Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Βενιζέλος: Στέλνουμε φρεγάτα και υποβρύχιο στην Ανατολική Μεσόγειο

newego_L-9
«Η ΑΟΖ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»
Η τουρκική προκλητικότητα και η προφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην κυπριακή ΑΟΖ ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.


Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τη συζήτηση πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική και τόνισε:
 «Και βεβαίως υπάρχει πλήρης συντονισμός και ανάλυση και σχεδιασμός σε βάθος, με απόλυτη ψυχραιμία, με βάση αναφοράς το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα το δίκαιο της θάλασσας».

Για μας, η ύπαρξη, η διεθνής νομική προσωπικότητα, η εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας- επισήμανε- είναι η βάση για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, όχι μόνο της ελληνοκυπριακής αλλά και της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αυτό πρέπει να γίνει απολύτως αντιληπτό από τουρκικής πλευράς.


Σε ερώτηση αν η Ελλάδα στέλνει στην περιοχή πολεμικά πλοία, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα- μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ από τις αρχές της δεκαετίας του '50. 

Είμαστε πάνω από 62 χρόνια μέλος του ΝΑΤΟ. 

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της και μετέχει σε διεθνείς αποστολές. 

Υπάρχουν διεθνείς αποστολές του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου στις οποίες μετέχει η Ελλάδα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο ή με την επιχείρηση στη Μεσόγειο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Άρα, υπάρχει σταθερή ναυτική παρουσία της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή. 

Αυτό γίνεται για τους λόγους που είπα και είναι μια πραγματικότητα την οποίαν όλοι πρέπει να τη λάβουν υπόψη τους».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει πολύ σημαντική συμμετοχή της Ελλάδας στην αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο και μας ζητήθηκε από πλευράς ΟΗΕ, λόγω και της κρίσης στην περιοχή, να έχουμε αναβαθμισμένη παρουσία σε επίπεδο ενδεχομένως (με την παρουσία) φρεγάτας και μετέχουμε στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ με υποβρύχιο».


Βενιζέλος: Στέλνουμε φρεγάτα και υποβρύχιο στην Ανατολική Μεσόγειο

Επισήμανε ότι «οι συνεργασίες μας και όλες μας οι πρωτοβουλίες είναι πρωτοβουλίες πολιτικο- διπλωματικές που στοχεύουν στη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. 

Όλοι πρέπει να το έχουν αυτό υπόψη τους, όλες οι χώρες πρέπει να έχουν ως μόνο στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης. 

Αυτό είναι και το μήνυμα μου προς την τουρκική πλευρά».

Σε παρατήρηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν λόγο για θαλάσσια διαφορά στην Κύπρο, ο κ. Βενιζέλος απάντησε «δεν υπάρχει καμιά θαλάσσια διαφορά».

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις στην Άγκυρα, του Ειδικού Συμβούλου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, κ. Άιντε σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «ο κ. Άιντε είναι ένας πάρα πολύ σοβαρός πολιτικός και ένας εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ που μπορεί να παίξει πολύ θετικό ρόλο στο Κυπριακό. 

Θα μου επιτρέψετε να ακούσω τις απόψεις του από τον ίδιο, στην επίσκεψη που θα κάνει στις 5 Νοεμβρίου στην Αθήνα».

Πρόσθεσε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι να τονίσουμε πως δεν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στην κρίσιμη περιοχή. Δεν διεκδικεί η Τουρκία δική της ΑΟΖ εκεί.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή είναι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Άλλωστε, η Τουρκία επικαλείται "σύμβαση" της με το ψευδοκράτος, δεν επικαλείται δικά της εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. 

Οι δε υδρογονάνθρακες είναι κατά τη γνώμη μου ένα πρόσθετο κίνητρο και μέσο για μια λύση επωφελή για όλους τους Κυπρίους και για τις δύο κοινότητες».

Ερωτηθείς πώς μπορεί η Ελλάδα να συμβάλει στο αίσθημα ασφάλειας των Κυπρίων, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη πολύ σημαντική συμφωνία για την Έρευνα και τη Διάσωση που ενώνει το FIR Λευκωσίας με το FIR Αθηνών, ενώνει τους θαλάσσιους χώρους που αντιστοιχούν στα δύο αυτά FIR.
«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική κίνηση. 

Επίσης, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η Ελλάδα με την Κύπρο, στο πλαίσιο και της ΕΕ αλλά κυρίως της κοινής εθνικής πολιτικής, κάνουν όλα όσα πρέπει να κάνουν για να μην υπάρχει κανένα αίσθημα αβεβαιότητας και ανασφάλειας» τόνισε.

Επίσης, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη συζήτησαν για την οργάνωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, την άλλη βδομάδα και για την συνεδρίαση των αρχηγών των κυπριακών κομμάτων με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και του ιδίου.

Στη συνάντηση Βενιζέλου- Αναστασιάδη συζητήθηκε και ο σχεδιασμός της τριμερούς Συνόδου Κορυφής στο Κάιρο, στις 8 Νοεμβρίου, που είναι η πρώτη παρομοίου επιπέδου συνάντηση. 

«Αντιλαμβάνεστε τη σημασία που έχει η κίνηση αυτή για την περιοχή, για την περιφερειακή σταθερότητα εν μέσω κρίσεων και φυσικά μας απασχόλησε κυρίως η ανάλυση της κατάστασης που υπάρχει στην Κύπρο, στην περιοχή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: