Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Απάτες στις μέρες του κορωνοϊου - Επιτήδειοι εξαπατούν πολίτες με πρόσχημα απολυμάνσεις και αντισηπτικά

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού επιτήδειοι αναγκάζονται να εξειδικεύσουν τις ...κομπίνες τους ανάλογα με τις ανάγκες των καιρών προκειμένου να βρουν ευκολότερα θύματα.



Πριν ακόμη ξεσπάσει η πανδημία του covid-19 στη χώρα και πριν αντιληφθεί η πλειονότητα των πολιτών τους κινδύνους και την θανατηφόρα συνέπεια που έχει, οι απατεώνες βρήκαν τρόπους να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες και με το πέρας του χρόνου να εξειδικεύσουν τις ...κομπίνες τους ανάλογα με τις ανάγκες των καιρών.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις τις δυο πρώτες ημέρες από την έναρξη της δοκιμασίας, πολίτες του Μαραθώνα διαπίστωσαν πως ομάδες ατόμων φέροντας ειδικό εξοπλισμό, πήγαιναν πόρτα πόρτα και υποστήριζαν πως τους έχει στείλει ο δήμος προκειμένου να κάνουν απολύμανση.

Οι προσπάθειες των απατεώνων έπεσαν στο κενό καθώς τόσο οι κινήσεις τους, όσο και βιασύνη τους να μπουν στο εσωτερικό των σπιτιών, κινητοποίησε τους κατοίκους που μετά από σχετικά τηλεφωνήματα διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε σχετική εντολή από τον δήμο.

Σε μια άλλη περίπτωση,  στο δήμο Οιχαλίας στη Μεσσηνία, οι κακοποιοί βρήκαν ευκαιρία από να δράσουν και να πραγματοποιήσουν μπαράζ κλοπών και διαρρήξεων  εκμεταλλευόμενοι την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων. 

Μάλιστα ο δήμαρχος της περιοχής , έστειλε επιστολή στον αστυνομικό διευθυντή, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα αύξησης των περιπολιών στην περιοχή.
Απάτες με πρόσχημα τον κορωνοϊο
Οι επιτήδειοι προσπαθούν να βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από την αστυνομία και να δρουν εκμεταλλευόμενοι τις συγκυρίες.

Έτσι λοιπόν την στιγμή που όλοι οι πολίτες βρίσκονται στα σπίτια τους , οι κακοποιοί οργανώνονται σε ομάδες και πραγματοποιούν επισκέψεις, με το πρόσχημα του κλιμακίου ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.

Οι απατεώνες επιλέγουν σπίτια που έχουν διαπιστώσει πως διαμένουν κυρίως ηλικιωμένοι προκειμένου όπως λένε στα υποψήφια θύματά τους,  να τους ενημερώσουν για τον κορωνοιό και τους κινδύνους από τον ιό.

Στόχος τους μέσω της απασχόλησης των ηλικιωμένων, είναι να βρουν ευκαιρία οι συνεργοί τους να κινηθούν στους χώρους των σπιτιών και να αφαιρέσουν χρήματα και κοσμήματα.

Η συγκεκριμένη απάτη διαπιστώθηκε και καταγγέλθηκε στην Θεσσαλονίκη.  

Σε μια άλλη απάτη, απατεώνες καλούν τηλεφωνικά υποψήφια θύματα τους και τους ενημερώνουν πως μέλη της οικογένειας τους, έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊο και απαιτούνται χρήματα για την περίθαλψή του σε νοσοκομείο.

Ήδη, από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19, η Interpol και η Europol διαχειρίστηκαν 30 περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης, ενώ « κλείδωσαν»  18 τραπεζικούς λογαριασμούς και «πάγωσαν» συναλλαγές ύψους 730.000 δολαρίων.
 
ΕΛ.ΑΣ: Οι φόβοι για πλιάτσικο και η πιστή εφαρμογή των οδηγιών
Την ίδια στιγμή στην Ελληνική Αστυνομία ετοιμάζονται με κάθε τρόπο για την διαφύλαξη της ομαλότητας, της προστασίας του υπερτατου αγαθού, της ανθρώπινης ζωής, αλλά και την αποτροπή έκνομων ενεργειών εν μέσω πανδημίας.

Για αυτό τον λόγο και υπο τον φόβο πλιάτσικου σε κλειστές επιχειρήσεις αλλά και το ενδεχόμενο ένοπλων ληστειών σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, αποφασίστηκε η αύξηση των περιπολιών.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Εμείς καλούμαστε να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας Υγείας, την ανθρώπινη ζωή» σημειώνει σε δήλωση του στο «Newpost» ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, κύριος Θοδωρής Χρονόπουλος. Όπως τονίζει έχουν «δοθεί εντολές πιστής εφαρμογής των μέτρων από τους ειδικούς» ενώ επισημαίνει πως, «έχουμε τρεις πυλώνες.

Η διαχείριση και η πιστή εφαρμογή των μέτρων που αποφασίζει η επιτροπή των ειδικών, η προστασία και η διαφύλαξη της περιουσίας των πολιτών και εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες».

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η αποσυμφόρηση των αστυνομικών υπηρεσιών, σε πρώτη φάση για να μην υπάρχει συνωστισμός και αφετέρου για να βρίσκονται στο δρόμο στο πλευρό του πολίτη με στόχο την τήρηση της τάξης.
Χρηστικές συμβουλές από την Ελληνική Αστυνομία
Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν άτομα κυρίως  της τρίτης ηλικίας, κυρίως, και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

Να μην επιτρέπουν σε άγνωστα άτομα να μπάινουν στο σπίτι τους για οποιονδήποτε λόγο και να μην χάνουν ποτέ οπτική επαφή με τα άτομα.  Να είναι  ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους  πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι πολίτες θα πρέπει να δηλώνουν  ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί και οι συγγενείς τους.  

Με αφορμή την απόπειρα πώλησης αντισηπτικώ ν και γαντιών από αμφιβόλου αξιοπιστίας εταιρίες και φυσικά πρόσωπα, η αστυνομία επισημαίνει την αναγκαιότητα οι πολίτες να μην πείθονται σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δουν πρώτα τα προϊόντα αυτά. πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Τέλος σε περίπτωση που οι πολίτες διαπιστώσουν πως άγνωστοι έχουν επιχειρήσει να τους εξαπατήσουν θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα την αστυνομία.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: