 ηλεκτρονικού πολέμου που μετέφεραν το εν λόγω σύστημα.


Επιπλέον, μεταφέρθηκε στην Συρία και η επίγεια εκδοχή του το συγκρότημα ηλεκτρονικού πολέμου «krasukha EW σύστημα-4» επί τροχοφόρου οχήματος, ικανό να παράγει ευρυζωνικές παρεμβολές στις ραδιοεπικοινωνίες της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, του Αμερικανικού Στρατού, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών δορυφόρων πληροφοριών Lakros και Onyx.


Το σύστημα αυτό διαφέρει από το  ««Richag-AV», διότι  λειτουργεί από το έδαφος, ενώ το άλλο  είναι εγκατεστημένο σε αεροσκάφη  και ελικόπτερα .


Η ουσία είναι ότι η  Ρωσία έχει δημιουργήσει στην Μέση Ανατολή τις συνθήκες εκείνες κάτω από τις οποίες καμία δυτική αεροπορική ή χερσαία δύναμη δεν θα είναι σε θέση να αναλάβει στρατιωτική δράση χωρίς ισχυρές παρεμβολές .


Την αλλαγή στα δεδομένα έφερε το νέο σύστημα ραντάρ και σόναρ με την επωνυμία Richag-AV , το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε ελικόπτερα, πλοία και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό μπλοκάροντας οπλικά συστήματα και «πιθανούς αντιπάλους» από απόσταση αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων μακριά.


Το σύστημα αυτό σύμφωνα με τους προγραμματιστές του δεν έχει ανάλογο οπουδήποτε στον κόσμο, έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται αλλά σίγουρα και  οι ΗΠΑ  διαθέτουν κάτι ανάλογο.




Σε  παλαιότερη παρουσίαση για τους δημοσιογράφους η ρωσική εταιρεία  Radio-Electronic Technologies, είχε ανακοινώσει την τοποθέτηση της πρώτης παρτίδας ενός νέου συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου τοποθετημένου σε ελικόπτερα , του συστήματος που είναι γνωστό ως «Richag-AV».


Το σύστημα Richag-AV, τοποθετήθηκε σε ελικόπτερο Mi-8MTPR1 ( παραλλαγή του ελικοπτέρου Mi-8MTB5-1). Το ηλεκτρονικό σύστημα αντιμέτρων του συστήματος αυτού έχει σχεδιαστεί για να «μπλοκάρει» ραντάρ, σόναρ και άλλα συστήματα ανίχνευσης, αεροσκάφη , ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους αέρος-αέρος και επιφανείας-αέρος σε ακτίνα μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Μπορεί να τοποθετηθεί σε  οποιοδήποτε σύστημα ( εναέριο , επίγειο, θαλάσσιο) , συμπεριλαμβανομένων των ελικοπτέρων και των αεροσκαφών.

Επί του ρωσικού μεταφορικού ελικοπτέρου MI8-MTPR1 το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Richag-AV, χρησιμοποιεί συστοιχίες κεραιών πολλαπλών δεσμών, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία DRFM, ενώ έχει σχεδιαστεί για την ενεργό εμπλοκή του ενάντια σε ράδιο-ηλεκτρονικά συστήματα κατευθυνόμενων όπλων, όλων των τύπων.

Σε μια κατάσταση μάχης, «το σύστημα  αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μέρος μιας αεροπορικής ομάδας με αποστολή την καταστολής  της εχθρικής αεράμυνας SEAD, αποσκοπώντας στην εκμηδένιση σχεδόν οποιουδήποτε αμυντικού συστήματος , «τυφλώνοντας» τα πάντα », γράφουν οι Ρώσοι.


Η εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta σε άρθρο της αναφέρει ότι εκτός από την «τύφλωση» των εχθρικών συστημάτων όλων των κατηγοριών σε αέρα , θάλασσα και έδαφος , το Richag-AV είναι σε θέση να λειτουργεί και  ως ραντάρ αποσκοπώντας στην συλλογή πληροφοριών, μέσω ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας SIGINT .

Με ενσωματωμένη μια τεράστια βάση δεδομένων για τους διάφορους τύπους των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, το σύστημα είναι ικανό ταχύτατα να προσδιορίζει τον τύπο του στόχου, επιτρέποντας έτσι να «κλειδώνεται» αποτελεσματικά και να καταστρέφεται μέσα σε ελάχιστο χρόνο .

Ακόμα κι έτσι όμως παραμένει η απορία για την  μη χρήση των πυραύλων S-400 και S-300  παρά τις διαβεβαιώσεις για «κλειστούς ουρανούς», δίνοντας αφορμή για πολλές θεωρίες σχετικά με την απροθυμία  προστασίας της Συρίας από τους Αμερικανούς, παραπέμποντας σε πολιτική απόφαση από το Κρεμλίνο, αναφέρουν Ρώσοι δημοσιογράφοι .













Δεν υπάρχουν σχόλια: