Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Οι εξτρεμιστές-Ισλαμιστές σύνδεσμοι Βιέννης & Σεράγεβο, του Ιωάννη Μιχαλέτου

tled-1

 
Ioannis_Michaletos
  Ιωάννη Μιχαλέτου
Στη Βιέννη κατοικοεδρεύουν εδώ και έτη μέλη ακραίων Ισλαμιστικών οργανώσεων Βοσνίων-Μουσουλμάνων που έχουν παίξει σημαντικότατο ρόλο,τόσο στη διάδοση των ιδεών τους σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, όσο και στην ενίσχυση Μεσανατολικών οργανώσεων μέσω προπαγάνδας, στρατολόγησης, οικονομικής ενίσχυσης και ως Τζιχαντιστές στα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ.

12226
Nejad Balkan


Γνωστός και ως "Nedzad Balkan" & "Ebu Muhammed", ο εγκέφαλος τρομοκρατικής επίθεσης προ ετών στην πόλη Bugojno της Βοσνίας. Είναι ο ηγέτης του τζαμιού Σαχάμπα της Βιέννης και ο χρηματοδότης ακραίων οργανώσεων στο Σαντζάκ (Ράσκα) της Σερβίας  

Σπούδασε στο ισλαμικό πανεπιστήμιο της Μεδίνα της Σαουδικής Αραβίας και για έτη βρισκόταν στο τζαμί al-Tawhid της Βιέννης προτού αποχωρήσει και δημιουργήσει τη δική του ομάδα.Μεταξύ 2003-2007 συμμετείχε σε συμπλοκές με Σέρβους στη Βοσνία και εν τέλει ξαναγύρισε στη Βιέννη. 

Η σημασία του ιδίου είναι οι διασυνδέσεις του με διαφορετικές ακραίες ομάδες ανά τα Βαλκάνια,όλες εκ των οποίων ερευνώνται την παρούσα φάση από τις εισαγγελικές αρχές της Σερβία, Κοσόβου, Αλβανία και Βοσνίας ως εμπλεκόμενες στη στρατολόγηση μαχητών για τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στο Ιράκ,Συρία και Λίβανο.





Κυριότεροι σύνδεσμοι




Untitled-1
Mirsad Bektasevic



Το 2005 ο τότε 19χρονος Bektasevic, με Σουηδική υπηκοότητα συνελήφθη στη Βοσνία καθόσον προετοίμαζε βομβιστική επίθεση στη Βρετανική πρεσβεία.
Καταδικάστηκε σε 15ετή κάθειρξη, αλλά σύντομα μεταφέρθηκε για την έκτιση της ποινής του στη Σουηδία, όπου και αποφυλακίστηκε το 2011.

Ο Bektasevic, γνωστός με τα ψευδώνυμα "Maximus" & "Abu Imad As-Sanjaki",διατηρούσε επαφές με επιτελικά στελέχη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, όπως τον "al-Zarqawi" και επιπλέον διακινούσε λαθραίο οπλισμό στα Βαλκάνια προς Ισλαμιστικές οργανώσεις,ενώ σε συνεννόηση με πυρήνες στην Ευρώπη προετοίμαζε επιθέσεις στη Βρετανία και στη Δανία. 


Την παρούσα περίοδο βρίσκεται στη Συρία ,ενώ πρόσφατα στο λογαριασμό του στο φειςμπουκ διατύπωσε την άποψη περί ολικής σφαγής όλων των Εβραίων από το Ισλαμικό κράτος καθώς και στην επιθυμία για επιθέσεις σε χώρες της Ευρώπης.


Ο "Abdul Basit" γνωστός και ως  "Isaac Meyer" και "Abdul Basit Abu Lifa" είναι ο σύνδεσμος του Bektasevic στη Δανία.Παρόλο που συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 7 έτη φυλάκισης το 2007 για προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης, ήδη από το 2010 ήταν ελεύθερος και έκτοτε έχει επιτεθεί σε ένα Παλαιστίνιο "μετριοπαθή", όπως και συμμετέχει ενεργά στη στρατολόγηση εθελοντών,καθώς και σε έντονη προπαγάνδα για το ξεσηκωμό Βαλκάνιων Μουσουλμάνων. 


Ο "Bajro Ikanovic", έτερος της προαναφερόμενης ομάδος, καταδικάστηκε το 2007 σε 8 έτη φυλάκισης, αλλά ήδη από το 2010 ήταν αποφυλακισμένος.Περιττό να αναφερθεί ότι βρίσκεται στη Συρία στις τάξεις των τρομοκρατών.

Abdulah Handzic

Abdulah Handzić 


Μαζί με τους συνεργάτες του (Rijad Rustempasić, Muhamed Meco, Edis Velić), ενώ συνελήφθησαν προ ετών στη Βοσνία καθότι προετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις, αφέθηκαν ελεύθεροι και μάλλον βρίσκονται στη Συρία ή το Ιράκ επί του παρόντος.







Kelimetul Haqq


Ομάδα που συνδέεται με όλους τους προαναφερθέντες και με σημαίνοντα ρόλο στην εξάπλωση τρομοκρατικών ιδεολογιών στα Βαλκάνια με έμφαση τη Βοσνία και το Σάντζακ. Διατηρεί την ιστοσελίδα kelimetul-haqq.org και είναι βασικός προπαγανδιστής της αποστολής "εθελοντών τζιχαντιστών" στη Μέση Ανατολή.
Συνεργάζεται με έτερη ιστοσελίδα την  el-tewhid.com.



018192
Muhamed Rustempasic 



Το 2009 συνελήφθη από τις αρχές της Βοσνίας καθόσον διακινούσε λαθραίο οπλισμό από την Αυστρία και τη Γερμανία προς ομάδες ακραίων της Βοσνίας με στόχευση να χτυπήσουν τις διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις της περιοχής (EUFOR). 


Ταυτόχρονα συνελήφθη και ο αδερφός του Rijad Rustempasic, καθώς και τρία άλλα μέλη της ομάδος οι "Muhamed Meco", "Abdulah Handzic" και "Edis Velic". 

Οι τελευταίοι ήταν παλαιότερα μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης El-Mujahid που έδρασε στους πολέμους της δεκαετίας του '90. Μετέπειτα μετέβησαν στη Σαουδική Αραβία, στην Ιορδανία και πολέμησαν και στη Τσετσενία ενάντια των Ρώσων. Εν τέλει με συνοπτικές διαδικασίες αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι και την παρούσα περίοδο βρίσκονται σε Συρία-Ιράκ. 



Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Rustempasic είχε συλληφθεί ξανά με τις ίδιες κατηγορίες το 2004 και είχε αφεθεί ελεύθερος ενώ το 1998 είχε ανατινάξει μια Καθολική εκκλησία, καθώς και μεταξύ 1997-2008 είχε οργανώσει αρκετές επιθέσεις εναντίον τόσο Σέρβων όσο και Κροατών.  
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: