Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην κυπριακή ΑΟΖ

pic-jhnnorm
Συνεχίζει να... αλωνίζει το Barbaros, που φέρεται να συνοδεύεται από τουρκικό υποβρύχιο. 


Φρεγάτα και υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού στέλνει η Ελλάδα – Καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από τους ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου

Θερμαίνεται το κλίμα στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου το τουρκικό ερευνητικό Barbaros συνεχίζει να πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες, συνοδευόμενο από δύο πολεμικά πλοία.
Μάλιστα, πληροφορίες που μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ύπαρξη και τουρκικού υποβρυχίου εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, σε μια προσπάθεια να «θωρακιστεί» το Barbaros και να συνεχίσει τις έρευνές του.



Την ίδια ώρα, η Ελλάδα στέλνει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.



Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, αυτό θα γίνει στο πλαίσιο διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας. 


Η φρεγάτα, πρόσθεσε, αποστέλλεται στην περιοχή στο πλαίσιο της UNIFIL και το υποβρύχιο στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ.


Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε τη συμφωνία που υπεγράφη για έρευνα και διάσωση, μέσω της οποίας ενώνονται τα FIR και οι θαλάσσιοι χώροι Κύπρου και Ελλάδας.

Καταδικάζουν τις τουρκικές προκλήσεις Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος
Τη λύπη τους για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και για τις μη εγκεκριμένες σεισμικές έρευνες εντός της εν λόγω περιοχής, εκφράζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου.


Σε κοινό τους ανακοινωθέν, οι κ.κ. Βενιζέλος, Κασουλίδης και Sameh Hassan Shoukry, που συναντήθηκαν σήμερα στη Λευκωσία, υπογράμμισαν τη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της ΑΟΖ της και απηύθυναν έκκληση στην Τουρκία να σταματήσει όλες τις σεισμικές έρευνες που έχει προγραμματίσει εντός των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου και να απέχει από κάθε παρόμοια ενέργεια στο μέλλον.

Υπογράμμισαν επίσης τη δέσμευση και τον σεβασμό των κυβερνήσεών τους στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην οποία και οι τρεις χώρες είναι συμβαλλόμενα μέρη. 

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασαν τη θέση ότι η περιφερειακή ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία, προς όφελος των λαών της περιοχής, υπηρετούνται καλύτερα μέσω της προσχώρησης όλων των εμπλεκομένων χωρών στις καλά εδραιωμένες αρχές του διεθνούς δικαίου.

Τέλος, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχουν σε περιφερειακό επίπεδο η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και η εντατικοποίηση των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασαν την προθυμία τους να εργαστούν από κοινού για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος της Μεσογείου από τη ρύπανση που προκύπτει από τις σχετικές με την εξόρυξη υδρογονανθράκων δραστηριότητες.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: