Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Επιχείρηση "Covid-19" από τον Ερντογάν: Στέλνει μετανάστες με κορωνοϊό από το Ιντλίμπ σε Αιγαίο & Ευρώπη


Ένα τρομερό κίνδυνο ανέφερε ξένος ειδικός εμπειρογνώμονας ο οποίος θα έρθει από το δοκιμαζόμενο Ιντλίμπ στην Συρία και θα αφορά την πρόκληση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας του ιού που θα διέλθει μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη, από ανθρώπους που κινούνται ήδη στην περιοχή.  

“Ο κορωνοϊός COVID-19 θα μπορούσε σύντομα να διασπείρει τον όλεθρο σε ολόκληρη τη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, πριν από την σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή και πέραν αυτής”, δήλωσε ο διάσημος αμυντικός αναλυτής Steven A. Cook.


"Ο ιός δεν σέβεται τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, τα κλειστά σύνορα αλλά και την παύση του εμπορίου. Η σοβαρή πραγματικότητα είναι ότι εάν και όταν ο COVID-19 σαρώσει την περιοχή μέσω του Ιντλίμπ, θα παρατείνει πιθανώς τα δεινά των Σύριων, των Λιβανέζων, των Ιορδανών, των Τούρκων, των Ιρανών, των Ρώσων αλλά και των Ευρωπαίων", δήλωσε ο Cook.


Όλα δείχνουν πως η κρίση στον Έβρο πιθανώς αποτέλεσε αντιπερισπασμό από την τουρκική πλευρά, η οποία εδώ και μήνες "οδύρεται" για νέα κύματα προσφύγων και μεταναστών από το Ιντλίμπ της Συρίας.

Σε μια περίοδο που κορωνοϊός έχει χτυπήσει άγρια την Τουρκία και οι ήττες της στα μέτωπα που έχει ανοίξει διαδέχονται η μία την άλλη, η μοναδική λύση του Ερντογάν είναι με "εργαλείο" τη μεταναστευτική κρίση, να προωθήσει τα πιθανά κρούσματα σε Ελλάδα και Ευρώπη, πράγμα που ανεπιτυχώς επιχείρησε να πράξει στον Έβρο.


Η Συρία έχει μέχρι στιγμής αναφέρει μόλις πέντε περιπτώσεις του κορωνοϊού, όμως είναι θέμα χρόνου να εξαπλωθεί στην χώρα λόγω των πολλών εμπλεκομένων παραγόντων, όπως οι Ιρανοί μαχητές, τα τουρκικά στρατεύματα ο ρωσικός στρατός, οι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι καθώς και τα μέλη των ξένων ανθρωπιστικών οργανώσεων.



Περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν εκτοπιστεί και ζουν σε καταστροφικές συνθήκες κοντά στα τουρκικά σύνορα από τον Δεκέμβριο, καθώς οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίχθηκαν από τη Ρωσία έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους για να ανακαταλάβουν έδαφος από τους υποστηριζόμενους από την Τουρκία Σύριους επαναστάτες του Ιντλίμπ, σημειώνοντας παράλληλα τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση εδώ και εννέα χρόνια.


Το Ιντλίμπ στερείται ακόμη και της πιο βασικής ιατρικής περίθαλψης, χωρίς να υπάρχει βέβαια ιατρική υποδομή που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι Ρώσοι σύμμαχοί τους δεν έχουν κάνει τίποτα και αυτοί στην περιοχή, ενώ ορισμένα τεστ δοκιμών για τον COVID-19 που διατέθηκαν στο Ιντλίμπ, στη συνέχεια αποστέλλονται στην Τουρκία για ανάλυση, ενώ φυσικά δεν φτάνουν.


"Όταν η επιδημία επιταχύνει το ρυθμό της [στο Ιντλίμπ] και αυτό είναι προφανές, τότε θα δούμε τρομακτικά πράγματα", δήλωσε ο Cook. Δεδομένου ότι το Ιντλίμπ είναι ζώνη πολέμου, τα μέτρα περιορισμού είναι απίθανο να είναι αποτελεσματικά ή ακόμη και εφαρμόσιμα.


"Είναι επομένως δύσκολο να φανταστούμε ότι ο ιός δεν έχει ήδη περάσει τα σύνορα του Ιντλίμπ κινούμενος ξανά προς την Τουρκία, την υπόλοιπη Συρία, το Λίβανο, την Ιορδανία και το Ιράν.

Το ξέσπασμα του ιού από το Ιντλίμπ θα συνθέσει τα προβλήματα που οι χώρες αυτές έχουν ήδη αντιμετωπίσει με έναν εξαιρετικά μολυσματικό και θανατηφόρο ιό", έγραψε ο ίδιος σε κοινωνικό δίκτυο.


Η Συρία είναι επίσης κοντά στην Ευρώπη και μέσω της Τουρκίας, φαινομενικά υγιείς διπλωμάτες, εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας, πράκτορες, πιλότοι και στρατιώτες που μπορούν να κινηθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μπορούν να διαδώσουν τον ιό και να συνθέσουν μια ακόμη παγκόσμια κρίση.



Ο Cook δήλωσε ότι, σε έναν κανονικό κόσμο, οι παγκόσμιες δυνάμεις θα προσέφεραν τους απαραίτητους πόρους και την εμπειρία για να ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας.


Αλλά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα να έχουν επιλέξει να παραμείνουν στην άκρη, όπως έκαναν σε μεγάλο μέρος του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, τα πράγματα είναι απελπιστικά και τότε ο κόσμος θα παρακολουθήσει τον COVID-19 να "εκρήγνυται" σε ολόκληρη την Ιντλίμπ και τελικά σε άλλες χώρες, τόνισε ο Κουκ.


"Ως αποτέλεσμα αυτής της αδράνειας θα έχουμε νέα πανδημία, για την οποία θα φέρουν την ηθική ευθύνη οι μεγάλες δυνάμεις προκαλώντας χιλιάδες θανάτους στη Συρία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη που δεν θα έπρεπε να συμβούν", κατέληξε ο ίδιος.

 
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία αλλά και τη Λιβύη και η μη παρέμβαση του ΟΗΕ, αποτελεί όνειδος για την ανθρωπότητα, διότι απέδειξε ότι κανένας οργανισμός δεν μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά όταν υπάρχουν συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: