Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Όταν η Τουρκία μάς ξεγυμνώνει

527c0ed5992df1075ca9b95c
Λέγονται και γράφονται πολλά αναφορικά με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, την από μέρους της Άγκυρας παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας και δικαίου.


Ασφαλώς και η στάση της Τουρκίας δεν πρέπει να μας ξενίζει, αφού διαχρονικά έχει αποδείξει πως δεν γνωρίζει τι πάει να πει σεβασμός στις πιο πάνω έννοιες, πως το μόνο που ξέρει να κάνει καλά είναι η επιβολή διά της στρατιωτικής της ισχύος.

Άλλωστε, εδώ και σαράντα χρόνια κατέχει παρανόμως σχεδόν τη μισή Κύπρο, χωρίς γι’ αυτό να έχει ποτέ τεθεί πραγματικά ενώπιον των ευθυνών της, χωρίς να έχει πληρώσει οποιοδήποτε κόστος, συνεχίζοντας για σαράντα ολόκληρα χρόνια να πολιτεύεται απροκάλυπτα αλαζονικά, απολαύοντας -δυστυχώς- αν όχι της στήριξης, της ανοχής της διεθνούς κοινότητας.

Ούτε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε οποιοδήποτε άλλο θεσμικό όργανο λαμβάνει υπόψη η Άγκυρα. 

Και στέλλοντας τώρα το «Μπαρμπαρός» και τα πολεμικά της πλοία στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, προβαίνει η Τουρκία σε μια ακόμη επίδειξη ισχύος, θέλοντας προφανώς να μας υπενθυμίσει ποιο είναι το «αφεντικό» της περιοχής, ποιος είναι ο ισχυρός και ποιος ο ανίσχυρος της υπόθεσης. 

Δεν μιλάμε μόνο για τους στρατιωτικούς συσχετισμούς δυνάμεων, δεν αναφερόμαστε σε ισχυρό και ανίσχυρο από απόψεως στρατιωτικής ισχύος.

Αναφερόμαστε πολύ περισσότερο στο διπλωματικό επίπεδο, εκεί δηλαδή που εκ των πραγμάτων μπορούμε μόνο να επενδύσουμε στο πλαίσιο της απέλπιδος προσπάθειάς μας για αναζήτηση και εξεύρεση του δικαίου μας. 

Ακόμα κι εκεί, λοιπόν, αναδεικνυόμαστε για μια ακόμη φορά ως ο αδύναμος κρίκος, αφού οι χλιαρές αντιδράσεις και η εμφανής επιχείρηση τήρησης ίσων αποστάσεων, σαφώς και δεν μπορούν να μας ικανοποιούν.

Έστω κι αν η Κυβέρνηση σπεύδει να δηλώσει πως σημασία έχει το ποιες ενέργειες γίνονται στο παρασκήνιο και όχι διά των ανακοινώσεων, εννοώντας έτσι πως γίνονται από τις ξένες χώρες ικανοποιητικά διαβήματα προς την Άγκυρα. 

Το θέμα είναι, όμως, πως και έτσι να έχουν τα πράγματα, δεν δείχνει να αγχώνεται ιδιαίτερα η Τουρκία.

Αντιθέτως, δείχνει να απολαμβάνει το ξεγύμνωμα στο οποίο μας υποβάλλει σε όλα τα επίπεδα…
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: