Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

"Σφυροκοπούν" τους Τούρκους στη Λιβύη: Ο Εθνικός Στρατός πολιορκεί το αεροδρόμιο & το λιμάνι της Τρίπολης



Μετά τις πληροφορίες για συνεχείς αποστολές τουρκικών όπλων και τζιχαντιστών στην Τρίπολη από την Κων/πολη με ειδικά αεροσκάφη, ο Λίβυος στρατηγός Χαφτάρ έσπασε το το σύμφωνο ειρήνης και οι δυνάμεις του προελαύνουν ακόμα πιο βαθιά στην Τρίπολη φτάνοντας δύο τετράγωνα από το αεροδρόμιο και το λιμάνι.  

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), ανακοίνωσε ότι επίλεκτες δυνάμεις του προχώρησαν και άλλο στην «καρδιά της Τρίπολης», σχεδόν ένα χρόνο από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση για την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τις τρομοκρατικές και εγκληματικές πολιτοφυλακές που είναι πιστές  στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Σαράτζ (GNA).

Ο λιβυκός στρατός είναι πιο κοντά τώρα περισσότερο από ποτέ, στη διεκδίκηση μιας ολοκληρωτικής νίκης στη μάχη για την Τρίπολη που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 καθώς εισήλθε στην γειτονιά Abou Selim.

Η κίνηση είναι ένα βήμα πιο κοντά στην έδρα του GNA, στο λιμάνι της Τρίπολης και στην κεντρική τράπεζα της Λιβύης.Η προέλαση αναμενόταν την επόμενη εβδομάδα.

Ο διοικητής μιας από τις επίλεκτες μονάδες των δυνάμεων του Χαφτάρ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Asharq Al-Awsat ότι, μετά τη σχετική ηρεμία λόγω εκεχειρίας, ήρθε η κόλαση από τις σκληρές μάχες που επέτρεψαν στο LNA να προχωρήσει και άλλο στο κέντρο της Τρίπολης.

"Οι δυνάμεις μας προωθήθηκαν στο μέτωπο της περιοχής Abou Selim και κατέλαβαν σημαντικές θέσεις", δήλωσε στο Asharq Al-Awsat υπό τον όρο της ανωνυμίας Λίβυος αξιωματικός.

"Πρόκειται για σημαντική πρόοδο, διότι αυτό σημαίνει ότι οι δυνάμεις μας βρίσκονται πολύ κοντά από το να φθάσουν στην καρδιά της πρωτεύουσας και να εισχωρήσουν βαθύτερα σε αυτήν, επειδή οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν τον LNA", πρόσθεσε.

"Οι ερχόμενες ώρες θα φέρουν καλά νέα", τόνισε χωρίς να προσθέσει τίποτε άλλο.

Ο LNA ανακοίνωσε ότι η μονάδα ΑΡΒΧΠ πολέμου είχε ξεκινήσει την απολύμανση αρκετών θέσεων που κατέλαβε από τους Σύρους Τζιχαντιστές που πολεμούσαν στο πλευρό του GNA στις περιοχές al-Mashrou και al-Hadaba, ως μέρος των προφυλάξεων κατά του νέου κορονοϊού.

Ενώ λαμβάνουν χώρα όλα αυτά και έξωθεν της Τρίπολης γυροφέρνουν 4 τουρκικές Φρεγάτες, ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού του Χαφτάρ ναύαρχος Faraj al-Mahdawi,(ο οποίος σπούδασε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων της Ελλάδος) επιβεβαίωσε ότι το πολεμικό ναυτικό της χώρας με νέες ενισχύσεις είναι έτοιμο έχοντας σαφή εντολή να χτυπήσει οποιοδήποτε τουρκικό πολεμικό πλοίο πλησιάσει προς την ακτή της Λιβύης.

Ο Ναύαρχος Μαχντάουι, σε δήλωσή του στην εφημερίδα Al-Bayan σήμερα Τρίτη, πρόσθεσε ότι ο εθνικός στρατός διαθέτει σήμερα επαρκή ικανότητα να νικήσει την τουρκική παρέμβαση και να ανατρέψει το σχέδιό του Ερντογάν στη Λιβύη.

Επίσης τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο LNA κατέρριψε ένα τουρκικό drone Bayraktar TB2 UAV, το οποίο απογειώθηκε από την αεροπορική βάση της Mitiga με στόχο να ξεκινήσει επιδρομές στους άξονες νότια της πρωτεύουσας, όπου διεξάγονται έντονες μάχες μεταξύ του LNA και των πολιτοφυλακών της κυβέρνησης της εθνικής συμφωνίας (GNA).

Συνολικά πάνω από 23 τουρκικά μη επανδρωμένα οχήματα μέχρι σήμερα έχουν καταστραφεί από τον LNA από τον Απρίλιο του 2019.

Ο Ερντογάν όπως έκανε και στη Συρία, χρησιμοποίησε την εκεχειρία για να μεταφέρει και άλλα όπλα και Τζιχαντιστές στη Λιβύη, προκαλώντας την οργή του στρατηγού Χαφτάρ.

Οι Τούρκοι ξεχνούν ότι Λίβυοι του LNA πολεμούν για την πατρίδα τους και όχι για αυτοκρατορίες και απατηλά όνειρα και σίγουρα θα νιώσουν πολύ μεγάλη έκπληξη αν επιχειρήσουν το οτιδήποτε κοντά στην Τρίπολη.

صحيفة المرصد الليبية@ObservatoryLY
 
BREAKING | | Footage of shooting down a Turkish loaded from Airbase to launch raids on the axes south of the capital, . (1/2)https://twitter.com/ObservatoryLY/status/1244795409396097025 
صحيفة المرصد الليبية@ObservatoryLY
 
فيديو | عاجل | المشاهد الأولية من إسقاط القوات المسلحة لطائرة تركية مسيرة من طراز " بيرقدار " كانت مذخرة من قاعدة معيتيقة لشن غارات في محاور جنوب العاصمة #طرابلس . #ليبيا #المرصد (2/1)
Embedded video
See صحيفة المرصد الليبية's other Tweets
 
 
Libya Review@LibyaReview
 

LNA forces down Turkish UAV drone in Qasr Bin Ghsheir, South Tripoli.
Embedded video
50 people are talking about this

Δεν υπάρχουν σχόλια: