Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Kατάσταση «Κόκκινου Συναγερμού» στον Πλανήτη για τον «Έμπολα»!

AAAebolsyn-thumb-large
Σκάφος του βρετανικού Ναυτικού με ιατρικό εξοπλισμό κατευθύνεται προς τη Σιέρα Λεόνε.

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες η Γηραιά Ηπειρος, οι ΗΠΑ, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος ενόψει της επέλασης του ιού του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα, που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4,5 χιλιάδες ανθρώπους κατά κύριο λόγο στη μαστιζόμενη από τη νόσο Δυτική Αφρική.


Χθες, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι συνέστησε ομάδα ειδικών προκειμένου να ενισχύσουν τις προσπάθειες θωράκισης της χώρας από τον φονικό ιό, καθώς και ότι θα παράσχει βοήθεια στα αφρικανικά κράτη, που βρίσκονται στο επίκεντρο της υγειονομικής κρίσης, βοηθώντας τα να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση.

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε στη Γαλλία πληθώρα ύποπτων κρουσμάτων, αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας Μανουέλ Βαλς επισήμανε ότι δεν υπάρχει στη χώρα επιβεβαιωμένο κρούσμα. Από σήμερα θα πραγματοποιούνται στα μεγάλα γαλλικά αεροδρόμια υγειονομικοί έλεγχοι στους ταξιδιώτες που έρχονται από Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα. Επίσης διορίστηκε συντονιστής όλων των προσπαθειών αντιμετώπισης του Eμπολα ο Ζαν Φρανσουά Ντελφρεσί, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ερευνας του Εϊτζ.

Αρνητικός στον Εμπολα βρέθηκε ο Νιγηριανός επιβάτης που εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα κατά τη διάρκεια πτήσης της Air France από το Λάγος στη Μαδρίτη, ενώ αρνητικές βγήκαν και οι εξετάσεις άλλου ύποπτου κρούσματος, ενός άνδρα που είχε διακομισθεί στο νοσοκομείο με το ασθενοφόρο που μετέφερε τη νοσούσα νοσηλεύτρια Τερέζα Ρομέρο.

Η Βρετανία κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να «ξυπνήσουν» μπροστά στην υγειονομική κρίση που προβάλλει εξαιτίας της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού και να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας, παρέχοντας ιατρική και οικονομική υποστήριξη στα κράτη της Δυτικής Αφρικής όπου η επιδημία έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν «επέπληξε» τη διεθνή κοινότητα επειδή κατάφερε να συγκεντρωθούν μόνο εκατό χιλιάδες δολάρια στο ειδικό ταμείο, παρότι είχε προβλεφθεί η συγκέντρωση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για τη μάχη κατά του Εμπολα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία πρόκειται να αυξήσει την οικονομική και ιατρική της συνεισφορά. Ιδιαίτερα σκωπτικός για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Δύση ήταν ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος δήλωσε ότι είναι «πολύ απογοητευμένος».
Χαρακτηριστικά ο Ανάν τόνισε, μιλώντας στο ΒΒC: «Αν η κρίση είχε πλήξει κάποια άλλη περιοχή του κόσμου, θα είχαμε χειριστεί το ζήτημα πολύ διαφορετικά. Στην πραγματικότητα, αν κοιτάξεις την εξέλιξη της κατάστασης, η διεθνής κοινότητα ξύπνησε μόνο όταν η ασθένεια έφτασε σε ΗΠΑ και Ευρώπη».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εν τω μεταξύ, δεσμεύθηκε να εντείνει τις προσπάθειες για να βοηθήσει 15 αφρικανικά κράτη να θωρακιστούν έναντι της νόσου.

Ομως ο Εμπολα φαίνεται να έχει προκαλέσει χάος και στις ΗΠΑ.

Μετά τη διαπίστωση δεύτερου κρούσματος Εμπολα σε νοσηλεύτρια που είχε βοηθήσει στη νοσηλεία ενός άνδρα που πέθανε από τον αιμορραγικό πυρετό, έγινε γνωστό ότι μία τρίτη νοσηλεύτρια, η οποία είχε έρθει σε επαφή με δείγματα μολυσμένα με τον φονικό ιό, έχει εγκαταλείψει τις ΗΠΑ και πραγματοποιεί κρουαζιέρα. 

Όπως ανέφερε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, πάντως, τόσο η ίδια όσο και ο σύντροφός της δεσμεύθηκαν να παραμείνουν απομονωμένοι σε μία καμπίνα.

Τέλος, η Σενεγάλη κηρύχθηκε «ελεύθερη Εμπολα» από την ΠΟΥ.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: