Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Βόρειος Ήπειρος: Πίστη και εθνική υπερηφάνεια παντός καιρού

Ο ενθαρρυντικός λόγος της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου προς τον απόδημο Ελληνισμό, συνεπώς και προς όλους τους Έλληνες εκτός του νεοελληνικού κράτους, μέσα σ' αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύει η ανθρωπότητα, έρχεται να στηρίξει όλους όσοι δεν έχουν πάψει να πιστεύουν στις αντοχές και στο μέλλον της Ελλάδος.


Έτσι και οι Βορειοηπειρώτες νοιώθουν υπερηφάνεια και ψυχική ανάταση σε κάθε επέτειο και εθνικό – θρησκευτική πανήγυρη.

Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου από τις απαρχές της ιδέας για τη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας, έδωσαν βροντερό παρών στα πεδία των μαχών, αψηφώντας τους όποιους κινδύνους και πότισαν με το αίμα τους το Λάβαρο της Εθνικής Παλιγγενεσίας. 

Ήταν κι εκείνοι πεπεισμένοι πως θα μετέχουν της ιδρύσεως ενός κράτους, το οποίο θα αγκάλιαζε όλα του τα παιδιά.

Δε θα ξεχώριζε τους Ηπειρώτες σε «Βόρειους» και «Νότιους», δε θα απομόνωνε ούτε την Κύπρο, ούτε τον Πόντο, ούτε και καμία άλλη αλησμόνητη κοιτίδα.

Όλοι ανεξαιρέτως θα απολάμβαναν το θείο καρπό της λευτεριάς, εδραιώνοντας την πατρίδα της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού.

Έχοντας πάντα κατά νου το Ρήγα Βελεστινλή, τους Φιλικούς και τόσους άλλους στυλοβάτες. 
Κι όμως, παρά τους αγώνες και τις ποικίλες «φιλικές» συμμαχίες, η προσμονή μεταβλήθηκε σε όνειρο και η ιστορία «κόπηκε» και «ράφτηκε» στα μέτρα των εκάστοτε ισορροπιών.

Εκείνη όμως που παραμένει ζωντανή, είναι η μνήμη που δεν μεταβάλλεται, ούτε και προσαρμόζεται σε ιδεολογίες, σε στερεότυπα και σε εφήμερες «πατριωτικές» κορώνες.

Η ζωή των Βορειοηπειρωτών ανέκαθεν στηρίζεται στον αγώνα, οποιουδήποτε είδους και οποιασδήποτε εποχής.

Η παρακαταθήκη που έχουν λάβει από τους προγόνους τους, είναι να τιμούν το έθνος τους, να σέβονται τα ιερά και όσια των Αγίων Πατέρων, παραμένοντας έντιμοι και νομοταγείς πολίτες, παντός καιρού και συνθηκών.

Ο Ανταποκριτής 
Πηγή: Himara.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: