Πρόσθεσε
δε πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν
δικαίωμα στις φυσικές αυτές πηγές που βρέθηκαν στον νότο τότε πρέπει να
συζητηθεί το σενάριο των δύο κρατών.
Έπειτα από ενημέρωση που είχε το βράδυ της Τρίτης από τον υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι "την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή το κοινό κράτος που ιδρύθηκε το 1960 δεν το κατέλυσαν η τουρκική Δημοκρατία” αλλά οι εκπρόσωποι της τότε ελληνικής χούντας στο νησί".
"Τώρα αν αναφέρεται κανείς στην ύπαρξη ενός τέτοιου κράτους, είτε ως φανταστικό είτε ως πραγματικό, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Αυτή την διεθνή νομική πραγματικότητα πρέπει να την αποδεχτούν όλοι", δήλωσε.
"Προειδοποιήσαμε τη διεθνή κοινότητα και τις διεθνείς εταιρείες ενέργειας. Τους προειδοποιήσαμε ότι σε αυτές τις πηγές έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι. (...) Η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε συνεχώς προσπάθειες να εκμεταλλευθεί μονομερώς αυτές τις πηγές και να έχει μονοπώλιο δικαιωμάτων" σημείωσε.
"Περιμέναμε με υπομονή να ωριμάσουν αυτά, να βρεθεί λύση του Κυπριακού διά των διαπραγματεύσεων και να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Και μάλιστα κάναμε μια μεγάλη χειρονομία.
Είπαμε ότι το νερό που θα φτάσει από την
Ανατολία με αγωγό μπορεί να δοθεί και στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Δηλαδή εμείς ενώ είπαμε ότι μπορούμε να μοιραστούμε το καθαρό νερό που
μας ανήκει χωρίς να περιμένουμε κανένα αντάλλαγμα, εκείνοι ισχυρίστηκαν
ότι μόνο εκείνοι μπορούν να εκμεταλλευτούν και να εξορύξουν το φυσικό
αέριο και τις πηγές ενέργειας στις οποίες έχουν δικαιώματα και οι
Τουρκοκύπριοι" ανέφερε.
"Φειδωλή" αντίδραση από ΗΠΑ
Στο μεταξύ, στη γνωστή τοποθέτηση για την υποστήριξη από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της, αλλά και στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, επιμένει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποφεύγοντας οποιοδήποτε άλλο σχολιασμό των τελευταίων εξελίξεων με τις τουρκικές παραβιάσεις.
Σε ερώτηση αν έχει δεχθεί η αμερικανική κυβέρνηση αίτημα από την κυπριακή για να σταματήσουν οι τουρκικές παραβιάσεις σε βάρος της Κύπρου, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος, Μαρί Χαρφ, δεν ήταν σε θέση να απαντήσει.
"Όπως δηλώνουμε πάντα, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Αυτή προφανώς είναι η πολιτική μας για μεγάλο διάστημα", είπε η κ. Χάρφ.
Κληθείσα να
σχολιάσει δήλωση του κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι αυτό που
συμβαίνει στην Κύπρο είναι μια άλλη εισβολή της Τουρκίας σε βάρος της
νήσου, δήλωσε άγνοια για την τοποθέτηση.
Αρνητικά απάντησε στην έδρα του ΟΗΕ ο εκπρόσωπος του ΓΓ Στεφάν Ντουζάρικ, όταν ρωτήθηκε από τουρκάλα δημοσιογράφο αν υπάρχει αντίδραση για στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγει η Κύπρος με τη Ρωσία και το Ισραήλ.
Ερωτηθείς για την επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου προς το ΓΓ, είπε πως δεν γνωρίζει.
Πηγή: Φιλελεύθερος, ΚΥΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου