Ν. Λυγερός
Οι υπογραφές για τα θαλάσσια οικόπεδα 6, 8 και 10 είναι πλέον επίσημες και αποτελούν μια ακόμα πιο σημαντική επιτυχία της Κύπρου χάρη στην ΑΟΖ της.
Όσα και να έλεγαν μερικοί ειδικοί της ηττοπάθειας, η Κύπρος τα κατάφερε κι όχι μόνο να κρατήσει τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που είχε ήδη στα θαλάσσια οικόπεδα 2, 3, 9 και 11, αλλά να εξασφαλίσει και την παρουσία μιας ακόμα πιο μεγάλης εταιρείας.
Έτσι υπέγραψε συμβόλαια με την κοινοπραξία Total-Eni στο θαλάσσιο οικόπεδο 6, με την Eni στο 8 και με την κοινοπραξία ExxonMobil- Qatar Petroleum στο 10.
Τώρα η Κύπρος έχει συμβόλαια στα θαλάσσια οικόπεδα 2, 3, 6, 8, 9, 10, 11 και 12 με την παρουσία των επόμενων χωρών Αγγλία, Αμερική, Γαλλία, Ιταλία, Κατάρ και Κορέα.
Ποιος θα πίστευε το 2004 όταν πολλοί έλεγαν ότι το θέμα του φυσικού αερίου ήταν μια εκλογική φούσκα;
Κι όμως το όραμα της ΑΟΖ που έγινε πραγματικότητα με τη θέσπισή της εκείνη την εποχή, τώρα έχει αλλάξει όλα τα ενεργειακά δεδομένα, αλλά και τα γεωπολιτικά.
Οι τρεις γύροι αδειοδότησης, που ήταν ο ένας καλύτερος από τον άλλον, επέτρεψαν και την αξιοποίηση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία προωθεί δυναμικά τον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Έτσι η παρουσία της Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδια για την ενέργεια, στην υπογραφή με την ExxonMobil δεν είναι μόνο ενδεικτική, αλλά αποδεικτική, αφού ο νυν Υπουργός Εξωτερικών ήταν προηγουμένως ο Πρόεδρος της ExxonMobil.
Τα κοινά συμφέροντα είναι αυτά που δημιουργούν συμμαχίες στη γεωπολιτική κι όχι βέβαια τα λεγόμενα Σύμφωνα φιλίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου