Όταν ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν ακριβώς πριν από ένα μήνα έδωσε το σύνθημα για την έναρξη της ασύμμετρης επίθεσης στον Έβρο και προανήγγειλε ότι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες θα ‘’πλημμυρίσουν’’ τα Ελληνικά εδάφη τις επόμενες εβδομάδες,στην Αθήνα σήμανε συναγερμός.
Ήδη κάποια από τα ακριτικά νησιά ‘’έβραζαν’’ εξαιτίας των προβλημάτων από το προσφυγικό-μεταναστευτικό και η πολιτική ηγεσία κατάλαβε ότι ένα ανεξέλεγκτο κύμα υποκινουμένων ανθρώπων τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Έβρο θα αποτελούσε ‘’βόμβα’’ με συνέπεια την πλήρη αποσταθεροποίηση κρίσιμων εθνικά περιοχών.
Αποφασίστηκε γρήγορα ότι η μόνη αντίδραση που θα είχε άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα θα ήταν η δυναμική αντιμετώπιση του σχεδίου των γειτόνων.
Και εκτιμήθηκε-σωστά όπως αποδείχτηκε-ότι μόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις όπως επίσης η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό μπορούσαν από κοινού να σηκώσουν αυτό το βάρος.
Για πρώτη φορά δόθηκε στους επιχειρησιακούς επιτελείς χωρίς παρεμβάσεις η εντολή να καταστρώσουν άμεσα ένα σχέδιο αντίδρασης για να προλάβει η Αθήνα και να μην βρεθεί για μια ακόμη φορά προ τετελεσμένων.
Και μπορεί η αντιμετώπιση του προβλήματος στα νησιά να εμφανιζόταν ως ιδιαίτερα πολύπλοκη-όπως και είναι-ο συμβολισμός όμως του Έβρου απέκτησε τη δική του ξεχωριστή σημασία.
Άλλωστε η Άγκυρα πόνταρε ότι ‘’σπάζοντας’’ τον Έβρο θα έστελνε μήνυμα ισχύος και θα τόνιζε εμφατικά την αδυναμία της Αθήνας να κρατήσει απόρθητα τα χερσαία σύνορά της απέναντι στο υποκινούμενο μεταναστευτικό ‘’ποτάμι’’.
Όμως το ποτάμι και ο Έβρος άντεξαν αφού από την πρώτη στιγμή οι άνθρωποι που γνωρίζουν άριστα την περιοχή ανέλαβαν και να την υπερασπιστούν.
Τόσο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος όσο και ο Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης-διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού πριν προαχθεί στην ηγεσία του Στρατού Ξηράς- ανέλαβαν μαζί με την ΕΛΑΣ να οργανώσουν την άμυνα των συνόρων.
Η άμεση κινητοποίηση αλλά και ενίσχυση των δυνάμεων στην παρέμβρια περιοχή ακύρωσε το πλεονέκτημα αιφνιδιασμού από την Τουρκική πλευρά.
Οι εντολές ήταν ξεκαθαρισμένες για αποφασιστική αντίδραση στην προάσπιση Εθνικού εδάφους με ανάλογη κλιμάκωση και στόχο να μην περάσει κανένας στον Έβρο.
Τόσο ο νέος Διοικητής του Δ ΣΣ Άγγελος Ιλαρίδης όσο και οι Μέραρχοι του Έβρου βρέθηκαν από την αρχή στην πρώτη γραμμή για να οργανώσουν και να συντονίσουν τις δυνάμεις αφού γνωρίζουν άριστα κάθε σπιθαμή στα 212 χλμ συνόρων του, κάθε πέρασμα στο Δέλτα, κάθε μονοπάτι στις Καστανιές και στο Πέταλο, κάθε νησίδα πάνω στο ποτάμι.
Ανώτατοι αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς και της ΕΛΑΣ έφτασαν στο σημείο να ξενυχτούν κάθε βράδι στις όχθες του ποταμού και να περιπολούν μαζί ακόμα και με έφεδρους οπλίτες ή νέους αστυνομικούς.
Όπως ο διοικητής της 30ης ΜΚ Ταξιαρχίας Λύσσανδρος Ξηρογιάννης μέχρι να αποχωρήσει για το ΓΕΣ.
Αξιωματικός που βρισκόταν κάθε νύχτα στο ποτάμι με εξαρτήσεις και οπλισμό και κοιμόταν μέσα στο τζιπ.
Ή ο Ταξίαρχος της ΕΛΑΣ Πασχάλης Συριτούδης ο οποίος είχε συνεχή εικόνα και κινητοποιούσε τις διμοιρίες όταν διαπίστωνε την παραμικρή κίνηση στο Τουρκικό έδαφος.
Όμως οι ‘’άνθρωποι’’ του Έβρου οι οποίοι πολλές φορές κυριολεκτικά πρόταξαν ακόμα και τα κορμιά τους είτε μπροστά στον φράχτη είτε στις όχθες του ποταμού ήταν τα χαμηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας.
Όχι μόνο όσοι υπηρετούν στον ακριτικό νομό αλλά και όσοι βρέθηκαν εκεί από σχεδόν κάθε γωνιά της Ελλάδας για να βάλουν φραγμό στα σχέδια του Ερντογάν.
Στο Έβρο τίποτα δεν τελείωσε ξεκαθαρίζουν οι επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛΑΣ όπως και η πολιτική ηγεσία.
Απλά η Άγκυρα πήρε το πρώτο ηχηρό μήνυμα ότι όλα έχουν όρια και η διάθεση για συνεννόηση δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία.
Ο Έβρος επίσης δικαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι οι ‘’κόκκινες γραμμές’’ όταν μπαίνουν πρέπει και να υποστηρίζονται και η ηγεσία οφείλει να εμπιστεύεται τα στελέχη της, ειδικά τους ‘’ανθρώπους’’ της πρώτης γραμμής.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου