Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

«ΎΠΟΠΤΑ» ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ: Τούρκοι και Αλβανοί προκαλούν την Ελλάδα

Παρά τις διεθνείς συνθήκες, παρά τα δεκάδες πρωτόκολλα, οι γειτονικές χώρες επιμένουν να αμφισβητούν κομμάτια της εθνικής μας κυριαρχίας.


Προβληματισμό και ανησυχία στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας προκαλούν οι κινήσεις της Τουρκίας και της Αλβανίας οι οποίες κλιμακώνουν επικίνδυνα τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας.

Μπορεί πολλοί να έχουν στρέψει τα φώτα τους στις δηλώσεις και τις ενέργειες της τουρκικής ηγεσίας τον τελευταίο καιρό, κυρίως στο ζήτημα του Κυπριακού, όμως δεν είναι μόνο αυτές και δεν προέκυψαν τον τελευταίο καιρό.

Σε χρόνο παράλληλο υπάρχουν άλλες κινήσεις και δηλώσεις, σε άλλο γεωγραφικό μήκος και πλάτος των Βαλκανίων.
Και μιλούμε φυσικά για τους Αλβανούς, που αποδεδειγμένα, αρκετές φορές, δρουν κατά της Ελλάδας με βάση τουρκικές «υποδείξεις».

«Δερβέναγας» στην Κύπρο η Τουρκία
Σε μια ιδιαίτερα παράξενη κίνηση προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής (28/7) η Τουρκία, δεσμεύοντας θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Πάφου για την δραστηριοποίηση πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, με τη NAVTEX 746/17, δεσμεύεται περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ προκειμένου πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού να ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή.

Κατά το παρελθόν, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό είχε δεσμεύσει πολλάκις τμήματα της ΑΟΖ για την πραγματοποίηση τέτοιων δραστηριοτήτων, οι οποίες παραπέμπουν σε άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου, αν και οι λεπτομέρειες αυτών των κινήσεων δεν δίνονται στη δημοσιότητα.
Η περιοχή δεσμεύτηκε για την προσεχή Δευτέρα 31 Ιουλίου, από τις 15:00 μέχρι τις 20:59.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στο SigmaLive δήλωσε ότι έχουν ήδη γίνει διαβήματα προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
Επιπλέον, ανώτατες κυβερνητικές πηγές που παρακολουθούν στενά το ζήτημα, αναφέρουν ότι η κίνηση εντάσσεται στο επικοινωνιακό παιχνίδι των τελευταίων μηνών και τονίζουν ότι εκδόθηκε anti-NAVTEX η οποία απαντά στην αντίστοιχη τουρκική, όπως γίνεται πάντα, ενώ επαναλαμβάνουν ότι όλες οι κινήσεις παρακολουθούνται και εξετάζονται με προσοχή, εκτιμώντας ότι κανένας λόγος ανησυχίας δεν προκύπτει.

Εκείνο που φαίνεται να επιβεβαιώνεται πάντως, είναι ότι δεν πρόκειται για αμερικανική άσκηση, αλλά για κοινή άσκηση ΗΠΑ-Τουρκίας στην περιοχή, ενδεχομένως υπό τη στέγη του ΝΑΤΟ, την οποία η Τουρκία χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για να δημιουργήσει ένταση εκδίδοντας τη συγκεκριμένη NAVTEX.

Πού το πάνε οι Αλβανοί;
Με συνοπτικές διαδικασίες οι κρατικές υπηρεσίες της Αλβανίας προχώρησαν στην κατεδάφιση δύο κτιρίων που ανήκουν στην ελληνική μειονότητα στο χωριό Δρυμάδες της Χειμάρας.
Υπενθυμίζουμε ότι τα ειδοποιητήρια στάλθηκαν στις 17 Ιουλίου και έδιναν πενθήμερο περιθώριο εκκένωσης στους ιδιοκτήτες. Δύο ακόμα οικογένειες της Χειμάρας, βρέθηκαν έρμαια της κυβερνητικής αυθαιρεσίας και είδαν τον μόχθο δεκαετιών να γίνεται συντρίμμια.

Οι κατεδαφίσεις είναι παράγωγο της αλαζονείας του Αλβανού πρωθυπουργού ο οποίος, σε μια προσωπική επίδειξη δύναμης, επιχειρεί να προκαλέσει την Ελλάδα με θύμα την ελληνική μειονότητα.

Η καταπάτηση της νομοθεσίας από το κράτος σε βάρος πολιτών του, με πράξεις που οδηγούν στην οικονομική τους εξαθλίωση συντελούν κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε συνδυασμό με τα συχνά φαινόμενα άσκησης πίεσης κατά της ντόπιας οικονομικής δραστηριότητας, εξάγεται το συμπέρασμα πως μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο εκφοβισμός και η υποταγή στο νέο καθεστώς που προσπαθεί να θεμελιώσει ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου
Μήνυμα προς την Αλβανία, να σεβαστεί τα δικαιώματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών του Δ’ Τακτικού Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, ενώ παράλληλα, επισήμανε το χρέος της Πολιτείας, για την διαμόρφωση προϋποθέσεων ανάπτυξης για τη Ήπειρο.

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ειδική αναφορά στην συμβολή των Ηπειρωτών στους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους, στους εθνικούς ευεργέτες και «στην τεράστια προσφορά τους, τόσο από οικονομική όσο και από πολιτισμική άποψη, στο ν’ αποκτήσει, όχι μόνον η Ήπειρος, αλλά ολόκληρη η Ελλάδα, σημαντικό μέρος της σύγχρονης φυσιογνωμίας της» και πρόσθεσε:

Αυτός ο τόπος, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να αποτελέσει ξανά την πρωτοπορία στην ανάκαμψη της Ελλάδας και να δείξουμε και στον λαό ότι μπορούμε, αλλά και στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα δεν γονατίζει ποτέ, έχει τεράστιες δυνατότητες. Η Ελλάδα θα προχωράει στον ευρωπαϊκό της ρόλο.

«Επιτρέψατε μου να τονίσω, ότι η Πολιτεία έχει χρέος ν’ ανοίξει νέες προοπτικές για την περαιτέρω πολύπλευρη ανάπτυξη της Ηπείρου.
Ευτυχώς, χάρη σε σημαντικά τεχνικά έργα που έγιναν σ’ αυτήν, και ιδίως χάρη στην Εγνατία Οδό, αλλά και στις μελέτες που γίνονται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ανάπτυξη των ορεινών και γεωγραφικώς απομονωμένων περιοχών της, σε συνεργασία με την Περιφέρεια της Ηπείρου και πολλούς δήμους της με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, διαμορφώνονται σταδιακά οι προϋποθέσεις για μια σταθερή και εντυπωσιακή ανάπτυξη της Ηπείρου τόσο στο εγγύς, όσο και στο απώτερο μέλλον», ανέφερε επίσης ο κ. Παυλόπουλος.

Τόνισε επίσης πως η Ήπειρος, όπως και ολόκληρη η χώρα, «έχει ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης», ειδικά σήμερα που «η Ελλάδα ανήκει, με την πολύτιμη συμβολή όλων σχεδόν των δημοκρατικών πολιτικών μας δυνάμεων, σταθερά και αμετάκλητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, μάλιστα, στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του έστειλε μήνυμα προς την Αλβανία, να σεβαστεί τα δικαιώματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας, ως αυτονόητη προϋπόθεση για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν πρέπει, όμως, να λησμονούμε και την εθνική ελληνική μειονότητα, της οποίας κάθε είδους δικαιώματα πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστά στη γείτονα Αλβανία, όπως, άλλωστε, αρμόζει σε πολίτες που διαβιούν σε καθεστώς κράτους δικαίου.
Διότι, μόνον οι χώρες που γνησίως συνιστούν κράτη δικαίου, πληρούν την ελάχιστη και πλέον αυτονόητη προϋπόθεση για την ένταξή τους στη μεγάλη οικογένεια των ευρωπαϊκών λαών, την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

«Οι ομοεθνείς πρέπει να ζήσουν σε κράτος δικαίου, και αν δεν το τηρείς το κράτος δικαίου είναι ανάχωμα», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας: «Στην Ευρώπη δεν γίνεται κανένας μέλος με εκπτώσεις. Εκπτώσεις στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στον πήχη που η Ευρώπη έχει θέσει για τα κράτη που θέλουν να γίνουν κομμάτι που ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

«Η Ελλάδα, έχει πάντοτε στραμμένο, με μητρική αγάπη, το βλέμμα της στους ομοεθνείς μας και τους διαβεβαιώνει, ότι όπως η ίδια σέβεται και τηρεί με ευλάβεια το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, αναμένει ανάλογη συμπεριφορά και από την Αλβανία, εφόσον αυτή επιθυμεί να γίνει στο μέλλον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» προσέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επισήμανε, με έμφαση, όπως είπε κ. Παυλόπουλος:
«Η προκλητική παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία, η οποία συντελείται από πλευράς αρχών της Αλβανίας, ιδίως μέσα από την κατεδάφιση κτιρίων που ανήκουν σε ομοεθνείς μας, κάθε άλλο παρά ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: