Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017

Ξεδιάντροπες τουρκικές προκλήσεις από την «καρδιά» της ΕΕ! Δεν τους το βουλώνει κανείς όμως…

Στις Βρυξέλλες το παίζουν Γενικοί Δερβέναγες οι Τούρκοι με Τσαβούσογλου και Τσελίκ να ξεστομίζουν ό,τι τους κατέβει εναντίον την Κύπρου, αλλά και της ΕΕ – Στα Κατεχόμενα ο εκπρόσωπος του Ακιντζί εξαπέλυσε νέα πυρά κατά της Ε/Κ πλευράς.


Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου και ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Ομέρ Τσελίκ κατηγόρησαν εκ νέου από τις Βρυξέλλες την Κυπριακή Δημοκρατία για παρακώλυση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, για μονομερές, όπως το αποκάλεσαν, μπλοκάρισμα των ενταξιακών κεφαλαίων 23 και 24 και για αντιπαραγωγική στάση στη διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντανά.

Ο Ομέρ Τσελίκ και ο Μελβούτ Τσαβούσογλου βρέθηκαν στις Βρυξέλλες για την διάσκεψη διαλόγου υψηλού πολιτικού επιπέδου στην έδρα της Κομισιόν.
Ο διάλογος κράτησε για περίπου δύο ώρες και την πλευρά της ΕΕ εκπροσώπησε η Ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

Συγκεκριμένα, σε κοινές με την Μογκερίνι και τον Χαν δηλώσεις τους προς τον Τύπο μετά τη συνάντηση, ο Μελβούτ Τσαβούσογλου επιχειρηματολόγησε κατά της Κύπρου «δείχνοντας» με το χέρι την Ύπατη Εκπρόσωπο και υποδεικνύοντας στους εκπροσώπους του Τύπου να την ρωτήσουν «ποιος ήταν παραγωγικός και ποιος δεν ήταν παραγωγικός στο Κρανς Μοντανά».

Είπε μάλιστα ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήταν παραγωγική» και ότι δεν μπορεί πια να κρατάει όμηρο τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας, και την εξέλιξη της τελωνειακής ένωσης. Επέκρινε δε τις χώρες της ΕΕ για το γεγονός ότι «επιδεικνύουν αλληλεγγύη» μεταξύ τους και «έχουν διπλά στάνταρντ» όσον αφορά τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Φ.Μογκερίνι δεν σχολίασε ποιος ήταν παραγωγικός και ποιος όχι στην διάσκεψη του Κρανς Μοντανά και επεσήμανε στον Τσαβούσογλου και τον Τσελίκ, ότι “η ΕΕ είναι μια οικογένεια και καλώς τα κράτη μέλη έχουν μεταξύ τους αλληλεγγύη”, ο δε Γιοχάνες Χαν επεσήμανε δημόσια στους δύο Τούρκους υπουργούς ότι τα ενταξιακά κεφάλαια χρειάζονται ομόφωνες αποφάσεις. Τους θύμισε δε ότι η ΕΕ δεν τερμάτισε τη διαδικασία και έχει κρατήσει τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς.

Είπε δε πως «το Κυπριακό δεν είναι ο μοναδικός λόγος που δεν ανοίγουν τα ενταξιακά κεφάλαια». Επιπλέον η Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε στον Τσαβούσογλου και τον Τσελίκ, ότι η ίδια η Τουρκία ζητούσε από την ΕΕ να επικεντρωθούν οι μεταξύ τους συζητήσεις στην στρατηγική και όχι μόνο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις: “όπως βλέπετε τώρα δίνουμε έμφαση στο κομμάτι της στρατηγικής”.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος δήλωσε βέβαια ότι κάθε ένα κράτος μέλος ξεχωριστά “θα πρέπει να έχει θετικές σχέσεις με την Τουρκία και το αντίστροφο”. Σε σχέση με τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ, ο Γιοχάνες Χαν επεσήμανε στους συνομιλητές του ότι η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει άλλα 5 από τα 72 κριτήρια, για να λάβει την απάντηση από τον Ομέρ Τσελίκ ότι η τουρκική πλευρά ετοιμάζει ένα σχετικό φάκελο.

Παρομοίως η τουρκική πλευρά ζήτησε την επιτάχυνση της εκταμίευσης των κονδυλίων για το προσφυγικό και τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης.

Το σημείο ωστόσο της σύγκρουσης των δύο πλευρών όπως φάνηκε από τις δηλώσεις ήταν το κομμάτι των θεμελιωδών ελευθεριών και της λειτουργίας του κράτους δικαίου.

Η ΕΕ επέκρινε με ένταση την Τουρκία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζήτησαν σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών, ιδίως της ελευθερίας του Τύπου, της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, ελευθερία του λόγου και τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Ο Γιοχάνες Χαν τόνισε με έμφαση ότι κάθε μελλοντική συζήτηση με την Άγκυρα βασίζεται στην τήρηση των παραπάνω αρχών.

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου απάντησε ότι “κανένας νόμος που ψήφισε το τουρκικό κοινοβούλιο δεν οδήγησε σε υπαναχώρηση του κράτους δικαίου στην Τουρκία από το 2012 και θύμισε την πάγια θέση της Άγκυρας πως αν η ΕΕ θέλει να συζητήσει σοβαρά την κατάσταση θα πρέπει να ανοίξει τα κεφάλαια 23 και 24. Επιπλέον κατηγόρησε τους πρόσφατα συλληφθέντες δημοσιογράφους για προσχηματική δημοσιογραφία και συμμετοχή σε τρομοκρατικές ομάδες όπως το ΠΚΚ και η ΦΕΤΟ.

Τέλος αποφασίστηκε ότι θα διεξαχθεί μια συνάντηση διαλόγου για την ενέργεια τον Σεπτέμβριο, για τις μεταφορές τον Οκτώβριο και για την οικονομία τον Νοέμβριο. Ο Ομέρ Τσελίκ ζήτησε μετ επιτάσεως τη διεξαγωγή Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας με τη συμμετοχή των ηγετών 28 της ΕΕ και αποκάλυψε ότι όταν αυτή λάβει χώρα, αυτό θα συμβεί στα Άδανα.

Μπουρτζού: H ε/κ πλευρά ευθύνεται για την αποτυχία στο Κρανς Μοντανά
Ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζού ανέφερε ότι οι συμπεριφορές εναντίον μια συμφωνίας στην ελληνοκυπριακή πλευρά, προετοίμασαν την αποτυχία της Διάσκεψης της Κύπρου.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι των κατεχομένων Kanal T, ο κ. Μπουρτζού δήλωσε ότι συμφωνήθηκε πριν από τη Διάσκεψη για την Κύπρο να αρχίσει να γράφεται το ομοσπονδιακό σύνταγμα, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν διόρισε κανέναν για τον σκοπό αυτό.

Είπε επίσης ότι το τραπέζι μπλόκαρε πριν από το Μοντ Πελεράν 1 και υπήρχε φθορά, κάτι που τέλειωσε με τη γενναία, όπως είπε, προσπάθεια του Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Πρόσθεσε ότι το Μοντ Πελεράν 1 ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών και της επιμονής του κ. Ακιντζί. Όπως ανέφερε, μετά την επιστροφή στην Κύπρο δεν υπήρχε πρόοδος στις συναντήσεις εξαιτίας της συμπεριφοράς της ελληνοκυπριακής πλευράς και της έλλειψης αποφασιστικότητας από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι ο φόβος της λύσης μετατράπηκε στο μεγαλύτερο φόβο του Προέδρου Αναστασιάδη.

Υποστήριξε επίσης ότι οι αρχιτέκτονες του Κρανς Μοντανά ήταν οι Τουρκοκύπριοι που ήθελαν να φέρουν πίσω σε τροχιά την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά δεν το κατάφεραν.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Τουρκία έδειξε καλή θέση και έκανε «ανοίγματα», όπως ότι η ασφάλεια των Τ/κ δεν θα αποτελεί απειλή για τους Ε/κ. Πρόσθεσε ότι παρά τα «ανοίγματα» της Τουρκίας η ε/κ πλευρά ήταν κολλημένη στη θέση της για μηδέν εγγυήσεις και μηδενικό στρατό.

Ο κ. Μπουρτζού ανέφερε ακόμα, ότι ο κ. Ακιντζί είχε μια καθαρή θέση για τις παραμέτρους του ΟΗΕ, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά και ηγεσία δεν είναι έτοιμη για λύση στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.

Είπε επίσης ότι η τ/κ πλευρά δεν θέλει να αλλάξουν οι παράμετροι του ΟΗΕ, αφού όπως ανέφερε θα οδηγήσουν σε ελευθερία, ισότητα και ασφάλεια σε μια λύση που θα έχει διζωνικότητα, πολιτική ισότητα, κυριαρχία που θα πηγάζει ισότιμα και από τις δύο κοινότητες και τα δύο συνιστώντα κράτη, καθώς και δομή διζωνικής ομοσπονδίας.
philenews / ΚΥΠΕ
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: