Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ 13ΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Εντείνεται και γίνεται ακόμη πιο ουσιαστική η εκπαίδευση ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων που υπηρετούν σε μονάδες 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (13η ΔΕΕ).


Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλεται από το ΓΕΣ για αύξηση της επιχειρησιακής επάρκειας, η εκπαίδευση αναμένεται πολύ σύντομα να εμπλουτιστεί με εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων που παρέχονται, ώστε το επίπεδο μαχητικής ικανότητας όχι μόνο να συντηρείται αλλά και να επαυξάνεται.


¨Ετσι λοιπόν σύμφωνα με πληροφορίες του Think News, μονάδες της 13 ΔΕΕ θα συμμετέχουν στην διεξαγωγή αλμάτων στατικού ιμάντα με πλήρη φόρτο, καθώς και άλλα εξειδικευμένα αντικείμενα, στα οποία συμπεριλαμβανεται η υποβρύχια διείσδυση, η μεταφορά και άφεση τμημάτων Ειδικών Δυνάμεων με πλωτά σκάφη σε ρεαλιστικές συνθήκες και με σενάρια που θα “δένονται” μεταξύ τους, δημιουργώντας αυξημένο ρεαλισμό.

Παράλληλα θα διεξαχθούν και βολές με πραγματικά πυρά σε μεγαλύτερη ένταση, προκειμένου οι Καταδρομείς να εκπαιδευτούν ακόμη πιο ρεαλιστικά ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, ώστε στις προγραμματισμένες εκπαιδεύσεις να ενταχτούν και νέα αντικείμενα.



Στο πλαίσιο αυτό σημαντική αναμένεται να είναι η συνεργασία με ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού- ιδίως –  σε τεχνικές ανάπτυξης με τη μέθοδο Fast Rope, που θα πρέπει να αποτελεί κυρίαρχη μέθοδο, στην οποία επιθυμητό είναι να εκπαιδευτεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού.

Φυσικά ένα από τα κατεξοχήν αντικείμενα είναι η διείσδυση καταδρομικού τμήματος με τη μέθοδο Helo casting, η οποία περιλαμβάνει άφεση λέμβου και τμήματος αμφίβιων καταδρομών από CH-47DG/SD Chinook.



Η ευελιξία και η ταχύτητα που προσφέρει η χρήση εναέριων μέσων αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να αποτελεί πεδίο συνεχούς εκπαίδευσης από κοινού με μονάδες της 13ης ΔΕΕ όσο και με μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων όπως η ΔΥΚ, το ΕΤΑ και η Ζ ΜΑΚ.

Πάρα ταύτα όσον αφορά την 13η ΔΕΕ, επρόκειτο για μια δυνατότητα που δεν είχε διερευνηθεί μέχρι σήμερα σε “βάθος”. Κάτι που όπως προβλέπεται θα αλλάξει, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που παρέχονται με τα διατιθέμενα μέσα.


ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οι Μοίρες Αμφίβιων Καταδρομών (ΜΑΚ) αποτελούν όπως είναι γνωστό τις μονάδες ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων, οι οποίες βρίσκονται σε μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Στο σύνολο τους ανήκουν στην 13η ΔΕΕ η οποία ασκεί διοίκηση, έλεγχο και εκπαίδευση των οργανικών της μονάδων – υπομονάδων.
Επιπλέον η 13η ΔΕΕ είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων, σε περίοδο ειρήνης, κρίσεως, συγκρούσεων χαμηλής έντασης και γενικευμένων επιχειρήσεων.



Μέρα και νύχτα οι πρασινοσκούφηδες των Καταδρομών είναι οι άγρυπνοι φύλακες ευαίσθητων περιοχών στα ακριτικά μας σύνορα, έχοντας ως κύριο ρόλο την διεξαγωγή ανορθόδοξου πολέμου σε συνδυασμό με αεραποβατικές – αεροκίνητες και αμφίβιες επιχειρήσεις σε ζωτικούς τομείς ευθύνης.

Ουσιαστικά αποτελούν επίλεκτα τμήματα που ενισχύουν καίρια τον αμυντικό σχεδιασμό της ΑΣΔΕΝ , με προσωπικό που υπερέχει από κάθε άποψη.
Πρόκειται για εθελοντές, αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατεύσιμους οπλίτες όλων των κατηγοριών οι οποίοι επιλέγονται με ιδιαίτερα υψηλά σωματικά, ψυχικά και πνευματικά κριτήρια.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Οι μονάδες της 13ης ΔΕΕ είναι Μονάδες με συνεχή, σκληρή και επίμονη επιχειρησιακή Εκπαίδευση.Η διεξαγωγή της γίνεται κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και επί παντοδαπού εδάφους, με έμφαση στα εξής σημεία:
1. Νυχτερινή εκπαίδευση.
2. Άριστος χειρισμός των όπλων της ειδικότητος και όλων των οπλικών συστημάτων των μονάδων από όλο το προσωπικό.
3. Εκτέλεση ασκήσεων με πραγματικά πυρά και συνεργασία με τους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.
4. Τακτική και τεχνική των καταδρομικών – αεραποβατικών – αεροκίνητων και αμφίβιων επιχειρήσεων.
5. Εξειδίκευση στις καταστροφές, στις δολιοφθορές και το ναρκοπόλεμο, του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού του προσωπικού.
Επιπλέον η 13η ΔΕΕ και οι Μονάδες της συμμετέχουν στις Εθνικές και συμμαχικές ασκήσεις σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό του ΓΕΣ. Για την ιστορία θα σημειώσουμε ότι η 13η ΔΕΕ υπάγεται στην Ι ΜΠ από τις 15 Νοεμβρίου του 2013, μετά την διάλυση του Β ΣΣ.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Ξίφος το οποίο περιβάλλεται με κλαδιά δάφνης και συμπληρώνεται έμπροσθεν από το αναγραφόμενο ρητό «Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ».
Το ξίφος συμβολίζει τον ελαφρύ και αθόρυβο οπλισμό και τα κλαδιά δάφνης αποτελούν σύμβολο νίκης, δόξας και τιμής.


Tο ανωτέρω έμβλημα έχει προκύψει από το έμβλημα του «ΙΕΡΟΥ ΛΟΧΟΥ» του οποίου η 13η ΔΕΕ φέρει το όνομα.

ΡΗΤΟ: «Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ».
Προήλθε από την ευχή που έδιναν οι Σπαρτιάτισσες μητέρες στα παιδιά τους, όταν τους έδιναν την ασπίδα πριν την εκστρατεία, για να γυρίσουν. «Ή με αυτήν ή πάνω σε αυτήν”.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: