Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Ήττα Ερντογάν: “Σκούπισε” τους λαθρομετανάστες από τις Καστανιές

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Πλήρως εκκενωμένη δείχνει από το πρωί να είναι η περιοχή Καστανιών, στην οποία η Τουρκία είχε συγκεντρώσει από τις τελευταίες ημέρες Φεβρουαρίου χιλιάδες λαθρομετανάστες, τους οποίους υποκινούσε να περάσουν διά της βίας τα σύνορα με την Ελλάδα.


Από τις απογευματινές ώρες τις Πέμπτης, η ελληνική παρατήρηση εντόπισε κίνηση 23 λεωφορείων στα οποία επιβιβάσθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός λαθρομεταναστών, που αναχώρησαν προς άγνωστο προορισμό.

Αργότερα δε, παρατηρήθηκε ότι λαθρομετανάστες άρχισαν να συγκεντρώνονται από τον ανοικτό πεδινό χώρο του φράκτη στις Καστανιές, βορειότερα στο δάσος.

Όπως φάνηκε, επρόκειτο για άτομα που δεν έδειχναν διάθεση να συμμορφωθούν με τις τουρκικές υποδείξεις και επεδίωξαν να “κρυφτούν” στο δάσος.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι επενέβησαν Τούρκοι αστυνομικοί οι οποίοι προέβησαν σε άγριο ξυλοδαρμό, υποχρεώνοντας τους λαθρομετανάστες να εκκενώσουν εντελώς την περιοχή ενώ στην συνέχεια άρχισαν να πυρπολούν και τις ξυλοκαλύβες που είχαν φτιάξει πρόχειρα.


Η ελληνική πλευρά είχε αρχίσει να αντιλαμβάνεται τις τελευταίες ημέρες σταδιακή απομάκρυνση των λαθρομεταναστών, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να ανέρχεται κατ’ εκτίμηση στα 2.000 άτομα, όπως έδειχνε και μια πρόχειρη καταμέτρηση από τις ουρές που σχημάτιζαν κατά την ώρα λήψεως συσσιτίου.
Η χθεσινή συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σοϊλού, στην οποία για άλλη μια φορά αράδιασε ψεύδη περί εισόδου στην Ελλάδα 150.000 λαθρομεταναστών, καθίσταται αντιληπτή ως ένα είδος “απολογισμού” και το “κλείσιμο της αυλαίας” για την οργανωμένη εκστρατεία fake news που απευθυνόταν μόνο σε ανόητους.
Μένει να φανεί εάν η εξέλιξη θα συνοδευθεί από άνοιγμα των ροών λαθρομεταναστών στο Αιγαίο, τις οποίες υποτίθεται έχει “απαγορεύσει” η Τουρκία.


Νωρίς για συμπεράσματα. Μόνο πρόωρες εκτιμήσεις
Προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής εκτίμηση για τους πραγματικούς λόγους που υποχρέωσαν την Τουρκία να προβεί σε αυτή την κίνηση και γι’ αυτό από ελληνικής πλευράς δεν μεταβάλλονται στο παραμικρό τα υφιστάμενα μέτρα επαγρυπνήσεως, κατεύθυνση την οποία έδωσε ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, παραμένοντας στην Αθήνα.
Είχαν υποπέσει όμως στην αντίληψη της ελληνικής πλευράς κάποιες μη επιβεβαιωμένες ενδείξεις τις τελευταίες ημέρες περί της υπάρξεως, ή του φόβου υπάρξεως κρουσμάτων κορονοϊού μεταξύ των λαθρομεταναστών του καταυλισμού.
Ακόμη και αν η εκκένωση έγινε για προληπτικούς σκοπούς, πρόκειται για μια ένδειξη περί της εκτάσεως του προβλήματος που έχει λάβει η πανδημία στην Τουρκία.
Εν πάση περιπτώσει, η απομάκρυνση των εργαλειοποιημένων μαζών από τον Έβρο, όσο ευρύτερα διαδίδεται ως εξέλιξη μέσα και από οπτικοποιημένο υλικό, δημιουργεί πρόβλημα για την Τουρκία, ακόμη και μεταξύ των λαθρομεταναστών που βρίσκονται στην επικράτειά της όπως και όσων σκόπευαν να τους μιμηθούν, ταξιδεύοντας σε αυτήν, επειδή αποκαλύπτεται ότι μόνη επιδίωξη είναι η εκμετάλλευσή τους από τον καθεστώς Ερντογάν.

Το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο όσο μεγαλύτερη είναι η διάδοση των εικόνων από τις ελληνικές Αρχές.

Ανεξαρτήτως αυτών, πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την πρώτη επιτυχή αντιμετώπιση της Υβριδικής Επιθέσεως από την Ελλάδα, σε πολιτικό επίπεδο υπήρχε κάποιο κόστος για το καθεστώς Ερντογάν, επειδή ξεσκεπάστηκε πλήρως και για τον πλέον δύσπιστο, ο αδίστακτος εκβιασμός της ΕΕ, με “οπλοποίηση” των λαθρομεταναστών.
Οι κυβερνήσεις όλων των χωρών έβλεπαν εντυπωσιασμένες μια Τουρκία να επιδίδεται διά στόματος κυβερνητικών αξιωματούχων της σε εκστρατεία fake news ενώ σε επίπεδο κοινής γνώμης υπήρξε μια αφύπνιση, που παρέπεμπε στις σκοτεινές εποχές που η Ευρώπη αντιμετώπιζε τον κίνδυνο από την οθωμανική επέκταση.
Η κατάρρευση της αξιοπιστίας της Τουρκίας, εντεινόταν ό,τι και αν έκανε.
Σε στρατηγικό επίπεδο, κερδισμένος βγήκε η Ελλάδα, καθώς όλοι οι εταίροι συντάχθηκαν στο πλευρό της και το κράτος – συμμορία αντιμετωπίσθηκε με μια κεκαλυμμένη απομόνωση.
Όλα αυτά, δεν μπορεί να μην συνεκτιμήθηκαν από την Άγκυρα, που βρίσκεται ενώπιον δεινής οικονομικής κρίσεως, την οποία επιτείνει και η πανδημία του κορονοϊού.



Για την Ελλάδα, η όλη υπόθεση, που σε καμμία περίπτωση δεν θεωρείται λήξασα, υπήρξε επωφελής από πάσης απόψεως.

Οι επιτυχείς κυβερνητικοί χειρισμοί έχουν συσπειρώσει την κοινή γνώμη, οι μειοψηφικές φωνές για κάποιο είδος παζαριού με την Τουρκία εξαφανίσθηκαν ενώ εκτινάχθηκε ο ανέκαθεν υψηλός βαθμός αποδοχής κι εκτιμήσεως για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.


Επιπλέον, η παρουσία δυνάμεων ξένων χωρών της FRONTEX και της Ευρώπης στον Έβρο, δημιούργησε μια θετική σχέση ενεργού “συμμαχίας” σε επιχειρησιακό επίπεδο, έναντι όχι των λαθρομεταναστών αλλά εμφανώς απέναντι στις οργανωμένες δυνάμεις του κράτους – συμμορία.


Σε τακτικό επίπεδο, η συνεργασία των ξένων με τους Έλληνες συναδέλφους κινείται σε εξαιρετικά επίπεδα και η εκτίμηση των ξένων ενισχύθηκε από την εργώδη προσπάθεια που καταβάλλεται από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την Ελληνική Αστυνομία για την εκτέλεση της αποστολής.


Οι ξένοι εντυπωσιάστηκαν όχι μόνο από τα μέτρα φυλάξεως αλλά και από το έργο που εκτελεί το Μηχανικό του Ελληνικού Στρατού, καθώς οι σκαπανείς προέβαιναν και συνεχίζουν νυχθημερόν με ελάχιστη ανάπαυση, σε οργάνωση του εδάφους με διάφορα έργα.


Επιπλέον, εκτέθηκε στους ξένους φίλους η επαγγελματική και άκαμπτη στάση των Ελλήνων, όχι μόνο στην πίεση που άσκησαν οι λαθρομετανάστες αλλά και στις επιθέσεις των τουρκικών οργάνων, που ήταν προκλητικές κι εμφανώς αντιπροσωπευτικές της ανατολίτικης θρασυδειλίας.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: