Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Μήνυμα σε Τουρκία από Κύπρο, Ελλάδα, Αίγυπτο

kupros-trimeris-sunantisi-ton-ypeks-kuprou-elladas-kai-aiguptou-benizelos-kasoulidis-soukri
Μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.
 
Την ίδια στιγμή, ανέφεραν ότι η τριμερής συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον άλλης χώρας, αλλά αποτελεί πόλο έλξης για όλα τα κράτη που επιθυμούν να συνεργαστούν για την προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Αναλυτικότερα, κοινό μέτωπο για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δημιουργούν Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος και καλούν την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σημείωσε: «Καλούμε από κοινού όλα τα κράτη να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας».
 
Παράλληλα, κάλεσαν την Τουρκία να διακόψει όλες τις αυθαίρετες σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και ν’ αποφύγει οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα στο μέλλον.

 
Κληθείς ν’ απαντήσει τί προτίθενται να πράξουν για να τερματιστούν οι τουρκικές παρανομίες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Ιωάννης Κασουλίδης επέλεξε τη διπλωματική οδό: «Ορισμένα πράγματα λέγονται, άλλα δεν λέγονται. Ότι θέλαμε να σάς πούμε, σάς το είπαμε», ανέφερε.
 
Κασουλίδης, Βενιζέλος και Σούκρυ ανέφεραν ότι η συνεργασία των τριών κρατών εδράζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.

 
Ο Sameh Shoukry, υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου ανέφερε ενδεικτικά: «Είναι επιθυμία μας, να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την τριμερή συνεργασία και να γίνουμε μοντέλο στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα προωθεί στην περιοχή τις αξίες της σταθερότητας και της ειρήνης».
 
Η τρίτη τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου και η πρώτη που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα για τη Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών των τριών κυβερνήσεων που θα γίνει στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου.

 
Οι τρεις Υπουργοί υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα του τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: