Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΕΛΝΕΙ ΔΥΟ C-130 (UPD) ΕΚΤΑΚΤΟ: Αγνοείται αεροσκάφος στην Κύπρο - Χάθηκε 15 χλμ. από τουρκική φρεγάτα - Φόβοι για κατάρριψη από τους ΤούρκουςΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΟΤΙ ΗΤΑΝ DRONE ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΕΡΡΙΨΑΝ;

TurkGeliboluMissile
Ένοχη σιωπή από την Τουρκία για την πτώση του αεροσκάφους δίπλα από την τουρκική φρεγάτα

Ένοχη σιωπή τηρεί η Τουρκία στο ζήτημα της πτώσης (;) του δικινητήριου αεροσκάφος Diamond DA42 σε απόσταση μερικών μιλίων από την τουρκική φρεγάτα «TCG Gelibolu» (F-493) που βρίσκονταν παράνομα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ συνοδεύοντας το ερευνητικό σκάφος «Barbaros».

Τη στιγμή που τέθηκαν σε συναγερμό και ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό του δικινητήριου αεροσκάφους τα κέντρα έρευνας και διάσωσης τριών χωρών, της Κύπρου απ’ όπου απογειώθηκε το Diamond DA42 με τους δύο επιβαίνοντες, του Λιβάνου όπου είχε προορισμό και του Ισραήλ, προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι η Τουρκία δεν ασχολήθηκε καν με το περιστατικό.

Δεν εξέδωσε ούτε μία ανακοίνωση που να αφορά στο συμβάν, παρ’ ότι πλοία της Άγκυρας βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από τον τόπο του… εγκλήματος, δεν έχει καταγραφεί κίνηση των τουρκικών σκαφών όσον αφορά στην έρευνα και διάσωση του αεροσκάφους (οι Τούρκοι δεν αφήνουν τέτοιες ευκαιρίες να πέσουν κάτω, όπως κάνουν στο Αιγαίο) και η είδηση, μέχρι και χθες αργά το βράδυ, δεν υπήρχε πουθενά στα τουρκικά ΜΜΕ.

Όλα αυτά είναι τυχαία; 

Μπορεί ναι μπορεί όμως και όχι. Για ορισμένους, και όχι άδικα, είναι στοιχεία που ενισχύουν την εκδοχή το αεροσκάφος να μην κατέπεσε λόγω κάποιας μηχανικής βλάβης, αλλά να καταρρίφθηκε από τουρκικό πύραυλο.

Απαντήσεις θα δώσουν σίγουρα τα συντρίμμια όταν ανελκυστούν και οι εικόνες από τους δορυφόρους που είναι στραμμένοι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης δυνάμεων από τη Ρωσία, το Ισραήλ και την Τουρκία.

Έως τότε, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η τουρκική φρεγάτα «TCG Gelibolu» (F-493) κλάσης O.H.Perry βλέποντας ένα άγνωστο ίχνος να πλησιάζει προς το μέρος της να το εξέλαβε ως εχθρικό drone και να το κατέρριψε.

Τα τουρκικά πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το «Barbaros» σε μία πρόκληση άνευ προηγουμένου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ που θυμίζει τα Ίμια, αντιλαμβάνονται πλήρως πως οι κινήσεις τους είναι εχθρικές. Αυτό αυτομάτως τα θέτει σε θέση άμυνας.

Εικάζεται πώς η τουρκική φρεγάτα μπορεί να «κάλεσε» το αεροσκάφος μέσω ασυρμάτου να δώσει στοιχεία πορείας και όταν ο χειριστής δεν απάντησε να το κατέρριψαν ή απλά να πέρασαν το μικρό αεροσκάφος ως μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό και να το κατέρριψαν.

Η στάση της Άγκυρας έως τώρα δείχνει πώς θέλει κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ ενισχύοντας τη στρατιωτική της παρουσία, στέλνοντας πολεμικά πλοία κοντά στις πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου και βάζοντας το «Barbaros» να κάνει βόλτες μέσα στα «οικόπεδα 2 και 3» και μέχρι της κυπριακές ακτές.

Οι τουρκικοί "τσαμπουκάδες" γίνονται μάλιστα μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ την ώρα που διεξάγονται ασκήσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ και εκτελούνται ρωσικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά. η Άγκυρα θεωρεί την Κυπριακή ΑΟΖ ως "τσιφλίκι" της και δεν διστάζει να στέλνει φρεγάτες, όπως η «TCG Gelibolu» (F-493) να "αλωνίζουν" εντός αυτής.

Οι φρεγάτες κλάσης G έχουν υποστεί ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού το οποίο περιελάμβανε την μετασκευή ενός τουρκικού ψηφιακού συστήματος διαχείρισης μάχης που ονομάζεται GENESIS (Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi). Το σύστημα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από κοινού από το Τουρκικό Ναυτικό και την Havelsan. Το πρώτο αναβαθμισμένο πλοίο παραδόθηκε το 2007 και το τελευταίο το 2011.
Η TCG Gelibolu (F 493) κλάσης O.H.Perry λέγεται πλέον κλάσης "G" λόγω της τοποθέτησης του εγχώριου προηγμένου συστήματος διαχείρισης μάχης GENESIS της ASELSAN το οποίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά και ικανότητες:
   -Ανοικτή αρχιτεκτονική
    -Ικανότητα εντοπισμού περισσότερων από 1.000 στόχων τακτικής
    -Σύγχρονη ψηφιακή σύντηξη δεδομένων αισθητήρων
    -Αυτόματη εκτίμηση απειλής
    -Ευκαιρίες πολλαπλής εμπλοκής Όπλων
 
Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού την μετέτρεψε στο καλύτερα εξοπλισμένο πλοίο αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο αφού υπέστη:

    -Προσθήκη 8 κελιών με τετραπλούς εκτοξευτές Mk-41 VLS για Evolved Sea Sparrow, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης Mk-92
    -Μετασκευή ενός νέου προηγμένου SMART-S Mk2 3D ραντάρ έρευνας αέρος προς αντικατάσταση του AN/SPS-49
    -Προσθήκη ενός νέου μεγάλης εμβέλειας sonar που προσέδωσε στο πλοίο υψηλές ανρυποβρυχιακές δυνατότητες

Ο επαναγεμιζόμενος εκτοξευτής κάθετης εκτόξευσης Mk-41 VLS έχει τοποθετηθεί μπροστά από τους εκτοξευτές Mk.13.
Επίσης έχει τροποποιηθεί το σύστημα προσγείωσης στην πρύμνη του πλοίου έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει το ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο S-70B Seahawk.
Γενικά ο οπλισμός του σκάφους είναι ενυτπωσιακός:
Τύπος:Φρεγάτα
Εκτόπισμα:4.100 τόνοι (4.166 t) με πλήρες φορτίο
Μήκος:135,6 m (444 ft 11 in)
Πλάτος:13,7 m (44 ft 11 in)
Βύθισμα:6.7 m (22 ft 0 in)
Κινητήρας:2 × GE LM 2500 αεριοστρόβιλοι , 41.000 hp (31 MW)
1 έλικα και 2 × έλικες
Ταχύτητα:30 κόμβοι (56 χλμ/ώρα? 35 μίλι/ώρα)
Εύρος:5.000 ναυτικά μίλια (9.300 χιλιόμετρα) σε 18 kn (33 km / h)
Πλήρωμα:222 (19 αξιωματικοί, 203 άνδρες)
Αισθητήρες και
συστήματα επεξεργασίας:
Combat Σύστημα Διαχείρισης: GENESIS (Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi) [1]
Ραντάρ Αναζήτηση:SMART-S Mk2
Οπλισμός:1 × Mk 15 Phalanx CIWS
1 × Oto Melara 76 χιλιοστά DP όπλο
8 × Harpoon
32 × SM-1MR
32 × ΕSSM με εκτοξευτές Mk-41 VLS (4 πυραύλους ESSM ανά κάνιστρο MK-41 με τη χρήση τετραπλών κάνιστρων MK25 Quadpack, με 8 κελιά)
Αεροσκάφη που φέρονται:1 × S-70B Seahawk ή AB-212 (ASW / ASuW / EW)
Φαίνεται πώς η Τουρκία βάζει το φιτίλι στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτό δείχνουν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και κανείς δεν ξέρει πότε και πόσο μεγάλη θα είναι η... έκρηξη.

 
(Ανανέωση 23:28) Τραγική κατάληξη φαίνεται να είχε η πτήση του δικινητήριου Diamond DA42, με δύο επιβαίνοντες, το οποίο χάθηκε από τα ραντάρ του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Λευκωσίας, ενώ βρισκόταν γύρω στα 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λάρνακας.

Μετά απο συντονισμένη έρευνα διάσωσης στην οποία συμμετείχαν εκτός απο την Κύπρο, το Ισραήλ και ο Λίβανος, εντοπίστηκαν συντρίμμια περίπου 40 ναυτικά μίλια από τη Λάρνακα.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αγνοείται από τα ραντάρ μικρό αεροσκάφος το οποίο πετούσε στα ανοιχτά της Κύπρου και εκφράζονται υπόνοιες ότι καταρρίφθηκε από τουρκική φρεγάτα η οποία πιθανόν να το θεώρησε εχθρικό στόχο.

Το αεροσκάφος πετούσε σε απόσταση 15 χλμ. από την τουρκική φρεγάτα TCG Gelibolu (F 493) κλάσης O.H.Perry και 40 χλμ. από το ερευνητικό σκάφος "Barbaros".

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται κάνουν λόγο για ένα Κύπριο πολίτη και έναν Λιβανέζο.

Με τον υπουργό Άμυνας της; 

Κάρπου να σπεύδει στο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και πλωτά και ενάερια μέσα έχουν τεθεί σε πλήρη συναγερμό.

Μάλιστα η είδηση έχει ήδη επιβεβαιωθεί από τις αρμόδιες αρχές των δύο αεροδρομίων.

Στο μεταξύ, ελικόπτερα κάνουν έρευνες σε μια προσπάθεια εντόπισης του εκπαιδευτικού αεροσκάφους, ενώ, σύντομα αναμένεται ανακοίνωση από το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης.
Ένα ελικόπτερο AW-139 έχει αποστείλει η Κύπρος μαζί με δύο περιπολικά σκάφη της Ακτοφυλακής, ενώ το Ισραήλ έχει αποστείλει 2 C-130.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε επαγρύπνιση - παρακολούθηση. 

Ο Αρχηγός της Ε.Φ ενημερώνεται ανελλιπώς ενώ βρίσκεται ήδη στο γραφείο του
Και ο Λίβανος συμμετέχει στην έρευνα για εντοπισμό του μικρού εκπαιδευτικου αεροσκάφους με ένα C-130.

Το μικρό εκπαιδευτικό αεροσκάφος με δύο επιβαίνοντες, αναχώρησε γύρω στις 19:00 το βράδυ από τον αερολιμένα Πάφου με κατεύθυνση το Λίβανο.

Λίγο πριν τις 19:00, ενώ πετούσε στα 45 ναυτικά μίλια νοτίως του Κάβο Γκρέκο, το αεροσκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου. 

Λίγα λεπτά αργότερα ανέφερε ότι υπήρξε μηχανικό πρόβλημα το οποίο επιδιορθώθηκε. 

Ωστόσο, στη συνέχεια και ξαφνικά  το δικινητήριο έπαψε να εκπέμπει σήμα και ενώ είχε πλησιάσει την τουρκική φρεγάτα TCG Gelibolu (F 493) στα 15 μίλια.

Το αεροσκάφος, χάθηκε από τα ραντάρ της Πολιτικής Αεροπορίας 45 ΝΜ Νότια της Λάρνακας. Αμέσως, ενημερώθηκε το ΚΣΕΔ, το οποίο οργάνωσε την επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν αεροναυτικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ στο πλαίσιο της συμφωνίας Ερευνας-Διάσωσης μεταξύ των δύο κρατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν βρεθεί συντρίμμια, ακόμη όμως δεν είναι επιβεβαιωμένο εάν ανήκουν στο αεροσκάφος. 

Νεότερες πληροφορίες μόλις γίνουν διαθέσιμες.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: