Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Επεισόδιο νότια του Καστελόριζου: Ντροπιαστική ελληνική φυγομαχία...


 ΩΣ ΠΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΘΑ ΔΙΝΟΥΝ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗΣ;
Ενα δραματικό επεισόδιο το οποίο εξελίχθηκε εξαιρετικά αρνητικά για τα εθνικά συμφέροντα σημειώθηκε την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου στην θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου (νήσος Μεγίστη) και απεκρύβη από την ελληνική κυβέρνηση.


Το επεισόδιο ξεκίνησε και εξελίχθηκε εντός της ελληνικής αρμοδιότητες περιοχής έρευνας και διάσωσης και βέβαια επάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως αυτή έχει προσδιορίζεται από τις συντεταγμένες που είχαν επιδοθεί στο νορβηγικό ερευνητικό πλοίο Malene Ostervold το οποίο διενεργούσε σεισμικές έρευνες για λογαριασμό της τουρκικής κυβέρνησης το Νοέμβριο του 2008.

Πριν από εννέα ημέρες και ενώ είχε ήδη εκδοθεί η NAVTEX για την διενέργεια ερευνών του τουρκικού ερευνητικού πλοίου "Barbaros" νότια-νοτιοανατολικά της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ φυσικά, το υπό αμερικανική σημαία φορτηγό πλοίο ΜΑΧ ακινητοποιήθηκε λόγω μηχανικής βλάβης νότια του Καστελόριζου σε μία δραματική συγκυρία.

Λες και κάποιος είχε στήσει το όλο σκηνικό.... 

Το σήμα κινδύνου ήρθε 20 μίλια νότια από το ελληνικό νησί, η Αθήνα εξέδωσε σχετική ΝΟΤΑΜ για επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, αλλά η Αγκυρα αποδείχθηκε "πιο γρήγορη" και επέφερε τεράστιο πλήγμα στα εθνικά συμφέροντα αφού η κυβέρνηση αποδείχθηκε ανίκανη να αντιδράσει και να υπερασπίσει την τον έλεγχο που ασκεί η ελληνική διοίκηση σε αυτή την περιοχή.

Ελεγχος που της έχει ανατεθεί από διεθνείς οργανισμούς.
Η τουρκική Αεροπορία καιε το Ναυτικό σε συνεργασία με την Ακτοφυλακή, αντέδρασαν ακαριαία και "σφράγισαν" την περιοχή με μαχητικά και πολεμικά πλοία. 

Κανένα ελληνικό ιπτάμενο μέσο δεν πλησίασε το αμερικανικό πλοίο παρά τη NOTAM που είχε εκδοθεί (προφανώς κατόπιν εντολής από το ΕΚΣΕΔ που εκτελούσε εντολές της κυβέρνησης) και φυσικά και κανένα πλωτό μέσο. 

Αποδειχθήκαμε σε δεθνές επίπεδο ανίκανοι να προστατέψουμε αυτό που διατεινόμαστε ότι μπορούμε να εποπτεύσουμε.

Το αποτέλεσμα ήταν στην "αποστειρωμένη" περιοχή να σπεύσει ανενόχλητο το τουρκικό πλοίο έρευνας και διάσωσης ανοικτών θαλασσών TCGS YASAM, το οποίο ρυμούλκησε ανατολικότερα στο τουρκικό λιμάνι Finike το αμερικανικό φορτηγό.

Αλλά η Αγκυρα δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτή την ενέργεια, αλλά η τουρκική Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών διαμαρτυρήθηκε στην Ελλάδα γιατί εξέδωσε ΝΟΤΑΜ! 

Δηλαδή γιατί τόλμησε να ασκήσει ένα δικαίωμά της σε μία περιοχή αρμοδιοτητάς της και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.  

Και όλα αυτά μόλις τέσσερις ημέρες μετά την συμφωνία Ελλάδος-Κύπρου για δημιουργία ενιαίου χώρου έρευνας και διάσωσης που υπογράφηκε στις 13 Οκτωβρίου και την οποία η Αγκυρα την κουρέλιασε αμέσως μετά.

Το επεισόδιο είναι τεράστιας πολιτικής σημασίας και μόνο το γεγονός ότι απεκρυβη, λέει πολλά.

Από ελληνικής πλευράς είχαμε αδυναμία αντίδρασης και υπεράσπισης κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιωμάτων ελέγχου σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή για τα εθνικά συμφέροντα. 

Στην πράξη κουρελιάστηκε και ο Ενιαιος Χώρος Ερευνας και Διάσωσης, ο οποίος προϋποθέτει φυσικά να υπάρχει η πολιτική βούληση και τα μέσα για την εφαμρογή του.

Η Αγκυρα με την επιχείρηση αυτή κύκλωσε και "στραγγάλισε" επιχειρησιακά το Καστελόριζο.

Η ελληνική άσκηση "Αετός Β' 2014" που διεξήχθη στην ίδια ακριβώς περιοχή νότια-νοτιοανατολικά του Καστελόριζου και την οποία που αποκάλυψε πάλι το defencenet.gr την περασμένη Δευτέρα 20/10 ήταν απλά μία σπασμωδική κίνηση, μια "πιστολιά στον αέρα".

Τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν και το σενάριο της άσκησης έπρεπε να εφαρμοστούν την ώρα που η Αγκυρα "σφράγιζε" με μαχητικά και πλοία την περιοχή και ότι κατόπιν εορτής.

Ποια είναι η απάντηση σε όλα αυτά από την κυβέρνηση; Βάζουν κονδυλοφόρους-πορκουάδες να γράφουν και να σπικάρουν ότι "Δεν είναι ώρα να συγκρουστούμε με την Τουρκία"... 

Λες και η ιστορία θα περιμένει 50 ή 100 χρόνια την Ελλάδα να "ετοιμαστεί" για να συγκρουστεί με την Τουρκία. 

Ή η Ιστορία περίμενε τον Ι.Μεταξά να ολοκληρώσει την πολεμική του προπαρασκευή πριν οι Ιταλοί ορμήσουν στην Ελλάδα. 

Μάλλον στα πολιτικά γραφεία της πλέον ανίκανης και διεφθαρμένης ελίτ στην ελληνική ιστορία μέχρι σήμερα, θεωρούν ότι έχουν χάσει τον πόλεμο πριν καν τον ξεκινήσουν. Και παίρνουν στο λαιμό τους ολόκληρη τη χώρα...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: