Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Σε επιφυλακή οι συστοιχίες ΜΜ-40 Exocet στην Κύπρο - Επιτηρούν τα τουρκικά πολεμικά

EXOCET
Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ "ΑΠΑΝΤΗΣΗ" ΤΗΣ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι μονάδες που επανδρώνουν τις συστοιχίες των βλημάτων επακτίου αμύνης ΜΜ-40 Exocet στην Κύπρο, μετά τις τουρκικές κινήσεις στα βυθοτεμάχια νότια και νοτιοανατολικά εντός της κυπριακής ΑΟΖ.



Οι κινητοί εκτοξευτές είναι διασπαρμένοι σε διάφορα σημεία της νότιας Κύπρου και ακόμα και αυτή την στιγμή οι μονάδες τους βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένη επιφυλακής.

Εχουν ακτίνα δράσης περί τα 75 χλμ. και καθ'όλη την διάρκεια του πλου των τριών πολεμικών του τουρκικού Ναυτικού, τουλάχιστον ένας καταδείκτης της Ναυτικής Διοίκησης της Εθνοφρουράς βρισκόταν σε κατάσταση ετοιμότητας στοχοποίησης.


Οι κυπριακές συστοιχίες επάκτιας άμυνας MM-40 Exocet (24 πύραυλοι συνολικά) αγοράστηκαν από την Εθνική Φρουρά το 1994 επί Γλαύκου Κληρίδη λίγο μετά την αγορά των αντίστοιχων ελληνικών συστοιχιών του ίδιου όπλου.


Ο Exocet ακόμα και στην έκδοση του Block 1 όπως τα βλήματα που εξοπλίζουν τα  σε πολύ χαμηλό ύψος 2 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (sea skimming)  μέχρι να πλησιάσει το βρεθεί πλησίον του στόχου.


Συγκεκριμένα, και σε ότι αφορά την καθοδήγηση του ο πύραυλος εκτοξεύεται και κατευθύνεται προς το στόχο βάσει αδρανειακού συστήματος ναυτιλίας (INS) , και όταν φτάσει σε μικρή  απόσταση από την προκαθορισμένη εκτιμώμενη περιοχή του στόχου, χωρίς πρακτικά να έχει εντοπιστεί, τότε και μόνο ενεργοποιεί τον ενεργό αισθητήρα του εντοπίζοντας και κλειδώνοντας το στόχο, αφήνοντας έτσι τα ελάχιστα δυνατά περιθώρια αντίδρασης.


Αυτό γιατί η κατεύθυνση μέσω του INS είναι εντελώς παθητική διαδικασία δεν εκπέμπει δηλαδή κανένα Η/Μ ίχνος (οπότε και δεν μπορεί ναν εντοπιστεί από συστήματα ESM) ενώ επιπρόσθετα δεν εξαρτάται από εξωτερικούς αισθητήρες όπως για παράδειγμα εάν είχε καθοδήγηση μέσω GPS.

Ακόμα και στην περίπτωση που ο στόχος προλάβει να ενεργοποιήσει τα συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών (ECM), ο πύραυλος «κλειδώνει» στην τελευταία θέση του στόχου και, υπολογίζοντας την προβλεπόμενη μελλοντική του θέση με βάση την τελευταία γνωστή πορεία και ταχύτητα, εκτελεί την αποστολή του.


Στο χάρτη απεικονίζονται τρεις τυχαίες θέσεις των συστημάτων Exocet στις νότιες ακτές της ελεύθερης Κύπρου και η  εμβέλειά τους.








Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: