Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Προσέγγιση με τις ΗΠΑ και δυσαρέσκεια για τη Ρωσία λόγω πιθανής πώλησης S-400 στην Τουρκία

Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ δεν γίνεται


Η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει ένα «φλέρτ» με τις ΗΠΑ, ειδικά μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τράμπ, σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, πιστεύοντας ότι η αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από τα αδιέξοδα και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις απειλές που έχει απέναντι της.

Ειδικά το πρόβλημα με την Τουρκία είναι σοβαρό, αφού ο Ρ.Τ. Ερντογάν δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, να αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, να απειλεί την Κύπρο λόγω της γεώτρησης. Από την άλλη, ο Ερντογάν επίσης δείχνει να τα έχει «σπάσει» με τις ΗΠΑ λόγω των Κούρδων, αλλά και των σχέσεων που αναπτύσσει με τη Ρωσία.

Αυτή την σύγκρουση ΗΠΑ και Τουρκίας επιχειρεί να αξιοποιήσει η Ελλάδα με στόχο ενισχυθεί γεωπολιτικά και να πάρει όσο περισσότερα ανταλλάγματα μπορεί παίζοντας και το ισχυρό χαρτί της Σούδας.

Τα μνημόνια διέλυσαν τη χώρα και έχουν αποδυναμώσει την στρατιωτική της ισχύ, αφού νέο οπλικό σύστημα έχουμε να προμηθευτούμε άνω των 10 χρόνων, ενώ τα χρήματα που διαθέτουμε δεν αρκούν ούτε για τη συντήρηση των ήδη υπαρχόντων. Κι αυτό όταν η Τουρκία συνεχίζει την «κούρσα» των εξοπλισμών.
Η πολιτική προσέγγισης με τις ΗΠΑ μπορεί να είναι σωστή. Αυτό θα φανεί βεβαίως αργότερα, γιατί πολλά ακούμε αλλά μέχρι στιγμής ελάχιστα έχουν γίνει.
Όταν όμως επιλέγεις να ακολουθήσεις μία πορεία, να προσεγγίσεις κάποιους, τότε θα πρέπει να είσαι έτοιμος να δεχθείς και την δυσαρέσκεια κάποιων άλλων.
Δεν γίνεται να ικανοποιείς τους πάντες. Δεν μπορεί να είσαι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κάλεσε χθες την ομόδοξη Ρωσία να μην πουλήσει στην Τουρκία τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 τονίζοντας πώς μία τέτοια ενέργεια θα άλλαζε τα δεδομένα σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα, που έχει στη διάθεση της S-300, τα οποία όμως έχει ανεκμετάλλευτα και μετά από πολλά χρόνια και επί υπουργίας Καμμένου είναι η αλήθεια αποφάσισε να προχωρήσει το follow on support.

«Δεν μπορεί η Τουρκία να αποκτήσει S-400 και F-35 χωρίς να υπάρξει απάντηση από την πλευρά της Συμμαχίας. Διερωτάται πως εάν το πραξικόπημα το έκαναν ακραίοι ισλαμιστές ποιος θα τους σταματούσε να στρέψουν τα υπερσύγχρονα Τουρκικά μέσα εναντίον της Δύσης», δήλωσε ο κ. Καμμένος και ταυτόχρονα τόνισε πώς «οι φίλοι και ομόδοξοι Ρώσοι πρέπει να καταλάβουν πως δεν μπορούν να εξοπλίζουν την Τουρκία με συστήματα τέτοια που θα ανατρέψουν την ισορροπία στο Αιγαίο. Είμαστε σε επαφή και με εκείνους».
Είναι γεγονός πώς αν τελικώς η Τουρκία αγοράσει S-400 (γιατί πιθανόν αυτό να είναι και μία μπλόφα του Ερντογάν και τίποτα περισσότερο) τότε η ισορροπία στο Αιγαίο θα ανατραπεί και τότε ένα αντιστάθμισμα θα μπορούσε να υπάρξει μόνο αν οι ΗΠΑ μας παραχωρούσαν τα αντιτορπιλικά «Arleigh Burke» με το σύστημα Aegis.
Πριν όμως ο Πάνος Καμμένος ζητήσει από «τους φίλους και ομόδοξους Ρώσους» να μην πουλήσουν τους S-400 στη Ρωσία ίσως θα έπρεπε η κυβέρνηση να είναι πιο συνετή στη στρατιωτική στήριξη που προσφέρει στις ΗΠΑ και στους στόχους της.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η άσκηση «SABER GUARDIAN-17», που διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας με στόχο την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Είναι γνωστή η «ευαισθησία» της Μόσχας για τη Μαύρη Θάλασσα, όπως και οι επιδιώξεις της Ουάσιγκτον. Μην ξεχνάμε τα επεισόδια με τα ρωσικά βομβαρδιστικά να πετάνε πάνω από την αμερικανικά πλοία την περίοδο της κρίσης στην Ουκρανία.
Η Ελλάδα δηλαδή εμφανίζεται να συμμετέχει σε μία άσκηση που οργανώνεται και εξυπηρετεί τους στόχους των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας και μάλιστα με ισχυρές δυνάμεις, αφού πέραν του ενός πλοίου, συμμετέχει με έναν ουλαμός αρμάτων μάχης LEO2 HEL, 2 επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64, 1 Διμοιρία Καταδρομών και 1 Ελικόπτερο CH-47D.

Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική έχει οφέλη, αλλά ενδεχομένως και ζημιές.
Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως πώς δεν πρέπει οι υπουργοί να εργάζονται προς όφελος των εθνικών συμφερόντων.
Αυτή είναι η αποστολή τους.
Η ΤΠΚ «Ρίτσος» κλάσης Super Vita της ισχυρότερης και πιο σύγχρονης κλάσης πυραυλακάτων που διαθέτει το ΠΝ πέρασε τα Στενά του Βοσπόρου. Συμμετείχε στη Νατοϊκή άσκηση Sea Breeze 17



Δεν υπάρχουν σχόλια: