Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Αυτές είναι οι 5 τροφές που «καθαρίζουν» τους πνεύμονες

Οι επιστήμονες συνιστούν αυτήν την περίοδο αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση κανόνων υγιεινής και διατροφή που ενισχύει τον οργανισμό μας. Παράλληλα έχουν εντοπίσει τις πέντε βασικές τροφές που βελτιώνουν την υγεία των πνευμόνων μας και τους οδηγούν στο να αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικότερο τρόπο ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.
 
Φυλλώδη πράσινα λαχανικά
Τέτοια λαχανικά είναι για παράδειγμα το σπανάκι, η ρόκα και το λάχανο, τα οποία είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά όπως ίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που υποστηρίζουν την υγεία των πνευμόνων.

Μάλιστα, μελέτη έδειξε ότι οι πάσχοντες από ΧΑΠ λάμβαναν σημαντικά χαμηλότερες ποσότητες φυλλικού οξέος συγκριτικά με τα υγιή άτομα.

Επίσης βοηθούν τα καρότα, οι κόκκινες πιπεριές αλλά και η κολοκύθα και οι γλυκοπατάτες, τροφές πλούσιες, που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία των πνευμόνων.

Σκόρδο
Διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία των πνευμόνων από το οξειδωτικό στρες.

Παράλληλα συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, όπως και το πράσινο τσάι.
Σολομός
Πρόκειται για καλή πηγή αντιφλεγμονωδών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που μπορούν να βοηθήσουν να διατηρηθούν οι πνεύμονες υγιείς.
Πράσινο τσάι
Πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά που, όπως έχουν δείξει μελέτες, βοηθούν στην καταστολή της ανάπτυξης κυττάρων καρκίνου του πνεύμονα.

Επίσης, η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης Xρόνιας Aποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), η οποία εμπίπτει στα πιο επικίνδυνα υποκείμενα νοσήματα που επιδεινώνουν τον κορωνοϊό.
 
Μήλα
Τα μήλα είναι πλούσια σε φυτοχημικά που μπορούν να μειώσουν σύμφωνα με το thetoc.gr τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της πνευμονικής λειτουργίας.

Επίσης φρούτα που μπορούν να βοηθήσουν τα πνευμόνια είναι το πεπόνι, το μάνγκο και τα βερίκοκα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: