Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ για Τουρκία: Ψευδεπίγραφα επιμένει στην παραβατικότητα

Τo ελληνικό ΥΠΕΞ πήρε θέση για τις θαλάσσιες «τουρκικές ζώνες»

Σκληρή απάντηση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην ***επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ για τις θαλάσσιες ζώνες.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΞ τονίζει: «Ψευδεπίγραφα, για πολλοστή φορά, στο όνομα της ειρήνης και σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου, με ανυπόστατα επιχειρήματα, η Τουρκία επιμένει στην παραβατικότητα και αποσταθεροποίησηΧτίζει παράνομους, χάρτινους πύργους.

Για πολλοστή φορά επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, να μην αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα ελληνικών νησιών, να παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Σε πείσμα της διεθνούς παραβατικότητας της Τουρκίας, η Ελλάδα, αλλά και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, καταδικάζει την τουρκική στάση, συνεχίζει να αναγνωρίζει τα νόμιμα κράτη μέλη της τελευταίας και να αποκηρύσσει παράνομες οντότητες.
 
Συνεχίζει να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο ως ακρογωνιαίο λίθο ειρήνης και σταθερότητας στον κόσμο.

Συνεχίζει να απαιτεί το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και να υπογραμμίζει ότι παράνομες και άκυρες συμφωνίες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.

Επαναλαμβάνουμε ότι η εμμονή στην παραβατικότητα, με ή χωρίς χάρτες, δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα. Και, βεβαίως, απαντάται καταλλήλως», καταλήγει το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται πως ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Χάντι Σινιρλιόγλου, μέσω επιστολής, κατέθεσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, μονομερώς, συντεταγμένες, οι οποίες μειώνουν τις ΑΟΖ από τα ελληνικά νησιά και την Κύπρο, ενώ κάνει λόγο για εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
***επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ για τις θαλάσσιες ζώνες.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: