Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Πως “δάγκωσε” ο Αυστριακός Cobra τον τουρκάκο

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Έχει κάνει μεγάλη αίσθηση το περιστατικό στον Έβρο με τον “διάλογο” μεταξύ Αυστριακού και Τούρκου αστυνομικών, που πέρασε σε κάθε ενδιαφερόμενο το μήνυμα ότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της ΕΕ.


Το σκηνικό εκτυλίχθηκε απογευματινές ώρες της Δευτέρας 16 Μαρτίου κατά την διάρκεια πεζής περιπολίας στην περιοχή του φράκτη στις Καστανιές.

Η περίπολος ήταν μεικτή, όπως συνηθίζεται. Στην συγκεκριμένη πεζή περίπολο συμμετείχαν τρία στελέχη της ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης και τρία στελέχη της αυστριακής Einsatzkommando Cobra.

Στέλεχος της Cobra, με το έμβλημα της ΕΚΑΜ στην στολή του.
Είναι οπλισμένο με αραβίδα StG 77A3 στο διαμέτρημα 0,300 Blackout.
Σε κάποιο σημείο του φράκτη, πέτυχαν από την άλλη πλευρά μια αντίστοιχη ομάδα Τούρκων.

Επρόκειτο για προσωπικό της μονάδος Ειδικών Επιχειρήσεων Αστυνομίας (ΡÖΗ) της Αδριανουπόλεως. 

Οι αστυνομικοί, που υποτίθεται είναι και επιλεγμένη δύναμη, έχει διαπιστωθεί πλέον ότι δεν έχουν εγκράτεια, εμφανίζονται διαρκώς προκλητικοί και χειρονομούν στους απέναντί τους.

 Αντιθέτως, οι Τούρκοι στρατιώτες είναι περίπου αδιάφοροι και συχνά έχουν παρατημένο το όπλο τους!

Κατά την διασταύρωση των δύο περιπόλων και ενώ οι Τούρκοι χειρονομούσαν και μουρμούριζαν ανοησίες στην γλώσσα τους, όταν αντιλήφθηκαν ότι παρόντες ήταν και Αυστριακοί, ένας αστυνομικός της ΡÖΗ απευθύνθηκε προς αυτούς μιλώντας αγγλικά και ρώτησε «Γιατί είστε εδώ; Δεν είναι εδώ η πατρίδα σας».

Ο Αυστριακός που βρισκόταν αντίκρυ, ετοιμόλογος απάντησε «Είναι η πατρίδα μας, είναι ευρωπαϊκά σύνορα»! 

Εμφανώς αιφνιδιασμένος από μια απάντηση που δεν την ανέμενε, ο Τούρκος δεν ξαναμίλησε και περιορίσθηκε σε αμήχανο σουλάτσο. 
“Παρών” και ο… Πρίγκιψ Ευγένιος 
Οι Αυστριακοί συνεργάζονται στενά με τους άνδρες της ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι πρόκειται για μονάδα της ίδιας εξειδικεύσεως.

Πέραν των πεζών περιπόλων, εκτελούν και εποχούμενες πολύωρες περιπολίες με το θωρακισμένο όχημα Survivor (4×4) που έχει αναπτυχθεί στον Έβρο, με οκταμελή ομάδα να επιβαίνει, έχοντας ως κύριο σκοπό την εμφανή επιτήρηση επί της οριογραμμής.

Το στοιχείο που αναδεικνύει την “εθνική αφοσίωση” και τους σαφείς ιστορικούς συνειρμούς που διακατέχει τους Αυστριακούς, είναι το γεγονός ότι έχουν ονομάσει το τεθωρακισμένο τους “Prince Eugene” – ευθεία παραπομπή στον Πρίγκιπα Ευγένιο της Σαβοΐας που τον 17ο αιώνα, χάρη στις νίκες του εναντίον του οθωμανικού κινδύνου, έγινε γνωστός και ως “Καταστροφέας των Οθωμανών”.   

Cobra και ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης με τον “Πρίγκιπα Ευγένιο”.
Το τμήμα 13 στελεχών της Cobra που έχει αναπτυχθεί στον Έβρο, είναι έμπειρο μέσης ηλικίας 40 ετών.

Το στέλεχος που απάντησε κατά τον προαναφερθέντα τρόπο, έτυχε να είναι ίσως το πιο νεαρό στην αποστολή, συνεπώς φαίνεται ότι υπάρχει απόλυτη ατομική και ομαδική συγκρότηση σε όλα τα επίπεδα.

Πέραν του υψηλού επαγγελματισμού που διακρίνει τους Αυστριακούς, η εικόνα που αποκομίζουν οι Έλληνες συνάδελφοί τους είναι η πολύ θετική προδιάθεσή τους για την συγκεκριμένη αποστολή που έχουν αναλάβει.

 Θεωρούν ότι η φύλαξη των συνόρων της ΕΕ είναι κάτι αυτονόητο και αυτό ακριβώς ισχύει με την συγκεκριμένη περίπτωση.

Χαρακτηριστικό δε του ηθικού και της αφοσιώσεως στην αποστολή, είναι ότι ζητούν από τους Έλληνες συναδέλφους να συμμετέχουν σε όλα τα καθήκοντα, να μην τους αφήνουν για δευτερεύουσες αποστολές και αν εξελιχθεί οποιοδήποτε “χοντρό” περιστατικό με τους Τούρκους, να συμμετέχουν και οι ίδιοι.


Οι Αυστριακοί επρόκειτο να αντικατασταθούν από άλλους συναδέλφους τους αύριο Παρασκευή 20 Μαρτίου αλλά λόγω κορονοϊού έχει αποφασισθεί η παράταση της παραμονής του συγκεκριμένου τμήματος.

Ανάλογα ισχύουν και για το λοιπό προσωπικό της FRONTEX που συμμετέχει στην αποστολή, με την διαφορά ότι αυτό προέρχεται από μονάδες με καθαρά ρόλο αντιμετωπίσεως όχλων, που εργάζεται δίπλα στους Έλληνες συναδέλφους της ΥΑΤ.

Όλοι οι ξένοι αντιμετωπίζουν με “ενδιαφέρον” την αποστολή στον Έβρο, δεδομένης της ιδιαιτερότητος ότι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν πολίτες ή λαθρομετανάστες, αλλά στην ουσία τα τουρκικά “όργανα τάξεως” που υποκινούν όλη την ένταση υπό την καθοδήγηση της τουρκικής κυβερνήσεως.

Επειδή όμως όλοι είναι επαγγελματίες, υπάρχει μια σταθερή αποφασιστικότητα και δεν υπάρχουν πλέον “εκπλήξεις” σε αυτά που αντιμετωπίζουν.

Καθόλου περίεργο λοιπόν, το ότι η έκφραση που επικρατεί μεταξύ των ξένων για τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας σε όλες τις συζητήσεις, συμπυκνώνεται στην φράση “Mafia state”. 

Η συνεργασία των Αυστριακών της Cobra είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική.
Τακτική με σανίδες και κουβέρτες
Ενδεικτικά ήταν τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στην περιοχή Καστανιών. Μετά την πρωινή επίθεση, ώρες μόνο μετά την τηλεδιάσκεψη του Ερντογάν με Ευρωπαίους ηγέτες, οι Τούρκοι οργάνωσαν άλλη μια επίθεση λαθρομεταναστών.

Η προσπάθεια επικεντρώθηκε στο δάσος και οι λαθρομετανάστες χρησιμοποίησαν μακριά καδρόνια σκεπασμένα με κουβέρτες και στρώματα, για να υπερβούν τα συρματοπλέγματα τύπου κονσερτίνα. Σημειώνεται ότι κάποιοι έφεραν και συρματοκόφτες. 

Στο δάσος των Καστανιών δεν υπάρχει φράκτης, συνεπώς εμφανίζεται ευχερέστερο ένα εγχείρημα παραβιάσεως του συρματοπλέγματος που είναι χαμηλού ύψους.

Η επιλογή της περιοχής έγινε με βάση αυτό κυρίως το χαρακτηριστικό ενώ θεωρήθηκε ότι λόγω της βλαστήσεως και του σκότους, οι πιθανότητες επιτυχίας ήταν μεγαλύτερες.

Λαθρομετανάστες με σανίδες, σκεπάσματα και στρώματα, κατευθύνονται στο συρματόπλεγμα για να περάσουν στην Ελλάδα.
Η ένταση διατηρήθηκε επί τρίωρο, με την εμπλοκή των διμοιριών της FRONTEX αρχικώς και στην συνέχεια των ελληνικών. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο, αφού η επίθεση αποκρούστηκε χωρίς ουδείς να κατορθώσει να περάσει το συρματόπλεγμα.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί ότι η απόκρουση δεν περιορίζεται σε αποτρεπτικά μέσα όπως τα δακρυγόνα, ώστε να εμποδιστεί η προσέγγιση των λαθρομεταναστών, αλλά αυτονοήτως και στην χρήση γκλομπ για την απόκρουση όσων ανεβαίνουν στα συρματοπλέγματα.

Αυτοί είναι που επιδεικνύουν οι Τούρκοι με σημάδια ξυλοδαρμού, προσπαθώντας να δείξουν ότι έχουν… βασανιστεί από τους “κακούς” Έλληνες.

Ήταν η δεύτερη φορά που εφαρμόσθηκε η συγκεκριμένη τακτική της χρησιμοποιήσεως κουβερτών και στρωμάτων με σανίδες, που εμφανώς υποδεικνύεται από τους Τούρκους οι οποίοι άλλωστε εφοδιάζουν τους λαθρομετανάστες και με τα πιο ειδικά “υλικά”, όπως οι συρματοκόφτες. 


Από την περιοχή του δάσους Καστανιών εχθές.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: