Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Το τελευταίο επεισόδιο της ελληνοτουρκικής διένεξης

grtrcypisr
…το πρώτο μιας άλλης μεγαλύτερης
του Κίμωνα Γεωργακάκη
Κατά τα φαινόμενα στην Κύπρο και το Αιγαίο θα παιχτεί το τελευταίο επεισόδιο για τα ελληνοτουρκικά, που μπορεί να αποτελέσει από την άλλη το πρώτο ενδεχόμενης κλιμάκωσης στην ευρύτερη περιοχή από την Βαλτική και την Μαύρη Θάλασσα μέχρι και την Μέση Ανατολή.


Οι αντοχές της Τουρκίας τεστάρονται στον μέγιστο βαθμό, καθώς η σύγκρουση Κούρδων και ισλαμιστών ήδη έχει επηρεάσει το εσωτερικό της, ενώ ταυτόχρονα η Άγκυρα προκαλεί σε κυπριακή Α.Ο.Ζ. και Αιγαίο, λες και θέλει από κάπου να πιαστεί.

Σημαντικές αλλαγές έπονται στην περιοχή μας. Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να σταθούν μαζί στο Νέο Ανατολικό Ζήτημα, για το οποίο είχα εκτιμήσει ό,τι σύντομα θα τεθεί επί τάπητος.
Όλοι ελπίζουμε να μην ξανακουστεί από την Αθήνα ότι «η Κύπρος κείται μακράν».

Επιπλέον, επειδή δεν εμπιστεύομαι καθόλου την μονόπλευρη εξάρτησή μας από την Δύση, είχα τονίσει την ανάγκη σύναψης -με ήπια αλλά σταθερά βήματα- συμμαχίας και με την Μόσχα, η οποία λόγω συμφερόντων δεν καλοβλέπει τις τουρκικές κινήσεις, λειτουργώντας ως αποτρεπτικός παράγοντας για την γείτονα.

Γι” αυτό ποτέ δεν κατανόησα την μανία μερικών να δυσφημούν την Ρωσία στην κοινή γνώμη, την ίδια ώρα που από εκεί, παρά την στάση της Αθήνας, έρχονταν και έρχονται ενθαρρυντικά μηνύματα ελληνό-ρωσικής προσέγγισης σε πολλούς τομείς.

Τελευταίο η ανακύρηξη από τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν του 2016 ως «Έτος Ελλάδας» στην Ρωσία και «Έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα

Εν ολίγοις οφείλουμε να μιλάμε με όλους, ακόμα και με το Ισραήλ, το οποίο στην παρούσα φάση, σε κοινό μέτωπο συμφερόντων με την Ρωσία (έρευνες για κοιτάσματα), αποκρούει την τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο. 

Μάλιστα οι Τούρκοι παίζουν με την φωτιά στέλνοντας πλοία και υποβρύχια κοντά σε ρωσικά καταδρομικά.

Στην πολιτική έχουμε να κάνουμε μόνο με συμφέροντα.

Την διαμάχη με την Τουρκία δεν πρέπει να την αναλύουμε στα στενά όρια μιας ελληνοτουρκικής διένεξης, αλλά ως κομμάτι μιας ευρύτερης κινητικότητας Μεγάλων Δυνάμεων στην περιοχή, προσπαθώντας να ελιχθούμε διπλωματικά, όντες παράλληλα σε ετοιμότητα αμυντικά.

Εκτός κι αν οι πολιτικάντηδες, που τόσο καιρό αγνοούσαν τα εθνικά θέματα, επιθυμούν νέες γκρίζες ζώνες…

Κίμων Γεωργακάκης, Πολιτικός Επιστήμων
ΠΥΓΜΗ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: