Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Kλιμάjκωση: 3 τουρκικά ΑΦΝΣ σε κυνήγι υποβρυχίου χθες το βράδυ γύρω από το Barbaros – Ελληνικό υποβρύχιο στην Α.Μεσόγειο

AAATurkMPAAOZL2
Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΕΤΑΙ
Τρία τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικής επιτήρησης CN-235 και ATR-72 εισέβαλαν χθες στην κυπριακή ΑΟΖ σε μια αποστολή μυστήριο και πέταξαν γύρω από τον τουρκικό στολίσκο που αποτελείται από την φρεγάτα TGC Gelibolu F493, το ερευνητικό σκάφος BARBAROS HAYREDDİN PAŞA μαζί με τα πλοία υποστηρίξεως M/V BRAVO SUPPORTER και M/V DEEP SUPPORTER και το τουρκικό υποβρύχιο που περιπολούσε κάτω από τον στολίσκο.



Σε ότι αφορά το μεν τουρκικό υποβρύχιο την ύπαρξη του οποίου αποκάλυψε χθες κατ'αποκλειστικότητα το defencenet.gr (διαβάστε σχετικά εδώ), ασφαλείς πηγές ξένης πρεσβείας αποκάλυψαν στο defencenet.gr ότι πρόκειται για το υποβρύχιο TCG Dolunay (S-352) κλάσης 209/1200, ανάλογα με τα ελληνικά της κλάσης του S118 ΩΚΕΑΝΟΣ (προ του εσκυγχρονισμού του), το οποίο από σήμερα αποσύρθηκε και ελλιμενίζεται σε κατεχόμενο κυπριακό λιμάνι (Αμμόχωστος).


Ομως το ζήτημα είναι ότι η Τουρκία κλιμακώνει αντί να αποκλιμακώνει την παρουσία της και μέχρι να ολοκληρώσει την αποστολή του το Barbaros στις 31 Δεκεμβρίου φαίνεται ότι η περιοχή στα βυθοτεμάχια ("Οικόπεδα") 1, 2 & 3 της κυπριακής ΑΟΖ θα τελούν και αυτά υπό τουρκική κατοχή με την Ελλάδα όπως πάντα απλό θεατή αν και κάποιοι αξιωματικοί στο ΠΝ και στο ΓΕΕΘΑ επιχειρούν έστω κεκαλυμμένα, όπως θα δούμε, να έχουν μια στοιχειώδη ελληνική παρπθσία στην περιοχή.


Και πιθανό αυτό να σχετίζεται με την αυξημένη ανθυποβρυχιακή δραστηριότητα του τουρκικού Ναυτικού χθες


Χθες λοιπόν, όλο το βράδυ (εμφανίστηκαν στην περιοχή ενδιαφέροντος στις 21.30) τρία τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και επιτήρησης "σάρωναν" την ευρύτερη περιοχή που εκινείτο το "Barbaros".


Mε μία διαφορά: Ενώ το "Barbaros", όπως δείχνει ο χάρτης με την πορεία του που δημοσιεύει το defencenet.gr, εκινείτο με κατεύθυνση από τον βορρά προς το νότο και το αντίθετο, τα τουρκικά αεροσκάφη εκινούντο με κατεύθυνση από δυτικά προς τα ανατολικά και το αντίθετο, όπως κατ'αποκλειστικότητα παρουσιάζονται οι πορείες τους στην παρακάτω απεικόνιση από το ραντάρ ελέγχου της κίνησής τους (με κόκκινο τα τουρκικά αεροσκάφη, με κίτρινο τα αερσκάφη πολιτικής Αεροπορία που εκινούντο στην περιοχή).


Η δράση τριών τουρκικών AΦΝΣ τόσο βαθιά στην Α.Μεσόγειο και η επίμονη δραστηριότητά τους δείχνουν ότι δύο τινά συνεβαιναν: Είτε ότι είχαν κοινή άσκηση με το υποβρύχιο TCG Dolunay (S-352), είτε ότι έψαχναν κάτι άλλο.


Τι άλλο; Οπως αναφέρει σχετική πληροφόρηση του defencenet.gr την ερχόμενη εβδομάδα (σε 4 ημέρες δηλαδή) αναλαμβάνει υπηρεσία στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ Αctive Εndeavor, ένα ελληνικό υποβρύχιο! Πιθανότατα ένα από τα αναβαθμισμένα της κλάσης "Γλαύκος" 209/1100.

Ενα υποβρύχιο το οποίο όμως έχει αποπλεύσει ήδη και δεν αποκλείεται να βρίσκεται στην περιοχή εν αναμονή της ανάληψης υπηρεσίας στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης. Καλύτερη αφορμή για να υπάρχει μια ελληνική παρουσία στην περιοχή στην παρούσα χρονική στιγμή δεν υπάρχει.


Δηλαδή είναι πολύ πιθανό τα τουρκικά AΦΝΣ να εντόπισαν (θεωρούμε βέβαιο ότι μέσω ΝΑΤΟ και άλλων πηγών γνωρίζουν ακόμα και την ακριβή ώρα απόπλου των ελληνικών υποβρυχίων) και καταδίωκαν το ελληνικό υποβρύχιο!



Πάντως στην περιοχή βρίσκεται κι ένα βρετανικό υποβρύχιο, αλλά είναι μάλλον αδύνατον να παρακολουθούσε το "Barbaros" και πολύ περισσότερο να το καταδίωκαν οι Τούρκοι, αν και με την φρόα που έχει πάρει η Άγκυρα, όλα είναι πιθανά.

Όπως και δεν αποκλείεται το σενάριο της κοινής άσκησης με το τουρκικό υποβρύχιο.


Σε οποιαδήποτε περίπτωση βλέπουμε μια τρομακτική επίδειξη ισχύος της Άγκυρας.


Τρία πολεμικά πλοία, ένα υποβρύχιο, τρία αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, ένα ερευνητικό πλοίο και δύο υποστήριξης.

Και όσο είναι ανενόχλητοι, τόσο θα αποθρασύνονται...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: