Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Άσκηση “Πυρπολητής”: Πρωτόγνωρη επίδειξη ισχύος στον γ.γ. του ΝΑΤΟ (φωτογραφίες)

NATOANOIGMA

Με επίδειξη δύναμης σχεδόν του συνόλου των δυνάμεων που είναι ενταγμένες στη δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΓΕΕΘΑ πραγματοποιήθηκε η άσκηση «Πυρπολητής 8/14» παρουσία και του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.


Όπως έχουμε ήδη τονίσει επρόκειτο περί μιας καθαρής επίδειξης δύναμης προς το Νορβηγό γραμματέα δίνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα: 

Ότι εάν η Τουρκία το παρατραβήξει στην Κύπρο ή στο Αιγαίο η Ελλάδα θα απαντήσει ισοδύναμα έχοντας τη δύναμη να το πράξει.


Με άλλα λόγια ας είναι προσεκτικό το ΝΑΤΟ σε ότι αφορά την υιοθέτηση τουρκικών θέσεων ή έμμεσης υποστήριξης της Τουρκίας εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων.

Ο Νορβηγός γραμματέας σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ έμεινε όχι απλά εντυπωσιασμένος από την άσκηση, αλλά έμεινε πρακτικά με "ανοιτκό το στόμα" όπως είπε στέλεχος του ΓΕΕΘΑ που ήταν παρόν σε αυτή, καθώς λίγες χώρες στο ΝΑΤΟ, έχουν τέτοιες δυνατότητες τόσο από άποψη κινητοποίησης δυνάμεων όσο και από ποιότητας υλικού και μέσων και α μη τι άλλο μπροστά στη χώρα του τη Νορβηγία και τις στρατιωτικές της δυνατότητες οι ΕΕΔ μοιάζουν και είναι… υπερδύναμη.


Ο σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ μιλάει καθαρά για ενεργοποίηση της δύναμης «Δέλτα» με σκοπό την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας νησιού του νοτιοανατολικού Αιγαίου. 


Προσομοίαζε σε επιχείρηση αποτροπής στον Καστελόριζο ή στην Κάλυμνο που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε νέα Ίμια πριν από μερικούς μήνες όπως αποκάλυψε εχθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.


Η άσκηση ήταν φανερά διευρυμένη και οι δυνάμεις που συμμετείχαν πρωτοφανείς για επίπεδο «Πυρπολητή».


Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν 17 πολεμικά σκάφη εκ των οποίων τέσσερις φρεγάτες, πέντε ΤΠΚ, πέντε κανονιοφόροι, δύο πλοία «Zubr» και δύο υποβρύχια.


Μεγάλες όμως ήταν και οι δυνάμεις από πλευράς Πολεμικής Αεροπορίας. 


Μαχητικά αεροσκάφη F-16 και Mirage 2000 και 2000-5 προσέφεραν  κάλυψη στις χερσαίες και ναυτικές επιχειρήσεις «εμπλεκόμενα» με «εχθρικά» μαχητικά.


Πραγματοποιήθηκαν  αποστολές, αέρος-αέρος ενώ για πρώτη φορά συμμετείχε  και RF-4 για παροχή εικόνων προς διευκόλυνση προσβολής στόχων.

Από τον  Στρατό πραγματοποιήθηκε αεραποβατική κίνηση με μεταφορικά ελικόπτερα Chinook και ΝΗ-90, προς επανακατάληψη του εθνικού εδάφους με την υποστήριξη επιθετικών ελικοπτέρων Apache.


Είναι ασφαλές να πούμε πως ο γ.γ. του ΝΑΤΟ έλαβε το μήνυμα…

Και αυτό είναι πως η Ελλάδα έχει τις ΕΔ για να υποστηρίξει την εδαφική της ακεραιότητα και πως εάν "πιεστεί αρκούντος" από την Τουρκία δε θα διστάσει να τις χρησιμοποιήσει

Και καλά θα κάνει το ΝΑΤΟ να κοιτάξει προς την πλευρά του γνωστού ταραχοποιού της περιοχής και να τη συνετίσει αλλιώς η περιοχή μπορεί να τιναχτεί στον αέρα.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: